Tigerørret er en krysning mellom bekkerøye og ørret. Det er sjelden å finne slike fisker, og de er sterile. Foto: Arin Borgen
Tigerørret er en krysning mellom bekkerøye og ørret. Det er sjelden å finne slike fisker, og de er sterile. Foto: Arin Borgen

Den sjeldne tigerørreten fanget i elv i Oslo

Det litt fryktinngydende navnet til tross, tigerørreten er en ganske beskjeden liten fisk. Fisken er en bastard mellom bekkerøye og vanlig ørret.

Publisert

— Jeg trodde det var en liten ørret som hadde tatt spinneren min, forteller Arin Borgen (22). Han var på fisketur i de øvre delene av Alnaelva og fisket etter ørret i Groruddammen, der han gjorde den sjeldne fangsten.

— Da jeg holdt den i hånda gjenkjente jeg den som en tigerørret. Jeg har sett flere videoer på Youtube hvor folk har fått denne arten, men jeg visste ikke at den fantes i Alnaelva, sier Borgen.

— Den var såpass liten at jeg slapp den tilbake, forteller han.

Senere har han fått vite at det muligens også har blitt fanget en tigerørret i Ellingsrudelva.

Så sant det er isfritt kan du finne Arin Borgen med fiskestang i hånda ved Groruddammen. Det var har han fikk den sjeldne tigerørreten. Foto: Anders Høilund
Så sant det er isfritt kan du finne Arin Borgen med fiskestang i hånda ved Groruddammen. Det var har han fikk den sjeldne tigerørreten. Foto: Anders Høilund

Sterile fisker

En tigerørret er en krysning mellom en bekkerøye han og en ørret hun. Bastarden er svært sjelden i vill tilstand, og tigerørreten er steril. Bekkerøye er en nord-amerikansk laksefisk som ble satt ut i mange vann i Oslomarka på 70-tallet.

Da var vannet i mange vann i marka så sure av sur nedbør at ørret ikke lenger kunne leve der. Bekkerøya tåler derimot surt vann mye bedre enn sin slektning ørreten.

Nå er bekkerøye regnet som en uønsket art i norsk natur, og de fleste bestandene har forsvunnet. Vannet i marka er mindre surt, og ørreten er tilbake. I noen bekker, som i Hovedbekken, har bekkerøya foreløpig holdt stand.

Kanskje var det en ensom bekkerøyehann i Groruddammen som dukket opp på ørretenes gyteplass en høst, da trangen til å gyte ble for stor.

Uventet funn

— Dette ser ut som såkalt tigerørret ja, altså en krysning mellom bekkerøye og ørret. Jeg har ingen erfaring med disse, men vet de er påvist enkelte steder. Det er tydelig at Borgens fisk har gener fra en røye-art. Se spesielt på finnenes farge, sier Terje Laskemoen. Han er biolog og avdelingsdirektør for natur og forurensning i bymiljøetaten.

— Vi har mistenkt at det kunne finnes noen bastarder av bekkerøye og vanlig røye i Hovinbekken, men tigerørret i Alnaelva. Det hadde vi ikke ventet å finne, sier Laskemoen.

Dag Øivind Ingierd i Oslomarka fiskeadministrasjon har heller aldri hørt om fangst av tigerørret i Oslo.

Ni kilos tigerørret i Lake Michigan

Den største tigerørreten som er fanget ved stangfiske var 85 cm lang, veide 9,44 kilo og ble tatt av Pete Friedland i Lake Michigan i USA i 1978.

Nettstedet FishBase.org sier at de aller fleste ørret-egg som blir befruktet av en bekkerøye dør, men det har vært drevet oppdrett av denne arten. De forteller også av tigerørreten er mer aggressiv enn sine foreldre og derfor lett å få på kroken.

Noen steder i Norge blir betegnelsen tigerørret brukt på vanlig ørret med spesielle farger eller prikkemønster.

Powered by Labrador CMS