Alto Braveboy (t.v) og Are Fjellstad i Gamlebyen sport og fritid på stedet som etter planen skal bli et kultursenter i Oslo øst. Foto: Anders Høilund

Under en bru i Gamlebyen bygges en kulturarena i verdensklasse. Bak Krakabøla aktivitetspark står lokale frivillige

La frivilligheten få spillerom, mener Gamlebyen sport og fritid. Ressursene finnes hos folk som bor i Gamlebyen.

Et av de ytterst få områdene i byen som folk kan utvikle selv er Krakabøla i Gamlebyen. Navnet på området under Dyvekes bro og ved St. Hallvards gate kommer fra ildsjelene i Gamlebyen Sport og Fritid. Krakabøla er et gammelt, folkelig navn som oppstod på gamle Gamlebyens gjestgiveri, et av de eldste serveringstedene i byen.

Gamlebyen Sport og Fritid er initiativtaker og har bygget opp Krakabøla aktivitetspark sammen med beboerne i området.

Scene og helårsanlegg

— Dette kommer til å bli den mest unike kulturarenaen i verden, sa vokalisten i det amerikanske bandet Suicidal Tendencies, da de spilte under brua i 2011. Når en amerikaner sier noe sånt, så må det jo være sant, sier Are Fjellstad (50) fra Gamlebyen Sport og Fritid, lett retotisk.

Krakabøla scene har allerede et godt ord på seg hos engelske punk-band. Går alt i orden, kan flere få utfolde seg under brua i Gamlebyen. Foto: Anders Høilund

— I disse dager søker vi om å få støtte til å ferdigstille scenen og anlegget under brua. Plassen under brua vil knytte den gamle skatearenaen og lekeparken sammen. Det kommer til å bli en sinnssyk velfungerende og bra kulturarena for alle, forteller Alto Braveboy.

Helt siden år 2000 har det vært holdt konserter under brua. Adskillige TV-serier, filminnspillinger og musikkvideoer har scener fra Krakabøla. Det har også vært ballettforestillinger der. Publikum sitter i et naturlig atrium utenfor.

— Det har vært en stor jobb å komme dit vi er nå. Da vi ryddet her, fant vi blant annet en lastebil i grusen under brua. De videre planene våre er å få dekket til mer, slik at det blir varmere og lunere. Da får vi et helårsanlegg. Vi har planer om å lage et øvingslokale for band og et lite kjøkken hvor folk kan ordne seg litt mat og en kaffe, forteller Braveboy.

Det begynte med et basketstativ

Are Fjellstad har historietime, og forteller: I begynnelsen var det en betongflate etter et revet hus der skateparken ligger nå. Det var det eneste stedet rundt her hvor vi ungdommene kunne spille og henge.

En sommer kom en kjempesvær afrikaner og satte opp et basketstativ der. Ingen husker lenger hva han het, men basketkurven ble starten på Krakabøla. Etter snart 20 år og adskillige millioner kroner, gjenstår det nå å få utnyttet plassen under brua til en kulturscene. Da blir Krakabøla komplett, mener Gamlebyen Sport og Fritid.

— Vi lagde skatearenaen som nå kalles Bollen for hånd. Vi lærte å behandle betongen underveis. At tomta ligger så nær jernbanen gjorde den uegnet til bolig. Den ble liggende ubygd, og det reddet oss, forteller Fjellstad. I disse dager har Bollen 10-års jubileum.

Beboerne bestemmer

— Vi ønsker å lage kulturarenaen her uten innblanding fra næringslivet. Kulturtilbud styres ofte derfra. Vi vil at dette skal være et sted laget utelukkende for brukerne. Det er beboerne og barna her vi vil forholde oss til. Lekeparken er laget slik barna ville ha den. Barn vet best om slikt, mener Braveboy.

Foreldre og frivillige snekret og bygde lekeparken etter barnas anvisninger. Foto: Bymiljøetaten

— Dette er et av veldig få områder i byen som kan stå til befolkningens disposisjon. Områder hvor de kan bruke kreativiteten sin. Ressursene ligger i folket, sier Braveboy.

— Gamlebyen Sport og Fritid ønsker å gjøre dette til en plass hvor generasjoner kan møtes helt naturlig. Det er mange, også her i Gamlebyen, som ville ha godt av å snakke med naboen. Det får de en anledning til her. Da blir naboen mindre skummel, sier Fjellstad og Braveboy.

— Vi forsøker å vise hva som er mulig å få til, dersom frivilligheten virkelig får muligheten og blir hjulpet framover, sier Braveboy.

Powered by Labrador CMS