Tage Malmbeg, Fabian Røberg, Theo Steen og Tim Pettersen ble slått i bakken av vannet de drakk fra Alna ved Brynseng. Foto: Anders Høilund
Tenåringer ble forgiftet og syke av vann fra Alnaelva før oljeutslippet
Fire tenåringsgutter fikk voldsom diaré, feber og oppkast etter å ha drukket vann fra Alnaelva før oljeutslippet sist uke. Ingen vet foreløpig hva som førte til alvorlig forgiftning og akutt sykehusinnleggelse.
Søndag 27. mai, før oljeutslippet i Alnaelva, spilte de fire guttene Tage Malmberg (16), Theodor Steen (15), Fabian Rødberg (16) og Tim Pettersen (14) basket ved Brynseng skole. Guttene, som alle er aktive, veltrente, friske ishockeyspillere, og vant med mye hard fysisk aktivitet, ble tørste under den steikende sola.
— Det eneste vi fant av drikke, det var Alnaelva, som renner like ved. Vi hadde en tomflaske og fylte den med vann. Det så greit ut. Det luktet ikke dårlig, og det smakte heller ikke dårlig. Vi tok vann der elva rant raskt. Slik jeg har gjort det mange ganger på fjellet om sommeren, forteller Tage Malmberg til VårtOslo.
Akutt forurensning av vann og elver i Oslo meldes til vann- og avløpsetatens beredskapsvakt på telefon 23 44 09 00. Den er døgnåpen.
På dagtid kan også 23 44 00 00 benyttes.
Sendt til akuttmottak på Ullevål sykehus
— Jeg tok til og med en prøveslurk. Hadde det vært den minste bismak på vannet, hadde vi ikke drukket det, sier Fabian Rødberg.
Mandagen gikk som vanlig. Men natt til tirsdag våknet Tage med diaré, oppkast og magesmerter. Så ille var det, at han ble sendt til legevakten. Derfra ble han sendt videre til akuttmottaket på Ullevål universitetsykehus.
Annonse
— Legene fant ikke ut hva som var i veien med meg. De tenkte det kanskje var blindtarmen som var betent. Men etter hvert ville legene sende meg hjem, forteller Tage Malmberg.
På vei ut fra sykehuset kollapset den ellers å stødige ishockey-ungdommen, og han ble sendt inn på sykehuset igjen for videre utredning.
— Jeg våknet også natt til tirsdag. Jeg var nok like dårlig som Tage, men mora mi er sykepleier, og hun mente at hun hadde kontroll på situasjonen. Jeg satt på do, med ei bøtte foran meg, og det rant ut i begge ender, forteller Rødberg, med en innlevelse som kun en lidende pasient klarer.
Er fortsatt slappe over en uke etter forgiftningen
De samme scenene utspant seg hjemme hos to øvrige som hadde vært med på drikkepausen ved Alnaelva. Utpå tirsdagen ble de klar over hverandres skjebne. Vannet fra Alnaelva hadde inneholdt noe guttene ikke hadde tålt. Men ingen vet hva som forgiftet guttene.
Selv en uke etter den famøse drikkepausen, er guttene sterkt preget av forgiftningen. De er fortsatt plaget av kvalme og kaster opp. Da VårtOslo møtte dem, var de matte og bleke om nebbet. De var ikke de sterke, livlige og friske idrettsungdommene de var for en drøy uke siden.
— En dag skulle vi ha pizza til middag. Yes, tenkte jeg, men jeg orket bare en bit. Jeg som vanligvis kan spise en hel en alene, sier yngstemann Tim Pettersen.
— Tenk om noen andre gjør som oss. Da kan det gå skikkelig ille. Det er ikke bra å ha en så forurenset elv rennende gjennom byen, sier guttene som alle har gått ned flere kilo i vekt.
Grønnfarget vann i Alnaelva før guttene ble forgiftet
— Lenger opp i elva ble det observert sterkt grønnfarget vann noen dager tidligere. Det grønne vannet kan være vann som har vært brukt av vann og avløpsetatens sporingsgruppe, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Spieler i vann- og avløpsetaten.
— I arbeidet med å oppdage utslipp eller lekkasjer bruker folkene våre grønnfarget vann. Men det grønne fargestoffet vi bruker er helt ufarlig, forteller Spieler.
Tilstanden de fire guttene har fått kalles gjerne gastroenteritt, eller en tarminfeksjon. Den vanligste kilden til en forgiftning gjennom drikkevann er E.coli-bakterien. E.coli er en fellesbetegelse på bakterier som finnes i tarmen på mennesker og dyr.
Har det kommet kloakk i drikkevannet, finnes disse bakteriene. En E.coli-infeksjon kan ikke behandles med antibiotika, og vil i de fleste tilfelle måtte gå over av seg selv uten behandling.
— Akkurat hva som har slått dem ut så fullstendig, kan vi ikke vite før det er gjort analyser av vannet. Eller analysert en avføringsprøve fra pasientene. Det er nærliggende å tenke at det var tarmbakterier i vannet, men før det vites sikkert kan det også tenkes at det er noe kjemisk som har forgiftet guttene, sier professor Egil Fors ved St. Olavs hospital i Trondheim.
Fors sier at det vil ta tid å bli helt frisk dersom forgiftningen skyldes tarmbakterier. Men at eventuell behandling vil avhenge av hva som var i vannet, og som kroppene ikke tålte.
En av de vanskeligste og verste komplikasjonene som kan forekomme ved å drikke urenset vann er sykdommen giardiasis. Den sykdommen spres via parasitten Giardia lamblia. Den har navn en italiensk filmstjerne verdig, men er en lei nøtt og knekke om du får den innabords.