Hit, til Grünerløkka-sykehjem, skulle musikere og kunstnere flytte i sommer. Nå er det uklart hva som skjer. Foto: Tommy Amundsen
Hit, til Grünerløkka-sykehjem, skulle musikere og kunstnere flytte i sommer. Nå er det uklart hva som skjer. Foto: Tommy Amundsen

Kulturetaten aner ikke hvor de skal gjøre av Grünerløkka Lufthavn under ombyggingen i Toftes gate

I juni sto Grünerløkka lufthavns flyttelass omtrent klart. Lufthavna og Café Mir skulle inn i midlertidige lokaler i Markveien på Grünerløkka sykehjem. Nå kan det se ut som flyttingen dit blir for dyr for kommunen.

Publisert

Både Grünerløkka lufthavn og Café Mir holder fortsatt til i Toftes gate 69, selv om de skulle vært ute derfra for en måned siden. Lokalene nederst på Grünerløkka skal rehabiliteres for 112 millioner kroner. Men nå er flyttingen satt i bero. Om de i det hele tatt får flytte til Grünerløkka sykehjem, som planlagt, er uvisst.

— Ting tar tid. Vi venter fortsatt på at alt skal komme i orden i Markveien. Først hadde vi som mål å være på plass i nye lokaler i løpet av august. Nå arbeider vi ut fra at 1. oktober blir flyttedatoen, forteller altmuligmann Sigmund Holtskog på telefon fra Grünerløkka Lufthavn.

Grünerløkka Lufthavn

Grünerløkka Lufthavn

Grünerløkka Lufthavn er en ikke-kommersiell organisasjon som driver scenen og cafeen MIR, Galleri 69 og øvings- og arbeidsrom for musikere og kunstnere i Oslo. Lufthavna ble stiftet i 1994 og er støttet av kulturetaten i Oslo kommune og musikkutstyrsordningen.

Har roet seg ned

I de nye lokalene skulle det bli plass til kafé, scene, øvingslokaler, arbeidsrom for kunstnere og kunstgalleri, sa daglig leder hos Grünerløkka Lufthavn, Anja Skjulstad, til VårtOslo i juni. Dengang levde ennå håpet om å få flytte inn i nye, midlertidige lokaler allerede i august.

Kommunen sliter med å finne en god nok løsning når hele Grünerløkka Lufthavn trenger et sted å være mens Toftes gate 69 blir rehabilitert. Foto: Anders Høilund
Kommunen sliter med å finne en god nok løsning når hele Grünerløkka Lufthavn trenger et sted å være mens Toftes gate 69 blir rehabilitert. Foto: Anders Høilund

Café Mir håper på å holde åpent til den dagen alt er klart for innflytting. – Vi har nesten startet med å pakke sammen et par ganger, men nå har vi roet oss ned og venter på endelig, klar beskjed, sier Skjulstad.

Som forarbeid før rehabiliteringen av Toftes gate 69, ble det i våres gjort undersøkelser av grunnforholdene. Resultatet av disse undersøkelsene var ikke oppløftende for kommunen.

Vil ha en realistisk plan

— Kulturetatens plan var å starte rivningsarbeidet nå i august. Dessverre får vi ikke til det. Det er avdekket tekniske utfordringer knyttet til grunnforholdene og spørsmål knyttet til momsrefusjon for kulturaktører. Vi jobber derfor nå intenst med å kna prosjektet og fremdriftsplanen, slik at den blir realistisk. Dette gjør vi i tett dialog med leietakerne som bruker huset; Grünerløkka Lufthavn og Café Mir, sier direktør Stein Slyngstad i kulturetaten.

Stein Slyngstad, direktør i kulturetaten.<br />Foto: Kulturetaten
Stein Slyngstad, direktør i kulturetaten.
Foto: Kulturetaten

Klør seg i hodet

— Vi har ikke fått på plass erstatningslokaler, slik vi håpet. Vi vil nå bruke tiden til å få på plass en løsning. Vi har lenge jobbet for å kunne bruke Grünerløkka sykehjem som erstatningslokaler, men dette arbeidet har avdekket utfordringer som er krevende gitt dagens budsjettrammer, sier Slyngstad.

Når VårtOslo spør nok en gang, vil ikke Slyngstad bekrefte at sykehjemmet blir tilgjengelig i det hele tatt. Mens kommunen klør seg i hodet, i forsøket på å finne et midlertidig hjem for Grünerløkka Lufthavn, står saken på stedet hvil.