Torsdag var kulturetaten, som er ansvarlige for drift og vedlikehold av ruinene, på befaring for å se på skadene etter den siste tids bålbrenning. Sammen med representanter for bymiljøetaten og Kirkens bymisjon kunne de ta hærverket i nærmere øyesyn.
— Dette er rett og slett hærverk, og vi anmeldte i går forholdet til politiet, sier ansvarlig for Middelalderparken i kulturetaten, Anne Olaisen til VårtOslo.
Kulturetaten har vært klar over aktiviteten som har foregått i ruinene, også før VårtOslo kunne melde om hærverket. De mener å ha bevis for at det er tilreisende romfolk som står bak.
— Etter at Kirkens bymisjon flyttet sitt tilbud til St. Hallvardshjemmet, har vi sett mange tilreisende romfolk flytte seg fra Middelalderparken og opp til katedralruinene. Her har de tent opp bål og forsøplet, forteller Olaisen.
Olaisen mener denne aktiviteten er et spesielt vårproblem. — Også i fjor så vi at romfolk tente opp bål og hadde tilhold i ruinene tidlig på våren. Fra mai og utover blir de et sjeldnere syn, sier hun.
Skal forsøke å rette opp skadene
Olaisen fikk torsdag formiddag se skadene som var oppstått på ruinene i løpet av de siste ukene. Og det gjorde tydelig inntrykk.
— Jeg har nå vært i kontakt med Riksantikvaren, som forvalter kulturminnene. Vi vil over påske ha en befaring for å se på hvilke skader som er oppstått. Da vil vi også forsøke å finne ut av hvilke steiner som eventuelt er flyttet på og hvor de hører hjemme, forteller hun.
Kulturetaten har to faste vedlikeholdsmannskaper som daglig holder et oppsyn med parken. De forteller om en hverdag preget av forsøpling og fjerning av ekskrementer blant ruinene.
— Senest i morges måtte jeg fjerne en haug med avføring og dopapir da jeg kom på jobb, forteller en av kulturetatens folk.
Daglig finner vedlikeholdsfolkene også stekepanner og andre matlagingsredskaper gjemt rundt omkring i parken. Disse blir kastet.
Har foreløpig ingen løsning på problemet
Torsdagens befaring ga ikke svar på hva kommunen skal gjøre for å få en slutt på problemene rundt ruinene, men det å sette inn vektere kan være et mulig tiltak.
— Vi er veldig tidlig i prosessen, og har ikke tatt stilling til hva vi vil gjøre for å gjøre det vanskeligere for slikt å inntreffe i framtiden, sier kommunikasjonsrådgiver Alv Hågård Gustavsen.
Kulturetaten minner om at det er totalforbud mot å tenne opp bål i byens parker. Grilling er greit, så lenge det ikke fører til skader på miljøet eller ruinene.
Skryt fra Oslo byes vel
Oslo byes vel er glad for at kulturetaten tar vandalismen på alvor.
– Det er grunn til å gi honnør for rask reaksjon fra kulturetaten i denne saken. Vakthold og årvåkenhet om byens eldste og sårbare kulturminner må prioriteres, og politikerne må sikre nødvendige midler til dette arbeidet, sier generalsekretær Ole Rikard Høisæther i Oslo byes vel.