Simen Kristensen er leder for amerikansk fotball i Vålerenga. Nå får klubbhuset på Jordal en god ansiktsløftning. Foto: Truls Baraldnes
Simen Kristensen er leder for amerikansk fotball i Vålerenga. Nå får klubbhuset på Jordal en god ansiktsløftning. Foto: Truls Baraldnes

Endelig et lys i tunnelen for Vålerenga Trolls. Garderobebygget på Jordal får en totalrehabilitering

Amerikansk fotball i Vålerenga har rundt 150 aktive spillere, men en bane for aktivitetene sine får de ikke før tidligst neste sommer.

Publisert Sist oppdatert

Til sommeren starter en totalrehabilitering av tribunen og garderobebygget på Jordal idrettspark. Bymiljøetatens prosjekt hilses hjertelig velkommen av Simen Kristensen, leder av Vålerenga Trolls.

Det betyr at trollene fra Vålerenga får et helt nyrenovert klubbhus. Vålerenga Trolls deler  lokaler på Jordal med Oslo idrettslag og med Sportsklubben Sterlings voksenavdeling.

Vålerenga Trolls har rundt 150 aktive spillere fra ni år og oppover og har lag fra U11 til seniorlag for damer og herrer. Seniorlaget er norgesmestere en rekke ganger.

Gamle gode Jordal idrettsarena blir for tiden brukt som parkeringsplass og brakkerigg. Foto: Truls Baraldsnes
Gamle gode Jordal idrettsarena blir for tiden brukt som parkeringsplass og brakkerigg. Foto: Truls Baraldsnes

Amerikansk fotball passer for andre typer

— Amerikansk fotball passer ikke for alle, men den passer godt for folk som fysisk ikke helt passer inn i tradisjonelle norske idretter. Sånne som meg for eksempel, litt overvektig og med dårlig syn. Til oss kommer det litt andre typer enn de som blir gode på fotballbanen. Vi trenger mange forskjellige typer på laget. Norsk idrett generelt kan bli bedre på å tilby et mangfold av sporter, sier Kristensen.

— Vi har holdt til på Jordal siden tidlig på 90-tallet. Det meste av tiden har banen vært så elendig at ingen fotballag ville være her. Vi trodde vi endelig hadde fått en bra bane i lang tid framover og har nok ikke vært blant dem som har skreket høyest opp om treningsforholdene.

— Vi var litt naive

Kunstgresset på Jordal var bare tre år gammelt da det ble brakkerigg og midlertidig ishall.

— Byggingen av nye Jordal amfi var nesten det eneste som kunne ødelegge for oss som spiller amerikansk fotball i Vålerenga. Da kunstgressbanen her ble stengt, sto vi uten bane. Vi har ingen ansatte i administrasjon og har nok vært litt naive og trodd at vi ville blitt involvert i prosessen, sier Kristensen.

Vålerenga Trolls føler seg glemt bort

— Kultur- og idrettsbygg KF har brukt mange millioner på den provisoriske hockeyhallen her på Jordal. Vi ble nok litt glemt da Jordal idrettsanlegg ble brukt til brakkerigg for nybygget til Jordal amfi. I vinter har vi trent på sju forskjellige steder. Etter hvert ble det ordnet et kunstgressdekke ved Kampen skole som vi kunne trene på. Hjemmekampene våre har vi måttet spille på Frogner stadion, forteller Kristensen.

Frogner stadion er hjemmebanen til rivalene og den andre klubben som driver med amerikansk fotball i Oslo, Oslo Vikings.

Klubbhuset og garderobene på Jordal. Foto: Anders Høilund
Klubbhuset og garderobene på Jordal. Foto: Anders Høilund

Blir motarbeidet av fotballen

Som andre idrettslag i bydel Gamle Oslo, strever Vålerenga Trolls med å finne steder å trene. De har et lite håp om at Jordal skal stå klar igjen til 2019, men belager seg på å måtte vente til 2020 før de kan løpe ut på kunstgresset utenfor klubbhuset igjen.

— Vi opplever dessverre at det er noen som arbeider for at vi skal ut herfra, med diskusjoner "på bakrommet". Allerede før byggingen av nye Jordal amfi var 50 prosent av tiden på banen satt av til fotballkretsen og bedriftsfotballen, som satte opp kamper. Resten av tiden benyttet vi. Likevel har det kommet inn i kommunedelplanen at Jordal primært blir brukt til amerikansk fotball. Når Caltexløkka får undervarme neste vinter, regner vi med å kunne trene noe der, på lik linje med andre lokale idrettslag, sier Kristensen.