Kaffe og vaffelhungrige demonstranter. Foto: Morten Lauveng Jørgnsen

Beboerne i Gamlebyen er så inderlig lei byggekaos og støy. I går demonstrerte de

– Den nye oppstillingsplassen i Bispegata må bort. Stopp raseringen av Gamlebyen, sier beboerne.

Publisert

Nå mener Gamlebyen beboerforening at nok er nok. 70-80 personer med stort og smått møtte opp til demonstrasjon i går, men det var ikke lett å høre hva som ble sagt i all trafikkstøyen.

At syklister og anleggsmaskiner er en dårlig miks og at barn og uoversiktlig trafikk også er en dårlig blanding, var Gamlebyen beboerforenings budskap under markeringen: "Stopp raseringen av Gamlebyen", på mandag ettermiddag.

— Dette har vært en byggeplass i mange år. Det er vanskelig for alle å holde oversikten over hva som skal gjøres. For noen uker siden fikk vi plutselig dette, sier beboerforeningens leder Andreas Drevland, og peker mot bymiljøetatens nye riggplass øverst i Bispegata.

Sara Lydiksen, fra Kultur i Gamle Oslo (KiGO), hadde med seg et kor, som besto av elever fra Fyrstikkaleen- og Jordal ungdomsskoler. � Jeg stiller gjerne opp for å si fra at skoleveien må være trygg. Vi må ta vare på kidsa. Det er viktig, sier hun. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Vi visste ingenting

— Vi visste ingenting, før området plutselig en dag ble gjerdet inn. Dette er både skolevei og historisk grunn, og det er en forlengelse av et byggekaos vi allerede er grundig lei av. Nå er det nok. Den nye oppstillingsplassen må bort, og det må tas hensyn til at det faktisk bor mennesker i disse kvartalene, sier Drevland.

Vi henvendte oss til bymiljøetaten for å høre hva dette var. De henviste oss til Bane Nor, og der henviste de oss tilbake til bymiljøetaten, sier Drevland.

Leder i Grønland beboerforening, Andreas Drevland taler gjennom trafikkstøyen til de rundt 70-80 frammøtte. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Uoversiktlig

Kamilla Aslaksen er en engasjert beboer i Gamlebyen. Hun nevnte i sitt innlegg et rotete  trafikkbilde med syklister, barn, fotgjengere, busser, biler og anleggstrafikk.

— Jeg vil gjerne vite om det var laget noen risikoanalyse før Saxegårdsbroen ble fjernet. Når den var borte og Bispegata ble stengt, var vi i Gamlebyen uten tilgang til byen vestover, til Vannspeilet og til Sørenga. Når skolebarn fra Sørenga skulle på skolen i Gamlebyen måtte de gå ukjente veier over Grønland. Og når denne anleggsriggen ble satt opp, forsvant en av de siste grønne flekkene våre. Jeg kan ikke tenke meg at noe slikt kunne skjedd på Frogner eller på Bygdøy, sier hun.

— Jeg kom hit fra Bærum i 1960, og jeg har ikke tenkt å fløtte noe annet sted. Vi må stå sammen for å ta vare på Gamlebyen, og på ungene her, sa Gunvor Hagen (88).

Kamilla Aslaksen var sterkt kritisk til at Gamlebyen ble stående uten vei eller gangveiforbindelse vestover da Bispegata måtte stenges. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Det har vært farlig trafikk her i mange tiår. Da ungene mine gikk på Gamlebyen skole fulgte jeg dem over krysset her. Det betyr ikke at vi skal ta til takke med en farlig skolevei, sa Hagen.

Enstemmig vedtak i bystyret

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG) var invitert, men var forhindret fra å komme. Partifelle Viktor Gjengaar fra bydelsutvalget i Gamle Oslo kom som stand in. Han minte om at vedtaket om at Bispegata og Oslo torg skal omreguleres var enstemmig bestemt i bystyret.

— Hovedmålet med denne demonstrasjonen er å få flyttet riggplassen til bymiljøetaten unna skoleveien, minte Alto Braveboy om.

Noen meter lenger ned i Bispegata er det Follobanens byggeplass som preger bildet. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Olaf Svorstøl, som representerer Rødt i bydelsutvalget, hadde med seg på markeringen et forslag som vil bli behandlet på møtet i bydelsutvalget denne uka. Rødt krever at riggplassen fjernes fra Bispegata. Dessuten at det tidligere vedtaket om å bygge trapp fra Sørenga bru og ned til Middelalderparken blir gjennomført som et strakstiltak. Dette vil gi en rask og trygg skolevei uten trafikk for barna fra Sørenga.

Olaf Svorstøl og Rødt vil legge fram krav om at skoleveien for barna på Gamlebyen skole må bli tryggere. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Vi ber også de ansvarlige for de store utbyggingsprosjektene rundt Gamlebyen skole å legge fram en helhetlig plan med strakstiltak for å sikre en trygg ferdsel for barna i området. Vi krever at dette blir gjort innen neste møte i bydelsutvalget i april, sa Svorstøl.

Les bymiljøetatens forklaring på fremdriften her.

Powered by Labrador CMS