Fra venstre, Anja Strandskogen og Reiulf Ramstad fra Ramstad arkitekter. Styremedlem i Skeid, Knut Meiner og Skeids Tarald Rohde. Foto: Anders Høilund

Skeid vil ha ny stadion med 80 leiligheter og butikklokaler på Nordre Åsen

Vålerenga betalte kommunen en krone for stadiontomt. Nå drømmer også Skeid om ny stadion og bedre treningsanlegg. Leiligheter og butikklokaler skal betale for gildet, mener klubben med røtter på Torshov.

Publisert

— Fint, bare kom opp med en god plan, og finansiering, så skal vi se på planen, var svaret fra Oslo kommune.

Tradisjonsrike Skeid har røtter fra Torshov, men har holdt til på Nordre Åsen siden 1947. Mot alle odds har egentlig Skeid i tiår etter tiår klart å holde seg med et ganske godt fotballag. Arenaen på Nordre Åsen er nedslitt med bygninger fra helt tilbake til 1947.

Vil opp av hengemyra

Klubben har det som trolig er Norges mest benyttede kunstgressbane. Når dekket på andre kunstgressbaner blir nedslitt etter ti år, har kunstgressbanen på Nordre Åsen trengt nytt dekke etter fem år.

Modellen gir et inntrykk av hvordan det kan bli seende ut på Nordre Åsen hvis kommunen går inn for å la Skeid bygge ny arena med boliger og butikklokaler. Foto: Anders Høilund

Men for en idrettsklubb som ikke eier sin egen grunn, har det vært en evig kamp om å finne nok penger til den daglige driften av Skeid. Denne hengemyra håper initiativtager Knut Meiner at det nye prosjektet kan redde klubben ut fra.

— Tanken var først å finne en leietager, en dagligvarebutikk som leieboer i et nytt klubbhus. Det ville imidlertid ikke kunne gi oss de inntektene som trengs. Derfor har vi fått arkitektene Reiulf Ramstad og Anja Strandskogen i Ramstad arkitekter til å lage en forslag hvor det er gjort plass til rundt 80 boliger, samt næringslokaler, forteller Meiner.

— Et anlegg for breddeidrett

Arkitektene har tenkt seg fem mindre boligblokker bygd over næringslokaler og klubbhus. Parkering er planlagt under bakken. Det er også tenkt en tribunekapasitet på 4.000 tilskuere på hovedbanen. I alt vil utbyggingen gi plass til tre hele kunstgressbaner i tillegg til de eksisterende banene i Muselund.

Alt avhenger av at Skeid får lov å bygge på den kommunalt eide tomta hvor dagens klubbhus står. I møter har Oslo kommune ikke vært uvillige til å overlate tomta til Skeid, mot at klubben utvikler tomta.

— Vi skal ikke bygge noe idrettsanlegg kun for eliten. De beregninger vi har gjort viser at anlegget vil i 94 prosent av tiden blir brukt av breddeidrett for barn og ungdom. Det skiller dette prosjektet klart fra Vålerengens nye stadion, sier Meiner.

Les også: Skeids nye stortalent vokste opp noen langpasninger fra Nordre Åsen

— Vil gi klubben varig verdi

Det har gått nesten ett år siden det første møtet med kommunen. Prosjektgruppa har brukt elleve måneder på å utvikle prosjektet, og å forsikre seg om at det er bærekraftig økonomisk. Siden anlegget  først og fremst vil gavne barne- og ungdomssatsingen i Skeid, vil utbyggingen trolig ikke være strid med reglene om statstøtte.

— Dette skal gi klubben varig verdi, og ved dannelsen av Skeid Eiendom A/S, vil vi unngå at en framtidig fotballformann som får lyst til å kjøpe fetteren til Lionel Messi, kan ta verdier ut av dette prosjektet, sier Knut Meiner.

Arkitekt Reiulf Ramstad vil stramme inne det uoversiktlige veikrysset utenfor Skeidbanen. Det vil også frigjøre fellesområder utendørs. Foto: Anders Høilund

— Som arkitekter har vi forsøkt å tenke helhet. Vi har hentet inspirasjon fra Torshov, slik den i sin tid ble bygget. Vi har lagt vekt på å lage gode møteplasser for alle. Vi vil lage leiligheter for både familier og enslige, sier Reiulf Ramstad

— Vi er av den mening at en bolig er noe mer enn kroner og kvadratmeter. Bolig er i like stor grad miljø, opplyste Ramstad før han presenterte prosjektet for presse, naboer og Skeid-medlemmer.

Vil stramme inn veikryss

Det er ikke bare den 6.000 kvadratmeter store tomten arkitektene vil gjøre noe med. Arkitektene ønsker også å stramme inn det uoversiktlige krysset mellom Kjelsåsveien, Lofthusveien og Lettvintveien.

— Dette vil frigjøre uteområder, og knytte boligene nærmere lokalene i Grefsen og Disen velhus, populært kalt Svetter`n. Byggeprosjektet vi har skissert her følger kommuneplanen, og nærhet til kommunikasjonsknutepunktene Sinsen og Storo er viktig, forteller Reiulf Ramstad.

Arkitekt Anja Strandskogen forklarte om tankene arkitektene har hatt ved utformingen av prosjektet. Foto: Anders Høilund

Hvem som blir samarbeidspartner i utbyggingen er, ifølge Knut Meiner, ikke avgjort. På direkte spørsmål svarer han at det ikke ville være unaturlig om det ble et samarbeid med OBOS. OBOS har vært inne som sponsor i Skeid siden 1995.

— Håper vi slipper politisk kamp

I dag heter idrettsanlegget i Kjelsåsveien 9, OBOS Arena Nordre Åsen, og arbeidet for å få arenaen og banen klar til seriestart 31. mars er i full gang.

31 mars er det serieåpning mot HamKam på OBOS arena Nordre Åsen. Mye snø, og dugnadsarbeid gjenstår før dommeren kan blåse kampen i gang på banen som nå vil hete OBOS arena Nordre Åsen. Foto: Anders Høilund

— Det er foreløpig ikke satt noen kostnadsramme på prosjektet. Med en god avtale skal Skeid sørge for en verdistigning i området, sa Skeids Tarald Rohde.

— Vi har fått positive tilbakemeldinger fra de politikerne vi har snakket med. Vi håper å gjøre bydelene her en tjeneste, og håper at dette ikke blir en kampsak i bystyret. Vi har hatt tanker om dette i 15 år, men nå åpnet det seg en mulighet for å kunne realisere planene, sa Meiner

— Bil til kamp er gammeldags

Skeidløkka, sto som navnet på boligprosjektet. Det falt i dårlig jord hos et par av deltagerne på informasjonsmøtet for naboer og Skeid-medlemmer. Ellers var det forsiktig kritikk. Høyden på blokkene ble kommentert, men så tidlig i prosessen ville ikke arkitektene si noe definitivt om høyden på blokkene.

Naboer og Skeid-medlemmer møtte opp på Skeidhuset i Kjelsåsveien 9 for å få den første informasjonen om prosjektet. Her studerer Kim Aarli Larsen tegningene Foto: Anders Høilund

Grefsen og Disen vel hadde en kommentar trafikkaos om 4.000 tilskuere dukket opp. Det er ikke beregnet parkeringsplass for tilskuere ved arenaen.

— Skal du på fotballkamp på Nordre Åsen i fremtiden, må du gå, sykle, ta bussen, trikken. T-banen eller toget, var svaret på bekymringen fra naboer.

Det er verdt å merke seg at sist sesong hadde Skeid rundt 250 tilskuere i snitt på sine hjemmekamper.

Powered by Labrador CMS