Leder i Valleløkken- Bolteløkka val Helga Arnesen og bydelsutvalgsleder Anne Christine Kroepelien (H) er god fornøyd med å få opparbeidet tomta fra skrotplass til byhave. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Ved Idioten har en brakk trekanttomt blitt til en grønn byhage. I går var det åpning

Til våren kommer det benker, hotell for insekter og to hundre tulipaner på trekanttomta mellom Ullevålsveien og Sofies gate. En grønn lunge er etablert.

Publisert

Den lille trekanten, ved Idioten, mellom Ullevålsveien og Sofies gate har ligget brakk i mange år. Det har ikke vært mangel på lyst hos beboerne til å pusse opp tomta, men skulle de opparbeide området, trengtes penger. Med grønne midler fra bydelen, kunne prosjektet gjennomføres.

Leder av Valleløkken-Bolteløkka vel, Helga Arnesen, kunne endelig invitere til åpning av stedets nye park.

En blid leder av bydelsutvalget på St. Hanshaugen, Anne Christine Kroepelien (H), kalte dette for et bevis på at lokalt demokrati fungerte. Ved snorklippingen skrøt hun av det aktive nabolaget.

Her ligger tomta i trekanten mellom Ullevålsveien og Sofies gate, som nå er gjort om til et fellesområde. Foto: Google maps

Møteplass for naboene

— Bydelen er avhengig av innspill fra beboerne. Dette blir en møteplass for naboene i området, og slike plasser skaper identitet, mener Kroepelien.

Tomta på 220 kvadratmeter disponeres av eiendoms- og byfornyelsesetaten og har adresse Ullevålsveien 73b. Velforeningen hadde lyst til å lage det de kalte en byhage på stedet. Valleløkken-Bolteløkka Vel fikk leie området vederlagsfritt, mot at de skaffet midler gjennom søknader til private stiftelser og bydelen.

Etter snorklipping og taler var det kaffe og kake til de frammøtte. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Godt for både folk og insekter

Det ble i første omgang avslag på søknadene i 2016 og -17. Bydelen hadde imidlertid ikke brukt opp budsjettet med grønne midler. Da velforeningen søkte og la fram planene, ble det gitt grønt lys for disse fra bydelens side. Betingelsen var blant annet at pollinerende insekter kunne finne mat der. — Ikke noe problem, her skal det bli godt for både folk og insekter, sier beboer Helga Arnesen.

— Skal vi få noe til, må vi organisere oss. Når beboerne går sammen i et vel, snakker vi med samme stemme. Vi kunne legge fram saken vår på en skikkelig måte, sier stifter av Bolteløkka beboerforening, Hans Borchgrevink.

Slik har Cecilie Wille tegnet ut den nye parken. Til våren kommer det grønt løv på trærne og tulipaner opp av jorda. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Nye trær, nye busker, og benker å slå seg ned på

Planene for trekanttomta går ut på å plante en bøkehekk mot Ullevålsveien. Samt villvin langs to sider og duftsjasmin, som er godt for humler og bier. Fem syriner langs gjerdet mot Sofies gate skal erstatte gamle busker som er blitt kuttet ned. Mot Ullevålsveien blir det to epletrær og en forsythia.

Langs Ullevålsveien og mot Sofies gate, blir det også gjerde. Det siste spanderer eiendoms- og byfornyelsesetaten på. Alt dette er nå på plass. Men noe navn har ikke parken fått ennå.

Cecilie Wille (t.h) har tegnet den nye parken. Her står hun sammen med nabo Atle Hegnes. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Skriv at navnediskusjonen er i gang, men at vi ikke har helt klart å lande den ennå, sier Cecilie Wille. Wille har vært sentral i planleggingen av byhaven, som hun kaller den. Det er Wille som laget skissen som er fulgt i arbeidet med forbedringen av tomta.

Flere benker, hotell for insekter og to hundre tulipaner er blant det som ventes å komme på plass over vinteren.

Powered by Labrador CMS