En stolt og glad kaptein Lene Skrettingland med bronsemedaljen rundt halsen. Lene fikk sitt første møte med bandy på Skeidbanen. Nå håper hun at VM kan gi sporten en boost, slik at flere jenter kan få muligheten til å spille. Foto: Fabian Eggum
Norge tok bronsemedalje i bandy-VM etter å ha slått Finland 6-1 på Frogner stadion
De norske bandyjentene nådde målet om å ta bronsemedalje i VM på hjemmebane i Oslo. Kampene viste også at det ikke er håpløst langt opp før de kan kjempe om enda edlere metall.
Gamle, ærverdige Frogner stadion var åstedet for finalene i kvinnenes bandy VM, som har blitt arrangert i Oslo denne uka. Norge møtte Finland i kampen om bronsemedaljene, og gikk rett i angrep.
Etter åtte minutter utnytter Ruth Eline Borge medvinden og slår et frislag fra nærmere 30 meter mot det finske målet. Ballen smetter inn under en fortvilet finske keeper, Tytti Segerman. 1-0 til Norge.
Norge har slitt veldig med uttellingen på cornere i mesterskapet, men i det 12. minutt sitter cornertrekket. Og lagets toppskårer Martine Holm dundrer inn 2-0. Finland reduserte til 1-2, og da de rett etterpå fikk straffe, var det mange blant tilskuerne som ante en vending av kampen.
Norges keeper Mathilde Hveding Langmo plukket imidlertid ned straffeslaget. Finland måtte klare seg med den ene skåringen i kampen.
På den brede banen på Frogner stadion fikk det norske laget utnyttet skøyteferdighetene sine. Norge ledet hele 5-1 til pause. I motvinden i andre omgang lå laget kompakt i forsvar, og hadde kontroll på de finske angrepene.
Størst spontan jubel i andre omgang fikk Hveding Langmo med en vanvittig redning i sluttminuttet.
— Skuddet kom, og jeg fikk reddet med den ytterste spissen av skøyta, sa keeperen etter kampen.
Keeperen, som til vanlig spiller for Sagene IL, hadde en jubelscene inne på målstreken etter at ballen gikk fra skøyta og til corner.
Laura Follesø fikk også stemningen på tribunen i været, da hun gikk solo gjennom hele det finske forsvaret, rundet keeper, og traff stolpen, med både ball og kropp.
— Jeg håper dette arrangementet kan gjøre at vi får gjort jentebandy mer kjent. Vi er veldigfornøyd med det vi har oppnådd i dette mesterskapet. I dag fikk vi vist noe av det vi kan, sa lagkaptein Lene Skrettingland etter at medaljen var trygt rundt halsen.
Skrettingland og Hveding Langmo er som innfødte oslojenter i mindretall på laget. Bandy har en begrenset utbredelse i Norge, men der hvor forholdene ligger til rette har sporten mange utøvere.
Det ligger et stort potensiale for at Norge skal kunne ta opp kampen mot Russland om å bli nest best etter Sverige. Å la flere oslojenter få anledning til å spille og trene bandy, er viktig, mener bandymiljøet i hovedstaden.
— Dameligaen i Norge må bli bedre
— Skal vi bli enda bedre, må standarden på dameligaen i Norge bli høyere. Nå spilles det nierbandy i den serien. Det er en framgang siden vi spilte på ishockeybaner, men for å forberede oss til internasjonale konkurranse, må vi trene og spille med fullt lag på stor bane, sier landslagstrener Arild Aamodt.
Han håper at klubbene kan arbeide for å få flere jenter på bandybanen. Da vi klubbene kunne stille lag med 11 spillere.
— Landslaget har i denne sesongen spilt i gutteserien for å få riktig matching. Jeg håper vi kan gjøre det også til neste år, selv om det nå er to år til neste VM, sier Aamodt. Det samme ønsket har landslagets manager, Anine Ellefsen. Ellingsen skrøt av laget, og av innsatsen som de har vist i VM-kampene.
— Det har vært uttrykt bekymring over at unge kvinnelige forballspillere pådrar seg tunge belastningsskader. Noe som kan skyldes ensidig belastning året rundt på kunstgressbaner. Jeg mener at mange kunne tatt fram skøytene, kølle og ball på vinteren. Da blir ikke treningen så ensidig, sier bandytrener og tidligere elitespiller Erik Skrettingland.
Den svenske toppspilleren Matilda Plan spiller på U23 landslaget i fotball, i tillegg til å være VM-vinner i bandy i år.
Den svenske fotografen Gert Holmér reiser bandyverden rundt. Få, om noen har slik oversikt over damebandy som Holmér.
— VM i Oslo har vært et utmerket arrangement. Det er en trivelig tone. For oss i pressen har alt gått som smurt, sier Holmér.
Sverige ble verdensmestere for niende gang etter å ha slått Russland 3-1 i finalen.
— For Norges bandyforbund har mesterskapet vert vellykket. Det som jeg har bekymret meg mest over e at vi har hatt flere skader som har krevd behandling på legevakta. Jeg håper det går bra med de spillerne det gjelder, sa bandypresident Erik Hansen på finaledagen.
I et på alle måter vellykket arrangement for Norges bandyforbund, blir det også klarere hvor innsatsen må settet inn for å nå helt til en finale i VM.