Den tidligere amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48 stakk av med arkitekturprisen.Foto: Einar Aslaksen
Dette bygget vant den gjeve arkitekturprisen: – Har gjenopprettet byggets ikoniske prakt
Da ambassadedriften flyttet ut i 2017 startet en større oppgradering for å åpne bygget for publikum. Nå har den gamle ambassaden vunnet Oslo bys arkitekturpris.
Den tidligere amerikanske ambassaden er årets vinner av Oslo bys arkitekturpris.
Blant de påmeldte bygg- og landskapsprosjektene var blant annet Furuset Hageby, Cinemateket, Sentrum brannstasjon og det omstridte «Darth Vader»-huset i Geitmyrsveien.
I fjor var det Hovinbekken som vant prisen. Årene før har Vega scene, Deichman Bjørvika og Pressens hus vært blant vinnerne.
– En fortjent vinner
Annonse
– Ambassaden har gjenopprettet byggets ikoniske prakt og tilført nye kvaliteter. Et eksempel til etterfølgelse og en fortjent vinner, sier leder av byutviklingsutvalget, Haakon Riekeles i en pressemelding fra bystyret.
Den amerikanske ambassaden stod ferdig i 1959, og skulle være et inviterende, amerikansk kulturhus for det offentlige Norge. Dette endret seg etter angrepene 11. september 2001, og bygget ble stengt mot byen med sluser, gjerde og politipost.
Da ambassadedriften flyttet ut i 2017 startet arbeidet med å oppgradere og åpne bygget for publikum. I dag huser Ambassaden blant annet kontorer, treningssenter, restauranter og kaffe- og vinbar.
Arkitektene Lundhagem og Atelier Oslo, interiørarkitekt Paulsen & Nilsen og landskapsarkitekt SLA mottok sammen med byggherre Fredensborg arkitekturprisen.
Prisen består av 50 000 kroner, en plakett som festes på byggverket og et diplom.
Men også storstua på Carl Berner, Carls, og Langøyene i Bunnefjorden ble også hedret under utdelingen i Rådhuset.
På Carl Berner har den gamle verkstedhallen gjenoppstått som Carls, et bydelshus med mat- og drikkeservering, arrangementer og fotballpub. Juryen beskriver Carls som et tilskudd for både nærmiljøet og byen som helhet.
Langøyene har også blitt gjenopplivet som et friluftsområde for Oslos befolkning.
Sundet mellom Langøyene ble i 40 år brukt som søppeldeponi, før det ble dekket med jord. I 2013 ble det oppdaget store mengder miljøgifter på øya og i vannet rundt. Nå har de farlige massene blitt forseglet inne, både på land og i vann.