Sommeren 2019 kan Klosterenga skulpturpark åpne. Ildsjelen bak parken, Bård Breivik, får ikke oppleve åpningen. Han døde i 2016. Foto: Tom Martinesn / Dagbladet
Sommeren 2019 kan Klosterenga skulpturpark åpne. Ildsjelen bak parken, Bård Breivik, får ikke oppleve åpningen. Han døde i 2016. Foto: Tom Martinesn / Dagbladet

Etter snart 20 års planlegging kan endelig Klosterenga skulpturpark åpne i 2021

Siden midt på 90-tallet har ildsjeler drømt om å skape en skulpturpark på Klosterenga i Gamlebyen. Nå ser det ut til at prosjektet skal ferdigstilles høsten 2021.

Publisert

Billedhoggeren Bård Breivik var mannen som stod bak drømmen om en skulpturpark på Klosterenga. Opprinnelig var den tiltenkt anlagt som en tusenårsgave til Oslo, men til tross for stor entusiasme rundt prosjektet både fra kommunen og Breivik selv ble planene ikke noe av.

Siden den gang har det vært mye fram og tilbake og så som så med framdriften i prosjektet, og i 2013 var hele prosjektet truet med nedleggelse da det oppstod planer om å anlegge parkeringsplasser i parken i stedet.

I 2016 døde Breivik etter lengre tids sykdom, og kunstneren selv fikk dermed aldri se sitt livsverk bli ferdigstilt. Før han gikk bort ga han ettertrykkelig beskjed om hva han mente om behandlingen skulpturparken hadde fått av byens politikere.

— Jeg er så jævla lei av å se denne parken i alle disse forskjellige stadiene. Det verste du kan gjøre mot en bildekunstner er å be ham om å ha visjoner og så la være å gjøre noe med dem. Det er tortur, sa han den gang til Østkantliv.

Byggestart til våren

Nå er prosjektet igjen vekket til live og før jul i fjor utlyste kommunen en arkitektkonkurranse for ferdigstillelse av parken.

Etter konkurransens avslutning og valg av vinnerbidrag ble det igangsatt et forprosjekt som skal lede til den endelige planen for sluttføringen av prosjektet. Dette arbeidet er i disse dager inne i sluttfasen.

— Vi er svært fornøyd med at Breiviks livsverk nå endelig kan bli ferdigstilt. Slik det ser ut nå, vil vi kunne begynne prosessen med å ferdigstille anlegget neste vår, forteller kommunikasjonsrådgiver i kulturetaten, Alv Hågård Gustavsen.

Med byggestart i 2019 ser Gustavsen det som sannsynlig at parken kan stå ferdig høsten 2021, men han understreker at det som alltid vil kunne oppstå forsinkelser i en slik byggeprosess.

Hovinbekken åpnes gjennom skulpturparken

Dette bassenget er en av installasjonene som vil nyte godt av gjenåpningen av Hovinbekken gjennom parken. Foto: Bjørn Bratten
Dette bassenget er en av installasjonene som vil nyte godt av gjenåpningen av Hovinbekken gjennom parken. Foto: Bjørn Bratten

Et av de store ønskene som blir oppfylt ved ferdigstillelsen, er åpningen av Hovinbekken gjennom parken.

Bekken er allerede åpnet til Ensjø og skal i tiden framover åpnes videre forbi Jordal Amfi og gjennom skulpturparken, for å kunne utgjøre et estetisk sentrum i parken.

I tillegg vil det blant annet bli anlagt en ny turvei gjennom parken.

Sluttfører bestevennens livsverk

Etter Breiviks bortgang er det hans bestevenn, billedhoggeren Kristian Blystad, som har fått oppgaven med å gjennomføre etableringen av skulpturparken.

I team med sivilarkitekt Jørn Skaare og kunstner Rolf Karlsen er han nå i ferd med å lage ferdig planene for ferdigstillelsen av parken. Alle tre har vært med på prosjektet siden starten.

Blystad er veldig glad for at man endelig ser ut til å ha kommet i mål med hele prosjektet.

Billedhuggeren Kristian Blystad er ansvarlig for sluttføringen av skulpturparken på Klosterenga. Foto: Privat
Billedhuggeren Kristian Blystad er ansvarlig for sluttføringen av skulpturparken på Klosterenga. Foto: Privat

— Nå er det endelig bevilget penger og vi har fått på plass åpning av Hovinbekken, som var noe av det mest essensielle med hele anlegget. Nå gjenstår bare noe planarbeid før spaden endelig kan stikkes i jorda for siste finish på anlegget, forteller Blystad.

Han forteller at det nå i tillegg til landskapsarbeider og vannsetting i parken skal settes opp flere nye skulpturer etter modell fra Breivik. Blystad selv skal stå for dette arbeidet.

— Det var veldig synd at Bård ikke skulle få oppleve dette, men det føles godt for hans minne at vi nå kan åpne parken høsten 2021, sier han.

Powered by Labrador CMS