Anne Gravingen og Bendik Romstad i Anne på landet har overtatt Hønse-Lovisas hus og samarbeider med Arbeidermuseet på den andre siden av elva. Foto: Anders Høilund
Hønse-Lovisas hus er gjenåpnet, skjenkebevillingen er på plass og Anne på landet sørger nå for helårsdrift
Med fast ansatte bak disken, litt større meny og skjenkebevilling, blir det helårsdrift ved Hønse-Lovisas hus på Sagene.
Anne Gravingen og Bendik Romstad jobbet begge i reklamebransjen da de solgte firmaet og kjøpte en food-truck for å dyrke sin lidenskap for matlaging.
Siden den gang har hobbyen vokst til Anne på landet, som de kaller firmaet sitt, kafé i Hvervenbukta og i Frognerparken. Nylig overtok de nøklene til Hønse-Lovisas hus på Sagene.
Et tilbud de ikke kunne si nei til
— Vi forsøkte å si nei, men klarte det ikke. Oslo museum spurte oss først en gang og så en gang til om vi kunne tenke oss å hjelpe til med kafédriften. Da lot vi oss overtale. Vi hadde ikke tenkt å vokse, men dette tilbudet var et tilbud vi ikke kunne si nei til. Barna våre og en av våre ansatte ønsket også veldig at vi kunne overta her, sier Anne Gravingen.
— Vi samarbeider med Arbeidermuseet og er først og fremst en kafé, Arbeidermuseets kafé. Nå er også skjenkebevilgningen på plass, og det blir mulig å ta seg en øl eller et glass vin hos Hønse-Lovisa, sier Bendik Romstad.
Annonse
Fast ansatte i kafeen
— Vi ønsker å ha fast ansatte. Vi ønsker å ansette mennesker som ikke allerede har en jobb. Vi ønsker at våre ansatte får et forhold til jobben sin. Ansatte som tar godt vare på gjestene og som ikke glemmer å vanne blomstene. Fordi vi har fast ansatte i Anne på landet, vil vi utvide til helårsåpent på Hønse-Lovisas hus, sier Gravingen.
Mens Gravingen må ut på kjøkkenet og ordne noe, forteller Romstad at det daglig kommer folk innom Hønse-Lovisas hus som lurer på noe i forbindelse med huset og områdets historie. Å ha ansatte som kan svare på disse spørsmålene er enda en grunn til å ha noen der fast, mener han.
— Vi lager veldig god varm sjokolade, den blir fin på en vinterdag, sier Anne Gravingen entusiastisk.
Har en lidenskap for gamle hus og matlaging
— Vi er opptatt av gamle hus og matlaging. Ekte, ordentlig matlaging og baking. Syltetøyet vårt er fra bær vi selv har plukket. Vi jukser hverken med bær eller sukker, vi lager syltetøyet slik det smaker best. Soppen vi bruker har vi også plukket selv. All maten har vi laget fra bunnen av. Jeg tror folk setter pris på smaken av hjemmelaget mat. Trøffeljaget og letingen etter en ny eksotisk smak er ikke det alle ønsker, sier Romstad.
— De fleste kafeer lager ikke maten på stedet. Det gjør vi. Kjøkkenet her er jo knøttlite, så menyen blir ikke lang, men alt blir bakt og laget av oss, her, forklarer Gravingen.
Det kommer stadig nye gjester innom Hønse-Lovisas hus. Oslofolk går ikke bare tur i marka, men også langs Akerselva. Da ligger denne kafeen som en markastue midt i byen, på Sagene.
Et lite øyeblikk ser vi fram mot vinteren, en god porsjon varm hjemmelaget lapskaus og varm sjokolade til dessert.