Grågåsa har valgt uvanlige redematerialer. En løftestropp, et kosteskaft, noen filler og litt jernskrap, og vips du har et rede. Foto: Anders Wennevold
Gåsemor ruger egg mellom jernskrap, mennesker og maskiner på Grønlikaia
Havnearbeiderne ved Grønlikaia passer på at ingen forstyrrer gåsemor mens hun ruger. Eggtyver som kråker, måker og rev tør ikke nærme seg redet.
I to uker har havnearbeiderne på Grønlia fulgt med på grågåsas uvanlige boligprosjekt. Gåsa har gitt blaffen i hvor grågås vanligvis velger å legge eggene sine, og har bygd et rede midt på travle havna.
— Den ligger her i støyen fra lossinga, mellom jernskrap og store maskiner. Den har jernkjetting og et kosteskaft ved siden av seg, sier havnearbeider Anders Wennevold
— En skulle tro at dette ikke er noe godt sted for ruging. Her blir den imidlertid ikke herjet med av måker og kråker,. Det tror jeg tror er årsaken til at den har slått seg ned her. Måker og kråker er eggtyver, men de tør ikke lande her, forteller Wennevold
Annonse
Det er lossing av jern som foregår på Grønlikaia, hvor gåsemor ligger på egg.
— Vi havnearbeidere er opptatt av å ta vare på de svake i samfunnet. Vi passer på at ingen forstyrrer gåsa, sier Wennevold.
Ifølge Norsk ornitologisk forenings faktaside om grågås, velger grågåsa å legge reiret sitt skjult i røsslyng, under en einerbusk eller i vierkratt. Dessuten er gjessene vanligvis ekstra sky når de har egg, i følge fugleekspertene.
Rugetiden for grågås er 27 til 29 døgn, og vanligvis har de mellom fem og sju egg i redet.
Den urbane havnegåsa på Grønlia, har etter hva havnearbeiderne har kunnet observere, derimot kun ett egg. Når ungene klekkes finner de og mora raskeste veien til vannet. Slik sett er redet på Grønlikaia også fint plassert.
Bestanden av grågås i Norge har økt de senere årene. Det anslås nå at det finnes minst 10.000 hekkende par, mens det for 40 år siden kun var 2.000 par grågås her i landet.