Disse gutta har alle oppnådd gode resultater under trener Valentyn Skrypin (til høyre). Fra venstre: Petter Steinsvik Nilsen. Lauritz Hegbom, Joar Amblie, Sofus Heggemsnes, Jacob Gudim Karlsen og Magnus Nygaard-Damm. Foto: Olav Helland

Sofus Heggemsnes (19) fra St. Hanshaugen er kvalifisert i turn til OL i Tokyo til sommeren

Han sier han ikke har så stort talent, han regner ikke poeng og funderer over dommerkarakterer, men han har blitt Norges beste herreturner. Etter gode resultater i VM i Tyskland er han kvalifisert til OL.

19-årige Sofus Heggemsnes klarte OL-kravet under VM i turn i Stuttgart. Det er ventet at den norske Olympiatoppen vil følge turnforbundets innstilling og ta med både Julie Dicko Erichsen (18) fra Bergen og Heggemsnes fra St. Hanshaugen i OL-troppen.

Da blir han de andre mannlige norske turner i OL siden Finn Gjertsen deltok i Los Angeles i 1984. I  Rio 2016 deltok Stian Skjerahaug for Norge

Sist gang OL ble arrangert i Tokyo, i 1964, sørget turneren Harald Wigaard for Norges beste prestasjon i lekene med sin femteplass i bøylehest. Nettopp Harald Wigaard (75) er en av Heggemsness største supportere, og han følger unggutten i de fleste konkurranser, både hjemme i Norge og utenlands.

Bukker og danser for publikum

Sofus Heggemsnes er en fargerik turner som har blitt lagt merke til internasjonalt. For sin glimrende turn og for sitt gode humør. Heggemsnes bukker dypt og tar gjerne en liten dans etter å ha gjennomført en øvelse.

Sofus Heggemsnes i Skranke. Foto: Olav Helland

— Jeg liker å ha det gøy. Det er ikke noe stas å se på turnere som er sure etter øvelsen sin. Jeg er ikke en som slår til apparatet om det ikke har gått etter planen, sier han. Dansen er noe han begynte med som barn, og nå har den blitt et varemerke.

Måtte mase lenge på mamma for å få begynne på turn

— Vi er ingen sportsfamilie, og jeg syntes det var nok med at han spilte fotball. Han sier nå at han maste lenge for å få begynne med turn, men det kan jeg faktisk ikke huske. Han slo hjul på fotballbanen, og en av mødrene i klassen hans sa at Sofus måtte begynne med turn. Straks han hadde begynt med apparat-turn plukket han ut OL i 2020 som det store målet sitt, sier mamma Anette Heggemsnes.

I starten var Sofus Heggemsnes med på et turnparti som trente en gang i uka. Han hadde lært å slå hjul av en gutt i klassen sin og var av de flinkeste på nybegynnerpartiet.

I Oslo turnforenings hall på Hasle er det mye bevegelse og mye spenst og smidighet samlet på en vanlig mandag ettermiddag. Foto: Olav Helland

— Da jeg begynte å turne med de som trente mer, var jeg ikke lenger blant de flinkeste, men det gjorde ikke så mye. Vi lærte nye ting, og det var gøy, forteller han.

Tror ikke på kadaverdisiplin

For ni år siden kom han under trener Valentyn Skrypin (36), som da var nyansatt som trener i Oslo Turnforening. Skrypin, opprinnelig fra Ukraina, har ikke tro på det tradisjonelle russiske treningsregimet. Der er disiplin og respekt for treneren viktig. Skrypin har i stedet satset på å skape et godt miljø, hvor utøverne er trygge på hverandre og på trenerne.

— Jeg tror at utøverne kommer lenger hvis de har en egen vilje til å forbedre seg, sier Skrypin.

Treneren forteller at en av Heggemsnes store fordeler er at han ikke teller poengsummer, dommerkarakterer og plasseringer, men konsentrerer seg om å gjøre øvelsene best mulig. Han forteller at eleven gjerne kan trene i fem timer i strekk for å perfeksjonere deg. Heggemsnes trener minimum 30 timer i uka, men blir gjerne igjen i turnhallen utover kvelden for å trene mer.

Hjemme i turnhallen på Hasle kan Heggemsnes trene for å perfeksjonere øvelsene til OL. Lekene arrangeres i Tokyo, og starter 24 juli. Foto: Olav Helland

— Jeg har alltid har lyst til å trene mer, og jeg tror ikke jeg har det største talentet. Jeg bruker lengre tid enn noen av de andre på å lære med nye øvelser, sier 19-åringen beskjedent.

All treningen gjør turnernes kropper sterke og smidige. I mange andre idretter finnes det ex-turnere i verdenstoppen. Både Skrypin og Heggemsnes understreker at de fantastiske resultatene i år har kommer etter hardt arbeid over tid.

Det er ikke tunge vekter, men treningen av hele kroppen som gir turnerne styrke. Sofus Heggemsnes får beundrende blikk fra smågutta i bakgrunnen. Se og lær. Foto: Olav Helland

Tsukahara med trippel skru

Heggemsnes beste apparat er hopp, hvor han allerede har en pallplass i world cup og har slått to tidligere verdensmestere i konkurranse.

— Det hoppet jeg har gjort nå er en tsukahara med trippel skru, altså en arabersalto med tre skruer. Når du skal ta saltoer er det fordel med en kort kropp, forklarer han.

Trener Valentin Skrypin legger opp treningen fram til sommerens OL. Det store hårete målet er å komme til mangekampfinalen. Dit kommer kun de 24 beste mannlige turnerne i verden.

Powered by Labrador CMS