Så langt i år har ingen fisket den første laksen i Akerselva. Men VårtOslo tar gjerne i mot tips fra førstemann som får fast fisk i elva. Foto: Bymiljøetaten
Alle vil ha fisk i Akerselva, men nesten ingen vil fiske der
På få år er stammen av laks og sjøørret i Akerselva tidoblet fra tiden før klorutslippet i 2011. Nå svømmer det årlig over 500 store fisk opp elva for å legge egg i elvegrusen.
I mars 2011 rant det ved et uhell mange tonn giftig klor fra vannverkets anlegg på Brekke nedenfor Maridalsvannet og ut i Akerselva. Giften tok livet av så godt som alt som levende i elva. Fisk, bunndyr, kreps og insekter strøk med.
Det ble satt i gang et skippertak for å få elva tilbake til slik den var før klorutslippet. Fiskens mat, i form av bunndyr og insekter, kom ganske raskt tilbake.
Oslomarka Fiskeadministrasjon klekket ut laks- og ørretrogn og satte yngelen ut i elva ovenfor Øvre Foss. Hvert år har fiskeadministrasjonen sluppet ut 200.000 små håpefulle laksefisk i Akerselva. Nå viser fisketellinger at bestanden er mye høyere enn før klorutslippet.
— Laksen i Akerselva er utmerket matfisk, og folk må gjerne fiske, sier Dag Øivind Ingier, fagansvarlig og anleggsbestyrer i Oslomarka Fiskeadministrasjon.
Sjeldent å se noen som fisker etter laks i Akerselva
— Fjoråret var dårlig for laksefiske i Oslo-området. Under sesongen, som varer fra 1. juli til 30. september, falt det lite regn, og nesten all fisken sto fortsatt ute i fjorden og ventet på flom i elva når fiskerne måtte pakke sammen sakene sine, sier Bjørn Torp, daglig leder i Oslomarka Fiskeadministrasjon.
Det ble solgt fiskekort til Akerselva for 16.000 kroner i 2016. Hittil i år er det solgt for 10.000. Han tror at fiskerne lærte av fjoråret, og at de sitter på gjerdet og venter og håper på regn.
— Det er noen år siden det var et sportsfiskermiljø ved elva, og vi håper det kan bygges opp på nytt. Vi har spurt kommunen om å få benytte den gamle vaktboligen ved Nedre Foss park som et samlingspunkt. Der kunne fiskeoppsynet holde til, og der kunne det gått an å få seg en kopp kaffe og fortelle eller lytte til gode historier. Om dette lar seg ordne, vil det sikkert hjelpe til for å lage et godt miljø rundt elva, sier Torp.
Forskere kritiske til prosjektet
Hvert år går forskere bokstavelig talt gjennom elva for å fange laks- og sjøørretunger med elektroapparat. Småfiskene blir samlet i bøtter, talt og sluppet tilbake i elva.
Det er Dag Øivind Ingierd lite glad i.
— Akerselva er så gjennomanalysert nå, at det er på tide å la fisken få være i fred. De blir svimeslått av elektrosjokket, og når de slippes tilbake er de et lett bytte for rovfisk som abbor, gjedde og ørret. Det kan da umulig være nødvendig å telle yngelen to ganger i året, sier han.
Forskerne er på sin side skeptisk til fiskeutsettingen. De finner en langt tettere bestand av småfisk der det er naturlig gyting, enn der Oslomarka Fiskeadministrasjon slipper ut yngel.
— Det lar seg lett forklare, sier Ingierd. Det blir gytt omtrent 600.000 egg på en 500 meters strekning. Vi sprer våre 200.000 over en elvestrekning på nesten åtte kilometer, forklarer han.
Godt å tenke på at det er en levende elv
Ved Nedre Foss skal Ingierd og Torp rense laksetrappa og fisketelleren for greiner og annet rusk som har kommet med strømmen.
Ved Nedre Foss treffer vi Leif Svendsen, som ikke er sportsfisker, men som setter stor pris på å vite at elva han går sine daglige turer ved er en levende elv.
— At det finnes fisk i elva er viktig, men de jeg kjenner som fisker, reiser heller inn i Nordmarka for å fiske, sier Svendsen.
Ved Akerselvas nabo, Lysakerelva, er en gjeng med fiskere samlet ved Granfossen. Mange av dem mener som Bjørn Torp, at mangelen på et sportsfiskermiljø er Akerselvas største utfordring.
— Her i Lysakerelva treffer jeg kamerater, og vi prater om alt, også om fiske. Det skal dessuten mye til at jeg våger med ned langs Akerselva med fiskestang en sen kveld, sier Arnfinn Lunde, som har erfaring fra mange elver.
Robert Hawro, opprinnelig fra Polen, har forsøkt seg på laksefiske i Akerselva, men er ikke så begeistret.
— Jeg vil ha litt natur rundt meg når jeg fisker. Det er ikke min form for fiske når jeg må passe på å ikke hekte sluken i en syklist når jeg kaster ut. De aller fleste vil ha litt fred når de fisker, sier Hawro.
Så langt i år har ingen fisket den første laksen i Akerselva. Men VårtOslo tar gjerne i mot tips fra førstemann som får fast fisk i elva.