Alternativ jul har holdt stand i sentrum i over femti år. For Henning Holstad blir dette hans alternative jul nummer 54.
Alternativ jul har holdt stand i sentrum i over femti år. For Henning Holstad blir dette hans alternative jul nummer 54.

«Alternativ jul» forbereder seg til storinnrykk på Folkets hus. Og trenger flere frivillige. — Det er en fantastisk fest. Mange kommer år etter år

I 2019 var sist gang Alternativ jul ble arrangert. I to år var byen uten den åpne julefesten på grunn av koronapandemien. Nå åpner dørene igjen, og arrangøren regner med flere gjester enn i 2019. Det vil si over 2500.

Publisert

Leder av Alternativ jul, Henning Holstad, forteller at 650 frivillige har meldt seg siden påmeldingen startet 24. oktober. Det er for lengst fulltegnete vaktlister julaften, men det er fortsatt mange vakter igjen første og andre juledag.

Vi har aldri mistet noen til overdose i løpet av julefeiringen.

Henning Holstad

Alternativ jul har holdt stand i sentrum i over femti år. For Henning Holstad blir dette hans alternative jul nummer 54. Han har ikke skulka en eneste en. Datteren hans på 13 var tre måneder gammel da hun var med første gang.

Henning Holstad er leder av Alternativ Jul som avholdes på Oslo kongressenter tre dager til enden fra julaften til andre juledag. Her er han på Alternativ jul-festen i 2016. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Henning Holstad er leder av Alternativ Jul som avholdes på Oslo kongressenter tre dager til enden fra julaften til andre juledag. Her er han på Alternativ jul-festen i 2016. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Aner at det kommer flere gjester

I 2019 var siste alternative julefeiring før pandemien. I to år var byen uten den åpne festen for det åpne rusmiljøet og alle andre som ikke har noe sted å være i julehøytida. Holstad regner med at det kommer minst like mange gjester til Oslo kongressenter på Youngstorget i år som i 2019. Det vil si 2500. Kanskje kommer det flere, gitt tingenes tilstand nå om dagen.

— Vi aner at det kan bli flere gjester på grunn av samfunnssituasjonen. Så vi forsøker å ta høyde for det og ha litt ekstra varer så det blir nok mat. Vi må bare forsøke å tilpasse oss underveis gjennom jula, sier han.

Kom som du er

Det er viktig for Holstad å understreke at alle får lov til å komme inn, uansett hvilken tilstand de befinner seg i.

— De fleste andre julearrangementer krever at du er klar og edru, men her er døra åpen for alle.

De fleste andre julearrangementer krever at du er klar og edru, men her er døra åpen for alle.

Henning Holstad

Alternativ jul opplever at folk har respekt for hverandre og tar ansvar for at alle skal ha det bra.

— Vi oppfatter at folk tar vare på hverandre disse dagene. Og så har vi en gruppe frivillige på sikkerhet som sørger for at alle har det bra og justerer og sørger for å gjøre det som er nødvendig hvis noe skulle komme litt ut av kurs, sier Holstad.

Ingen overdoser eller dødsfall

Holstad er stolt av at ingen liv er gått tapt på hans vakt.

— Gjennom alle disse årene har vi ikke mistet noen til overdose i løpet av julefeiringen. Det er ikke fordi det ikke har vært folk her som har ruset seg på det nivået, det er fordi vi passer på gjestene våre. Så ja, overdoseteamet har vært innom noen ganger. I så måte har vi forhindret en del overdosedødsfall i en tung og vanskelig for enkelte, sier Holstad.

— Noe av det er ganske vondt

Han vil ikke trekke fram noen enkeltstående tåredryppende historier, og svarer høflig avvisende på VårtOslos spørsmål om det er noen historier som har gjort ekstra inntrykk på ham.

Historiene folk forteller røsker i hjertet. Ordentlig. Sånn skal det få lov til å være.

— Alle har sin historie og sin bakgrunn for hvorfor man kommer og hvorfor det ble sånn som det ble. Det så mange enkeltskjebner og enkeltmennesker. Noe av det er ganske vondt. Historiene folk forteller røsker i hjertet. Ordentlig. Sånn skal det få lov til å være.

Holstad understreker at Alternativ jul er en helt frittstående, frivillig organisasjon.

— Vi snakker selvfølgelig med Bymisjonen og Frelsesarmeen og andre som er i det gatemiljøet miljøet hele året. Vi er bare her i tre dager, når mange andre tilbud er stengt. Alternativ jul kunne ikke fungert annet enn i jula. Vertskapet har fri, de frivillige har fri og lokalene er tilgjengelige, forklarer Holstad.

Har ledige vakter

Det er enorme mengder donasjoner som kommer inn dørene på Oslo konferansesenter i løpet av de siste dagene før julaften. Når virksomheter som donerer ser hva som ikke er blitt solgt før juleferien, er det mange varebiler som finner veien til Alternativ jul. Det eneste de mangler nå er nok frivillige.

Foreløpig har de ledige vakter tilsvarende cirka 2-300 verter og personale av alle slag. Særlig nattevaktene er vanskelige å fylle. Og det går tregt å få folk til å stå i oppvasken.

— Er det ikke alltid sånn at ikke alle har lyst til å være med på oppvasken? humrer Holstad.

Han kan friste med attraktive, ledige vaktene første juledag, da er det samme festopplegg som på julaften. Gaver, underholdning og mat. Det meste er likt.

Ville forandre verden

Holstad understreker at Alternativ jul er økonomisk uavhengige. De får støtte fra enkeltpersoner, virksomheter og stiftelser. Mange av dem ønsker anonymitet og har ikke behov for å flagge donasjonene akkurat.

For 54 år ble Alternativ jul startet av det Holstad kaller «en gjeng idealistiske ungdommer som ville forandre verden».

— Jeg tror vi bare innså til slutt at vi ikke klarte å forandre verden, at noen alltid ville ramle utenfor. Så tok det ene året med Alternativ jul det andre, og siden har vi fått lov til å være her for miljøet, sier han.

— Alternativ jul er nødt til å være blant verdens lengste kontinuerlige julefester. Jeg har i alle fall ikke hørt om andre julefester som varer i tre døgn, tror Holstad.

Før var det rødsprit og spylevæske

Han kaller Alternativ jul et sosialt arrangement for en smal gruppe mennesker, en gruppe som etterhvert har videt seg ut.

Da vi startet var det alkohol, rødsprit og spylevæske.

— Det er mange ensomme og mange som ikke har noe sted å være, enten fordi de ikke ønsker å være sammen med familien, eller fordi de er blitt stengt ute fra fellesskapene de pleide å være en del av, forteller Holstad.

Menneskene som kommer og hva de har av rusproblemer har forandret seg på de femti årene Holstad har holdt på.

— Da vi startet var det alkohol, rødsprit og spylevæske. Nå er det blandingsrus av mange forskjellige slag, slår han fast.

— En stor juletrefest for voksne

Hva som skjer på festen varierer fra år til år. Ulike artister kommer innom for å gi gjestene underholdning. Det er gaver, julemat og julemusikk.

— Det er egentlig en stor juletrefest for voksne. Vi har nissetog og vi deler ut gaver, og hvis noen trenger å legge seg litt nedpå, har vi matter fra sivilforsvaret og tepper som gjestene kan sove og slappe av litt på.

Noen kommer og er en stund, noen kommer og blir i tre dager, forteller Alternativ jul-gründeren.

— En fantastisk fest å være med på

Han sier at arrangementet etter hvert har begynt å bety mye for de frivillige.

— Det er en fantastisk fest å være med på, og vi har mange som kommer år etter år. Noen få har vært med oss i over tjue år, forteller han.

Det er ikke vanskelig å skaffe nok frivillige. Julaften er den gjeveste vakta, og den ble fulltegnet for to uker siden. Det tar bare et par uker, så er julaftenvaktene tatt.

Holstad gjentar at det er flust av ryddevakter og nattevakter igjen, og at det er noen ledige vakter 1. juledag for de som vil ha feststemning.

Powered by Labrador CMS