En tilsynsrapport kritiserte i sommer tregt svar fra AMK på nødnummer 113. Nå avdekkes også store mangler i bemanningen ved ambulansetjenesten i Oslo.

Bemanningskrise ved ambulansene i Oslo. AMK-ledelsen vil beordre ansatte på jobb

Ledelsen for ambulansetjenesten i Oslo, AMK, har satt krisestab. Ifølge en intern melding er det så få folk til å bemanne ambulansetjenesten at ansatte nå vil bli beordret på jobb.

Publisert

Det er NRK som omtaler bemanningskrisen ved den livsviktige ambulansetjenesten i Oslo. Ifølge en intern melding NRK skal ha fått se har krisen vart "over lengre tid".

— Til alle ansatte med melding om kritisk informasjon om driftssituasjonen i AMK. Som arbeidsgiver har vi ikke flere verktøy i kassen og beordring vil måtte iverksettes, står det i meldinge, heter det i en melding fra AMK-ledelsen.

— Får ikke folk til å ta jobb

En beordring fra AMK-ledelsen innebærer at ambulanseansatte som har fri likevel må møte på jobb.

Klinikkleder Stephen Sollid sier til NRK at det er en kompleks årsak til bemanningsutfordringene.

— Vi har fått noen bevilgninger til å ansette folk, men vi får ikke nok folk til å ta jobb hos oss. Det gjør at vi sliter med å få dekt de vaktene som vi trenger for å bemanne spesielt 113, sier han

— Det har spisset seg siste uken og nå i helgen, hvor vi har sittet med en bemanning som nærmer seg uforsvarlig, mener Sollid.

Får hard kritikk i tilsynsrapport

Mandag er det innkalt til et informasjonsmøte på Ullevål sykehus, som skal handle om bemanningskrisen.

Nødnummer 113 er helt avgjørende for å få sendt ambulanser raskt ut for å gi akutt helsehjelp og å frakte pasienter til legevakt eller sykehus.

I sommer fikk AMK i Oslo kritikk i en tilsynsrapport fra Statsforvalteren i Oslo og Viken. Der heter det blant annet at AMK ikke klarer å besvare henvendelser fra publikum innen den gitte fristen på ti sekunder.

— Mangler ved organisering, styring, ledelse, bygninger, tekniske hjelpemidler og kompetanse i AMK- sentralen medfører at arbeidssituasjonen til de ansatte og spesielt de medisinske operatørene er krevende. Dette har medført svikt i helseforetakets prehospitale tjeneste, skriver Statsforvalteren i tilsynsrapporten.

Powered by Labrador CMS