- Det trenger ikke bli VM- eller NM-medalje. Men en framgang som kommer etter tålmodig arbeid over tid, sier Barbro Tomter Dahlen i Rustad IL.

Noen av verdens beste skiløpere kommer fra klubben øst i byen. Samtidig vil ildsjel Barbro også ha med løperne som ikke går fortest

En gang var de beste langrennsløperne hardbarkede, seige karer som gikk på ski fra koia dypt i de store skoger  og til Holmenkollen for å gå 5-mila. Nå er det helt andre talenter man må rekruttere. Det vet klubben helt øst i byen.

Publisert

Mye snø har falt, og mye snø har smeltet siden den gang langrennsløperne var fåmælte trauste karer fra skogen. 

Langrenn er riktignok fortsatt en idrett som gir lite penger i kassa, men den har blitt dyr å utøve. Utstyret har blitt spesialisert og på topplan krever det en preparering som er ukjent for de fleste, og som er kostbar.

Osloidretten

  • I en serie om osloidretten intervjuer VårtOslo ledere og trenere for idrettslag i hver eneste av Oslos 15 bydeler. 
  • Vi ønsker å finne ut av hva idrettslagene sliter med og hva som motiverer til innsats.

Dyrt konkurranseutstyr og kortere vinte til tross. Folk i Oslo går på ski som aldri før, og mange liker å konkurrere på ski.

Blandt de største i landet

Helt øst i Oslo finner du en av landets største og viktigste langrennsklubber, Rustad idrettslag

Der finner du også Barbro Tomter Dahlen (59), for mange et synonym med langrenn i Rustad idrettslag. Hun er både styreleder i klubben og leder for langrennsgruppa. Klubben har ingen heltidsansatte.

Topp og bredde hånd i hånd. Sammen blir vi gode, det er Rustad idrettslags motto.

"Topp og bredde hånd i hånd, sammen blir vi gode", står det på bilen Barbro Tomter Dahlen kjører. Det er samtidig mottoet for Rustad idrettslag.

Anleggsmangel slanket idrettslaget

- Vi er ikke en veldig gammel klubb i oslosammenheng, vi er 56 år gamle i år, forteller hun.

 - Vi holder til på Skullerud, helt øst i bydel Østensjø. Vi hadde engang 1500 medlemmer, men anleggsmangel gjorde at vi mistet turn og håndball, senere forsvant også slalombakken, og med den alpingruppa i idrettslaget, sier Tomter Dahlen.

For ikke mange år siden slo fotballgruppa seg sammen med Abilsø, og nå er medlemstallet i Rustad IL cirka 820. 

660 av disse driver med langrenn. De øvrige idrettene er karate, allidrett, paraidrett og løping.

Ved Skullerudstua står Rustad idrettslags nye klubbhus. Grønt, og med skråtak,

Noen av verdens beste skiløpere

Av de 660 skiløperne er cikra 500 aktive. Mange barn, mange som går lange turrenn, men også løpere som er i verdenstoppen. 

Verdensmester Anders Gløersen kommer fra Rustad, og fjorårets sensasjonelle vinner av World Cup på Lillehammer, Iver Tildheim Andersen (23) representerer Rustad idrettslag. Treningsfasiliteter har idrettslaget på Skullerudstua.

Selv med noen var verdens raskeste skiløpere på medlemslista, er det minst like viktig for idrettslaget å få med seg de yngste, de eldste, og de som vil gå på ski for første gang. 

- Må ikke glemme gleden av å konkurrere

Klubben har skilek for de små, et langløpslag, en dame- og herregruppe og en treningsgruppe for skimødre. I skileken er innvandrerandelen stigende, men hittil er det få som våger å ta spranget over i konkurranseløpernes rekker.

- Vi rekrutterer skiløpere fra hele Oslo øst og syd. Bydel Østensjø er en sammensatt bydel, med den minst velstående delen nærmest Østmarka og Skullerudstua, forteller Barbro Tomter Dahlen.

- Idretten har i dag mange mottoer, som «alle skal med». Samtidig er det mange idrettslag snakker seg bort i fra konkurranseidrett, mener styrelederen i Rustad IL.

- Det er en utfordring for oss som vil drive med individuell idrett. Konkurranseaspektet er viktig for mange som driver med individuell idrett. Utøverne liker å konkurrere med hverandre, sier Barbro Tomter Dahlen.

Rustad idrettslag kjenner også på at kostnadene tynger. Selv om de har blitt noen kløppere til å søke om midler, der midler finnes, håper klubben på en form for kontinuerlig driftstøtte. 

Klubben holder ski

Toårige prosjekter fungerer heller ikke på Rustad. At bymiljøetaten kjører opp løypene rundt Skullerudstua er av uvurdelig verdi for idrettslaget, mener Tomter Dahlen.

Skiutstyr er dyrt, og på klubbhuset finner klubbebs medlemmer brukt skiutstyr til en symbolsk pris. Staver, ski, klær, og som her skisko.

- For å ha en sjans i de store konkurransene som junior-NM og Norgescup stiller vi i klubben med en felles skipark. Der får løperne utdelt topp ski, og da trenger ikke hver enkelt ta den kostnaden selv, sier Babro Tomter Dahlen.

Klubben har også innredet deler av sitt nye klubbhus som et bruktmarked for skiutstyr og treningsklær. 

I fjor skiftet mellom 60 og 70 par med ski eier gjennom denne ordningen.

- Her i Rustad driver vi ikke med noen fast helårstrening for skiløperne før de er femten år, og vi venter med å sende ungene ut på rulleski, forklarer hun.

Allsidighet i skisporet

 Vi har ingen lukket rulleskibane, og vi ser at vi ikke får så mye utbytte av å reise til et rulleskianlegg når løperne er veldig unge. De lærer seg rulleski like bra om de venter noen år, sier Tomter Dahlen.

Bymiljøetaten har ansvaret for å holde løypenettet rundt Skullerudstua i orden. Det er en uvurderlig hjelp for Rustad idrettslag, og for skiløpere i Oslo sør og øst.

Allsidighet i treningen er viktigere. Langrennsentusiast Barbro Tomter Dahlen forteller ivrig om skitreningens fortreffelighet. Hele kroppen blir trent, og det blir mye utetid. Er treningen riktig lagt opp er den skadeforebyggende, og bygger helse for livet.

- Du vet, sier hun, vi skiløpere synes det er kos med en rolig tretimers løpetur i skogen om høsten. Sammen med andre får du tid til å både tenke og prate.

-  Mottoet vårt, Topp og bredde hånd i hånd, sammen blir vi gode, forteller oss at vi skal gjøre hverandre bedre. Alle kan bidra med noe, ikke alle kan løpe fortest, men han som kommer med en morsom kommentar etter et hardt intervalldrag er også viktig for miljøet i klubben, sier Tomter Dahlen.

Powered by Labrador CMS