Den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48 ble flyttet i mai 2017. Foto: Lene Buskoven

Den tidligere amerikanske ambassaden fredes av Riksantikvaren

Sikkerhetsforanstaltningene rundt ambassaden i Henrik Ibsens gate blir nå fjernet, og firmaet Fredensborg AS og eieren Ivar Tollefsen tar over eiendommen.

Publisert

Dagens fredning ble markert med et arrangement i det åpne atriet i bygningen. Både riksantikvar Jørn Holme, byantikvar Janne Wilberg og den nye eieren av bygget, Ivar Tollefsen fra Fredensborg AS, var til stede.

– Den tidligere amerikanske ambassaden er et hovedmonument i norsk etterkrigsmodernisme. Dette var et sentralt verk i arkitekten Eero Saarinens virke og et viktig bygg i det amerikanske ambassadebyggeriet etter andre verdenskrig, sier riksantikvar Jørn Holme.

Ambassaden ble åpnet i 1959. Foto: Karl Teigens Fotoatelier / DEXTRA Photo

Bygget signaliserte åpenhet

Den tidligere amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48 ble offisielt åpnet den 15. juni 1959.

Før andre verdenskrig var det vanlig at USA enten kjøpte eldre bygninger eller oppførte nye i et klassisk formspråk, til bruk for sine ambassader. Men etter krigen skulle moderne arkitektur kommunisere verdier som demokrati, åpenhet og innovasjon.

Ideen om åpenhet og gjestfrihet kommer særlig til uttrykk i ambassadens bibliotek, som tidligere var åpent for publikum, i auditoriet og i det generøse atriet som ønsket de besøkende velkommen på en vennlig og varm måte.

Inne i atriet til den tidligere amerikanske ambassaden. Foto: Karl Teigens Fotoatelier / DEXTRA Photo

Streng sikkerhet

De senere årene har bygningen vært omgitt av sikkerhetsforanstaltninger, som nå etter hvert skal fjernes. Firmaet Fredensborg AS, eid av Ivar Tollefsen, kjøpte eiendommen av amerikanske myndigheter i 2017 for 480 millioner kroner.

Nå vil han fylle bygget med både kontorer og publikumsrettet virksomhet. Fredensborg AS planlegger selv å flytte sitt hovedkontor til ambassadebygget. Ellers ønsker han å bruke takterrassen, med utsikt over Slottsparken, til uterestaurant, ifølge Nettavisen. Den amerikanske ambassaden har derimot flyttet til Huseby i Oslo.

Politibrakker og sikkerhet har preget den amerikanske ambassaden de siste årene. Foto: VårtOslo

Fredningen av den tidligere ambassaden skal sikre bygningens kulturminneverdier, men samtidig legge til rette for en god ny bruk av eiendommen og oppgradering av teknisk standard. Fredningen av området rundt vil ikke være til hinder for gang eller sykkelvei utenfor bygningen.

Arkitekten Eero Saarinen

Arkitekten Eero Saarinen (1910-1961) er en av etterkrigsmodernismens mest lovpriste arkitekter. Familien var opprinnelig fra Finland, og flyttet til USA da Eero Saarinen var 13 år gammel.

Det finnes kun tre oppførte bygninger av Saarinen utenfor USA: foruten ambassaden i Oslo, er det USAs tidligere ambassade i London og Ellinikon flyplass utenfor Athen.

La oss holde kontakten og husk å melde deg på vårt nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS