Theo (15) går i niende klasse og har akkurat hatt arbeidsuka på en fiskebåt. Foto: Amalie Aune Bjerkem
Theo (15) går i niende klasse og har akkurat hatt arbeidsuka på en fiskebåt. Foto: Amalie Aune Bjerkem

Theo (15) hadde arbeidsuka på en fiskebåt i Oslofjorden

Der ungdommer flest valgte en vanlig arbeidsplass i butikken eller på foreldrenes kontor under arbeidsuka, valgte Theo å ringe til en fisker for å få plass i båten.

Publisert

Ved fjerde pir på rådhuskaia ligger to fiskebåter fortøyd. Klokken er bare litt over sju, men her er dagen fullt i gang. Det er et lite fiskemarked, men med alle sanseinntrykk intakt. Det lukter av sjø, havn og fisk.

Folk står i kø langs brygga eller nyter sola i området rundt. Nattens fangst selges som ferskvare over dekk, og poser med reker og papirpakket fisk leveres over bryggekanten til en folkerekke som kun ser ut til å vokse med morgentimen.

Ut på jobb midt på natta

Blant erfarne fiskere med innøvde bevegelser står en ung gutt og lener seg over rekkverket i sola. Per Theodor (Theo) Magnussen Halvorsen er 15 år og går i niende klasse på Fagerborg ungdomsskole. Denne uka har vært arbeidsuka, hvor elever i osloskolen har fått mulighet til å være ute i jobb en hel skoleuke. Men der mange ender med å jobbe på foreldrenes kontor eller i matvarebutikken nede i gata, valgte Theo å gå en annen vei.

Siden onsdag har han jobbet på fiskebåten Luna, og han kan fortelle om en uke som både har vært fin, spennende og utfordrende.

– På onsdagen dro vi ut klokka tre, men da sov jeg og våkna opp igjen fem, og de andre dagene har vi vært oppe seks. Arbeidsdagen besto av at vi satte ut garn og kjørte utover. Etter å ha ventet en stund, dro vi det opp igjen og sjekket det for torsk og annen fisk. Siden måtte vi sløye alt sammen og så sortere det, forteller Theo som syntes høydepunktet var å sjekke fangsten.

Ved pir 4 på Rådhusbrygga ligger fiskebåtene som selger fersk fisk. Foto: Amalie Amalie Aune Bjerkem
Ved pir 4 på Rådhusbrygga ligger fiskebåtene som selger fersk fisk. Foto: Amalie Amalie Aune Bjerkem

Testet ut en drøm

– Det var gøy og dra opp fisken, og se hva vi fikk i garnet. Det var hyse, hvitting, sei og rødspette, for å nevne noen.

For Theo ble arbeidsuka en måte å teste ut en drøm, da han gjerne ser for seg en fremtid på dekk.

–  Jeg har alltid likt å fiske og liker meg veldig godt på sjøen. Det er spennende, og jeg kan tenke meg å jobbe på fiskebåt senere i livet, sier Theo, som også er åpen for å søke feriejobbe om bord på båt.

Han har vokst opp ved Bislett og hans tidligere erfaring med sjøen består i sommerferier på Oslofjorden.

– Jeg har vært mye på båtturer om sommeren, og vi har ofte fiska i fjorden, forteller Theo, som er vant med sjøen, men ikke har noen erfaring om bord på fiskeskøyte.

Slitsomme dager

–  På forhånd visste jeg ikke så veldig mye om hverdagen på fiskebåt, men det har vært spennende. Det kan være litt kjedelig med all ventetiden om morgenen, for den kan være lang, men ellers har det bare vært veldig gøy.

Han innrømmer likevel at innholdsrike dager også kan være slitsomme. Selv om han har unngått å bli sjøsjuk, har han kjent arbeidet på kroppen.

– Det skal bli deilig med helg også.

Powered by Labrador CMS