I august flytter Grünerløkka lufthavn midlertidig fra Toftes gate til Markveien. Daglig leder Anja Skjulstad gleder seg til å komme tilbake til et rehabiliterte bygninger om et par år. Foto: Anders Høilund
Grünerløkka lufthavn og Café Mir skal pusses opp og flytter inn på Grünerløkka sykehjem
– Nå har vi holdt på så lenge at vi blir flytta på aldershjemmet, sier Grünerløkka lufthavns Anja Skjulstad. Snart flytter Grünerløkka lufthavn og Café Mir til Markveien.
Grünerløkka lufthavn og Café Mir sitt tilholdssted i Toftes gate skal rehabiliteres til den nette sum av 112 millioner kroner. Etter at kommunen er ferdig, skal bygningene fortsatt være øremerket for kulturvirksomhet. I mellomtiden flytter Lufthavna og Mir til det akkurat nedlagte Grünerløkka sykehjem i Markveien 61.
— I de nye lokalene får vi plass til kafé, scene, øvingslokaler, arbeidsrom for kunstnere og kunstgalleri. Fasaden i Markveien skal bli mindre anonym, sier daglig leder hos Grünerløkka lufthavn, Anja Skjulstad.
Grünerløkka Lufthavn
Grünerløkka Lufthavn
Grünerløkka Lufthavn er en ikke-kommersiell organisasjon som driver scenen og cafeen MIR, Galleri 69 og øvings- og arbeidsrom for musikere og kunstnere i Oslo. Lufthavna ble stiftet i 1994 og er støttet av kulturetaten i Oslo kommune og musikkutstyrsordningen.
Heisen må smiskes med
Det er beregnet å ta to år å rehabilitere lokalene i Toftes gate.
— I samarbeid med arkitekter og kulturetaten planlegger vi allerede nå hvordan det skal bli når vi flytter tilbake. Det elektriske anlegget vil bli helt nytt, vi får sprinkleranlegg, og jeg gleder meg skikkelig til å kunne arbeide i et hus hvor vi ikke trenger å ha en presenning på taket til beskyttelse mot regnet, sier Anja Skjulstad entusiastisk.
Annonse
I august rives bygget i Toftes gate 69 innvendig, og detaljarbeidet med hva som skal gjøres med bygningsmassen starter. Den største endringen blir å flytte den utvendige heisen inn, slik at den blir mer funksjonell.
— Dagens heis er som en diva fra en annen galakse. En diva som forlanger smisk for å bringe passasjerene til riktig etasje. Vi tør ikke ta heisen utenom kontortid når det ikke fins andre folk på bygget.
Vil ta vare på bygårdens sjel
— Stiftelsen Grünerløkka lufthavn har bygget opp Mir og Lufthavna til å bli en sjelden god kulturarena for musikere og kunstnere. Men bygget er i svært dårlig stand, så vi er glade for å få bevart det. Vår viktigste jobb blir å ta vare på bygårdens sjel, slik at det blir godt å øve, jobbe og møtes der, sier Stein Slyngstad, direktør i kulturetaten.
Flytter inn i august
— Akkurat når vi flytter, vet vi ikke. Vi ønsker å fortsette i de gamle lokalene til alt er klappet og klart i Markveien. I løpet av august, håper vi. Blant annet vil vi ha skjenkebevilgningen på plass, sier Skjulstad.
Etter over 20 år i Toftes gate har det samlet seg en god del sceneutstyr og annet i kjellere og i mørke kroker. Den 24. juni planlegger Grünerløkka lufthavn og Mir et loppemarked hvor mye av utstyret vil bli lagt ut for salg.
På loppemarkedet selges bøker, blader, krimskrams, nips-naps, møbler, ting vi skulle lage kunst av, kunst vi egentlig ikke liker, men ikke har blitt kvitt, musikk man ikke trenger, lydutstyr som kanskje virker og mange andre vakre eiendeler som har utspilt sin rolle. Men kanskje kan de tilføre noe i en annens persons liv.
— Sceneutstyr vi ikke har bruk for kan være akkurat det andre ser etter, sier Skjulstad.
Ny bardisk kommer
— Utfordringen har vært å finne lokaler til alle musikerne og kunstnerne i byggeperioden. Men nå har vi i samarbeid med Omsorgsbygg funnet en løsning med å ta i bruk sykehjemmet på Grünerløkka, som beboerne nettopp har flyttet ut av, sier Slyngstad i kulturetaten.
Han er fornøyd med at de midlertidig tomme lokalene kan brukes til et godt formål. Fremover vil kulturetaten jobbe med lydisolering, justeringer av romløsninger, brannsikring og tilpasning til eventuelle bruksendringer i huset.
— Kjøkkenet i lokalet har vært brukt som kantine og er klart til bruk. Disken er imidlertid alt for lav til å fungere i en bar, sier Anja Skjulstad og lener seg over disken hvor de ansatte på sykehjemmet køet for å få mat til lunsjpausen.
Lokalene i Markveien ligger ut mot Akerselva og her håper Café Mir å kunne få til en uteservering.