Feministisk Initiativ mobiliserer for miljø, likestilling og antirasisme ved valget i Sverige. Foto Cathrine Linn Kristiansen
Feministisk Initiativ mobiliserer for miljø, likestilling og antirasisme ved valget i Sverige. Foto Cathrine Linn Kristiansen

Svenskevalget polariserer også i Oslo. Høyreekstreme sier de vil dukke opp på valg-event

Det er grupperingen Alternativ for Sverige, i Norge som truer med å dukke opp når det politiske partiet Feministisk Initiativ møtes ved den svenske ambassaden i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

«Svenskar i Oslo - rösta i riksdagsvalet», oppfordrer Feministisk Initiativ i forkant av valget i Sverige den 9. september. Partiet vil i morgen, torsdag, samle svensker for å avlegge sin forhåndsstemme ved den svenske ambassaden.

I invitasjonen på Facebook skriver Feministisk Initiativ følgende: «Din stemme teller når Sverigedemokratene kan bli Sveriges største parti. Vi vil oppfordre alle til å delta i riksdagsvalget, og du behøver selvsagt ikke stemme på Feministisk Initiativ. Du er velkommen uansett».

Men i kommentarfeltet til eventen melder plutselig en gruppering som kaller seg for Alternativ for Sverige, i Norge seg. På Facebook-siden til denne grupperingen er det én person som går igjen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen. Han er også kjent som partileder for Alliansen og har blant uttalt seg kraftig mot «negre», jøder og masseinnvandring.

Nazistiske avhoppere fra Sverigedemokratene

– Dette er nazistiske og høyreekstreme avhoppere fra Sverigedemokratene som har startet sitt eget parti, sier Cathrine Linn Kristiansen, talsperson for Feministisk Initiativ.

Cathrine Linn Kristiansen er talsperson i Feministisk Initiativ. Foto: Ka Man Mak
Cathrine Linn Kristiansen er talsperson i Feministisk Initiativ. Foto: Ka Man Mak

– Jeg ser på det som et forsøk på å kuppe eventen. Det er naturlig å oppleve nærværet til Alternativ for Sverige, i Norges som truende, siden Alternativ for Sverige er kjent for å samle voldelige nazister, sier hun.

Ser på det som en trussel

Også initiativtager til forhåndsstemmingen, Maria Archontoulis, som også er styremedlem i Feministisk Initiativ i Oslo, oppfatter varselet som truende. Og har meldt fra til politiet.

– Jeg ble veldig sjokkert over at Alternativ for Sverige, i Norge sa at de ville komme på eventen vår. Jeg oppfatter det som en trussel og et ønske om å hindre folk fra å stemme for miljø, likestilling og antirasisme.

Maria Archontoulis er arrangør av eventen ved den svenske ambassaden, hvor hun oppfordrer svensker i Oslo til å komme og forhåndsstemme. Foto: Privat
Maria Archontoulis er arrangør av eventen ved den svenske ambassaden, hvor hun oppfordrer svensker i Oslo til å komme og forhåndsstemme. Foto: Privat

– Det viktigste valget noensinne

Maria Archontoulis mobiliserer ikke bare for Feministisk Initiativ, men for alle som kjemper mot Sverigedemokratene, som nå ligger rundt 20 prosent på meningsmålingene.

– Jeg tenker vi står foran det viktigste valget noensinne. Et parti med nazistiske røtter ligger an til å bli det største i Sverige. Jeg frykter at mange ikke forstår konsekvensene av å stemme på Sverigedemokratene. Mange som stemmer på dem mener at de ikke er rasistiske, men det er tydelig at rasismen ikke et hinder, men noe mange aksepterer. Debatten foran valget har vært preget av innvandringsspørsmålet, og mange har akseptert en retorikk som setter ulike grupper opp mot hverandre. Det betyr at andre spørsmål, som likestilling, ikke får like mye oppmerksomhet, sier Archontoulis.

Hun gjennomfører uansett arrangementet i morgen. – Vi kommer. Vi lar ikke nazister skremme oss.

Vil ha en nasjonalistisk blokk

Hans Lysglimt er mannen bak Alternativ for Sverige, i Norge. Han bekrefter at han fører valgkamp for partiet Alternativ for Sverige og har gjennomført flere valgarrangementer, blant annet i Oslo.

– Valget i Sverige er i ferd med å forandre det politiske landskapet. Forhåpentligvis kommer Alternativ for Sverige inn i Riksdagen, sammen med Sverigedemokratene. Der kan vi danne en nasjonalistisk blokk.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen driver valgkamp for Alternativ for Sverige blant svensker i Norge. Foto: Privat
Hans Jørgen Lysglimt Johansen driver valgkamp for Alternativ for Sverige blant svensker i Norge. Foto: Privat

– Vi stiller opp for våre brødre

Han bekrefter at partiet Alliansen i Norge ligger tett opp til Alternativ for Sverige. Og håper på hjelp fra dem neste gang det er valgkamp i Norge.

– Vi stiller opp for våre brødre i Sverige og driver valgkamp for disse i Norge. Vi har hatt valgmøter, har sosialisert og møtes i et chat-rom som består av 20-30 deltakere. Det bor så mange som 80.000-100.000 svensker i Norge. 50.000 av disse bor i storoslo-området. Mange av disse er unge menn, altså den gruppen som Sverigedemokratene og Alternativ for Sverige har sterkest appell hos. Like mange som i en middels store svensk ny, sier han.

Vil bare erte

Lysglimt bekrefter at Alternativ for Sverige, i Norge vil møte opp ved den svenske ambassaden i morgen ettermiddag. – Grunnen til at jeg meldte fra om at vi kommer på eventen til Feministisk Initiativ, var for å erte dem litt. Men vi hadde planlagt å dukke opp på ambassaden uansett, på torsdag.

– Hvis Feministisk Initiativ sier de føler seg truet, kan jeg si det samme, jeg synes det er truende at de er der. For vi tilhører den fredelige høyresiden, mens de tilhører den etter hvert voldelige venstresiden, sier Lysglimt.

Les også: Jødisk Museum i Oslo vil gi ungdom bedre kunnskap om antisemittisme

Vil sende ut en halv million svensker

Om forskjellen mellom Sverigedemokratene og Alternativ for Sverige sier han følgende: – Der Sverigedemokratene vil begrense innvandringen, vil Alternativ for Sverige starte en repatriering og sende folk tilbake til sine opprinnelsesland. Alternativ for Sverige har sluttet å akseptere innvandring og snakker heller om tilbakevandring av en halv million mennesker til de landene de kom fra i sin tid.

Lysglimt mener det er gode grunner for en slik politikk. – Alternativ for Sverige er tydelige på svenskene er en distinkt etnisk gruppe som har bodd i Sverige i mange generasjoner. Svensk er ikke noe man kan bli, men er noe man er.

Han blir provosert over at Feministisk Initiativ omtaler denne politikken som nazistisk og høyreekstrem.

– Det der er jo bare kallenavn som de lettsindig kaster rundt seg i øst og vest for å sverte sine politiske motstandere. Vi er fredelige demokratiske aktører. Feministisk Initiativ burde vært ekskludert fra seriøs politisk debatt når de bruker den typen begreper.