Unike butikker i byen

Har du lyst på et nytt antrekk, men føler prisen er for høy for at det er verdt å kjøpe det. Hos Fjong kan du leie klærne. Foto: Memoona Saleem

Her er butikken Gunhild Stordalen, Tone Damli Aaberge og Else Kåss Furuseth går til for å føle seg Fjong

Å tenke bærekraftig må ikke koste deg skjorta. I klesbutikken Fjong, i Drammensveien, kan du velge og vrake blant hundrevis av klesplagg – som du leier. Hva med en Chanel-veske?

Feel Good - Do Good. Slik lyder slagordet til det nystartede butikkonseptet Fjong. Den ferske butikken driver utlån og leie av klær. I en tid hvor kleskonsumet øker som aldri før og masseproduksjon er kilde til klimautfordringer og brudd på menneskerettigheter, er løsningen både økonomisk og bærekraftig.

Bedriftens medgründer og daglig leder, Sigrun Syverud, syntes det er merkelig at det finnes så få mulighet til å dele på klær.

– En rekke plagg, spesielt kjoler, brukes ofte bare en gang. Det er heller ikke alltid like populært å be om å få låne, hvilket er synd. Derfor ønsket vi å systematisere utleien, forteller Syverud. Hun håper Fjong kan gjøre det lettere å få tilgang på en større og mer variert garderobe. Samtidig gir butikken plaggene det livet de fortjener.

Fjong ble startet av Megan O’Keeffe, James Larsen, Marie Ameln og Sigrun Syverud sommeren 2016. Foto: Fjong

Syverud tror det å føle seg vel ikke bare bidrar til personlig overskudd, men også kan være motivasjon til å gjøre gode handlinger.

– Vi hjelper deg å føle deg bra, så kan du fokusere på å gjøre bra, sier hun. I snart femten måneder har hun jobbet fulltid med forretningen som oppstod som en idé over en garderobe uten eierskap.

En forurensende industri

– I dag er det gjerne «fast fashion» som gjelder, hvor klær produseres av billige kjeder. Dette er plagg til begrenset kvalitet, dessuten forurenser de mer. Prisene gjenspeiler ikke de reelle kostnadene, og det kommer heller ikke frem hvilken skade de påfører miljøet. Vi har sett eksempler i Bangladesh, hvor utslipp fra fabrikker går rett ut i lokalbefolkningens vannkilder. Det koster å få orden på dette, sier Syverud, som mener dette er en pris man som konsument bør være villig til å betale.

På Fjong henger det kjole på kjole. Foto: Memoona Saleem

– Tekstilindustrien er verdens nest mest forurensende industri, etter oljen. I Norge har gjennomsnittsnordmannen 369 plagg hengende i skapet, hvorav hvert femte henger ubrukt. For å produsere en t-skjorte går det med 1400 liter vann, og det skjer parallelt med vannmangel og tørke, opplyser Syverud.

– Mennesket utrydder så mange plante og dyrearter at vi tilslutt kommer til å utslette oss selv. Det er kritisk. Man trenger ikke være aktiv miljøaktivist for å skjønne at noe må gjøres.

Hun håper Fjong kan bidra til å utnytte plaggenes fulle potensial.

– Vi tar ikke bare inn merker, men stiller strenge krav til håndverk og varighet. Fjong oppfordrer folk til å investere i kvalitet, for så heller å leie det ut eller selge det videre. Slik gir man plagget det livet de fortjener, fremfor å kjøpe en masse plagg av dårlig kvalitet.

Foto: Memoona Saleem

Lei deg en Chanel-veske

Den halvannet år gamle bedriften har alt rukket å gjøre seg synlig i moteverden, og benyttes av kjente personligheter som Gunhild Stordalen, Tone Damli Aaberge og Else Kåss Furuseth. Av butikkens sortiment stammer omtrent 75 prosent fra utleiere, som får 50 prosent av utleiefortjenesten etter at kostnadene er trukket fra.

Blant dem finner man kjente norske designermerker, så vel som utenlandske aktører. Syverud kan opplyse at Chanel-veskene har vært spesielt populære og tror leien bidrar til å gjøre moten økonomisk tilgjengelig.

– Det er mange unge som kommer og leier, og ofte er det personer som ellers ikke hadde tatt seg råd, sier Syverud, som tror et stort utvalg til lave priser er hva som gjør tilbudet attraktivt. Miljøperspektivet kommer som en ekstra fortjeneste.

Chanel-vesker til utleie. Foto: Memoona Saleem

– Mange av Chanel-veskene våre er fra før 90-tallet og har blitt brukt flere hundre ganger. Ettersom vi vedlikeholder dem, fortsetter de å holde seg bra og kan potensielt vare flere tiår til, sier Syverud, som i tillegg til å stille strenge krav til produksjon, er nøye på vedlikehold.

– I Norge har man moms på reparasjon av klær. Slik skattlegger man en tjeneste som bidrar til bærekraft. For oss er det viktig å øke levetiden til de klærne som er produsert, og vi har derfor ansatt en egen skredder.

Ingenting kastes

Hun kan dessuten forsikre at det ikke er noen fare for at gamle klær kasserers til fordel for nye kolleksjoner.

Sigrun Syverud på She-konferansen 1. mai. Foto: Privat

– Moten går ofte i bølger og trender blir stadig mer individuell. Folk ønsker å uttrykke sin egen stil eller personlighet. Mye av det vi kjøpte i fjor, er vel så aktuelt i år. Blir det for slitt til å leie ut, vil vi selge det videre på bruktutsalg. Vi har også donert til Fretex, men ingenting kastes. Vi har en egen bærekraftansvarlig, så her resirkuleres alt.

Du kan leie klær, sko og vesker i en uke (eller mer) av gangen, og Fjong tar seg av rensingen. Adressen er Drammensveien 72.

Foto: Memoona Saleem

Her kan du lese om flere unike butikker i byen.

Powered by Labrador CMS