Aktor Alvar Randa i ambulansekaprersaken: – Rått parti om man blir truffet av ambulansen.
Aktor Alvar Randa i ambulansekaprersaken: – Rått parti om man blir truffet av ambulansen.

Aktor i ambulansekaprersaken: – Han kjørte bevisst opp på fortauet der det var folk

Aktor Alvar Randa mener at ambulansekapreren forsto at folk kunne bli drept ved kjøringen hans. Han mener tiltalte bevisst tilpasser sin forklaring.

Publisert

– Det er et ubestridelig faktum at stedene han kjører opp på fortauet i Åsengata, er på de to stedene der det er folk. To polititjenestemenn har vitnet på at de anser det som ulogisk at han ellers skulle kjøre opp på fortauet akkurat på de stedene.

Det sa aktor Alvar Randa i sin sluttprosedyre i saken mot mannen som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe sju personer med en kapret ambulanse på Torshov 22. oktober 2019.

Mannen er tiltalt for å ha forsøkt å drepe et eldre ektepar, en mor som trillet sine sju måneder gamle tvillinger i Åsengata utenfor Sandaker senter, og to politimenn et annet sted på Torshov.

Mannen nekter straffskyld for drapsforsøk og trusler mot politiet, men har sagt seg skyldig i resten av den omfattende tiltalen som blant annet omfatter oppbevaring av narkotika, trusler med skytevåpen og besittelse av våpen på offentlig sted.

– Utenfor hans kontroll at de ikke blir drept

– Han kjører opp på fortauet, og ved den handlingen holder han det som mest sannsynlig at disse menneskene vil dø dersom de blir truffet av ambulansen. Det er utenfor hans kontroll at de ikke blir nedkjørt og drept, sa Randa.

Moren til tvillingene sa tidligere i rettssaken at hun opplevde det som at ambulansen svingte opp på fortauet mot henne og barna. Hun kastet seg unna og forsøkte å trekke tvillingvogna vekk. Den ble likevel påkjørt, men babyene ble ikke alvorlig skadd. Også ekteparet kom seg unna.

Den tiltalte sa under sin forklaring i retten at han ikke så de fornærmede, og at han kun forsøkte å komme seg unna en politibil som han mente kom opp på siden av ambulansen.

Det mener aktor Randa at bevisene og vitneforklaringene taler imot.

– Det var ingen politibil som var oppe på siden av ham. Bilen som fulgte ham, hadde valgt å ta avstand, sa Randa.

– Tilpasser sin forklaring

– Jeg mener at tiltalte tilpasser sin forklaring til bevisbildet, sa Randa, og viste til at mannen i avhør har sagt at han av fotgjengerne husker kvinnen med barnevogna best.

Han viste også til at mannen har innrømmet å ha løyet i avhør og i samtale med sakkyndige, og at man ved det kan stille spørsmål rundt troverdigheten hans.

Varsler påstand om forvaring

Randa varslet at han vil komme med påstand om en lang forvaringsdom for 33-åringen.

– Jo større bil, jo større fare for et fatalt utfall ved påkjørsel. Blir du overkjørt av en bil med den tyngden, kombinert med stor fart, har du ikke så god sjanse. Utfallet er mest sannsynlig dødelig ved sammentreff, sa Randa.

Aktor understreket at retten kun trenger å ta stilling til om tiltalte kan ha tenkt det var mulig at fotgjengerne kunne dø hvis de ble påkjørt, for å dømme ham for drapsforsøk.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS