Denne helgen fikk unge, lokale kunstnerspirer utfolde seg på bok-workshop på Biblo Tøyen. Initiativtakerne ønsker å gjøre kreative yrkesvalg mer attraktive.
«Hva er en bok?», stod det i Facebook-innlegget som introduserte helgens bok-workshop på ungdomsavdelingen til Deichmanske bibliotek på Tøyen — også kalt Biblo.
I innlegget stod det at svaret på spørsmålet skulle formes i et samarbeid mellom unge formgivere på Tøyen og masterstudenter fra designlinjen ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Vi ble med på workshopen, arrangert av kunstprodusenten Transnational Arts Production, i samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo. Og det står ikke på innsatsen fra de unge deltakerne.
Annonse
Lager egen Pokemon-bok
Kreativiteten blomstrer på Deichmanskes barne -og ungdomsbibliotek, hvor unge kunstnere er full gang med å lage sine egne bøker. Til stede er blant annet Suleyman (10). Han er ofte på Biblo og er en deltaker i dagens arrangement, hvor han sjonglerer mellom to parallelle prosjekter.
— Jeg holder på med verdens vanskeligste ting, ler han og viser fram det som skal bli et iPad-deksel av papir.
Ved siden av seg har han en bok som er illustrert med to pokeballer i i rødt, svart og hvitt, med overskriften «Pokemon» limt sammen av utklippede bokstaver.
— Jeg har tegnet masse pokemon-tegninger som skal inn i den, forklarer Suleyman.
— Barn må presenteres for kreative yrker
Ved bordet sitter også kunststudent Ilavenil Jayapalan. Han hjelper en gutt med å sy bokmarg.
— Pass på fingeren, advarer han Suleyman, idet han setter bladet på en skalpell.
Jayapalan er masterstudent ved Kunsthøgskolen i Oslo innen design og illustrasjon og er denne helga en av seks studenter som er til stede som lærere. Han synes det er spennende å delta på workshopen, som ikke bare introduserer barna for bokbinding, men også gir dem en innføring i grafisk design.
Han understreker at han syns det er fint at de blir presentert for kreative yrker.
— For min del var det veldig tilfeldig at jeg begynte på design, og før det medier og kommunikasjon på videregående. Jeg vil derfor gjerne bidra med å minske den tilfeldigheten, sier han.
Også hans medelev Aurora Bratli Brunvoll omtaler workshopen som en viktig inspirasjon til en karriere innen kunst og design, og skryter av barnas kreativitet.
— De har tatt fatt på oppgavene på helt forskjellige måter, noen tegner tegneserier og andre klipper og limer. De gjør kanskje ikke helt det vi hadde sett for oss, men det er veldig spennende å se hvordan de løser det.
Vil vise frem andre yrker enn lege og advokat
Bibliotekar på Biblo Tøyen, Christian Bermudez, syns det er viktig at barna får utfolde seg kreativt og bli kjent med nye verktøy. Han understreker betydningen av å gjennomføre verkstedet akkurat på Tøyen, i et miljø hvor man ofte er ventet å velge en tradisjonell yrkesvei.
— Spør du disse barna hva de vil bli når de blir store, er et typisk svar at de kunne tenke seg å bli lege eller advokat. Vi vil vise frem hvilke andre yrker som finnes, sier Bermudez.
— Kulturlivet kan miste viktige stemmer
At formidling av kreative yrkesvalg er et viktig mål for prosjektet, bekreftes av Transnational Arts Productionsdaglige leder, Hilde Maisey. Hun forteller at det bak arrangementet ligger et ønske om å gjøre de kreative fagene kjent for ungdom på østkanten.
— Mange unge med etnisk minoritetsbakgrunn klager over at skolene råder dem til å utdanne seg innenfor fagområder som ikke interesserer dem. Foreldrene på sin side, ønsker at barna deres skal ta prestisjefylte utdannelser, forteller Maisey.
Hun mener dette fører til at ungdommene får en ekstra stor avstand til å kunne velge kreative yrker.
— Det er problematisk for de unge som får reduserte muligheter og det er problematisk for kulturlivet som mister viktige stemmer, avslutter hun.
Skal man dømme ut fra dagens workshop, har vi all grunn til å være optimistiske, og hvem vet — kanskje har arrangementet alt gitt grobunn til en lokal kunstspire?