Hvis forslaget til Oslo Høyres Rune Aale-Hansen blir en realitet, blir det vinsalg på butikken. Her foran Rema1000 Trelastgården på Grønland i dag. Foto: Tarjei Kidd Olsen
Oslo Høyre vil la butikkene selge vin og øl til stengetid
— Får vi et mer naturlig forhold til alkohol, tror jeg det vil bidra til å forebygge den krampaktige, intense helgefylla, sier Oslo Høyres Rune Aale-Hansen.
— Dette er et godt forslag, mener Rune Aale-Hansen, medlem av representantskapet i Oslo Høyre og tidligere leder i St. Hanshaugen bydelsutvalg.
— Får vi et mer naturlig forhold til alkohol, tror jeg det vil bidra til å forebygge den krampaktige, intense helgefylla. Og hvis vi gjør tilgangen mer naturlig og blant annet åpner opp for vin i butikk, tror jeg det kan få flere over fra sprit og hjemmebrent til vin, sier Aale-Hansen til VårtOslo.
— Se for eksempel til Frankrike. De har et mer naturlig forhold til alkohol enn vi har i Norge, og enn så lenge tror jeg de har lengre gjennomsnittlig levealder. Så dette handler litt om det langsiktige arbeidet med å innføre et mer naturlig forhold til alkohol i Norge, sier han.
Vedtatt med knapp margin
Oslo Høyres ønske om å utvide salgstidene for alkohol til butikkenes åpningstid, og samtidig tillate salg av vin i butikkene, ble vedtatt med knapp margin på årsmøtet deres i slutten av januar.
Annonse
Vedtaket kom i forbindelse med regjeringsplattformen som regjeringspartiene Høyre, Venstre og Frp la frem i januar. Regjeringspartiene vil at alkoholsalget skal utvides til klokken 21 alle dager, selv om de inntil videre stanses av Stortinget.
I dag kan du kjøpe alkohol i matbutikken frem til klokken 20 på hverdager og til klokken 18 på lørdager. Vinmonopolet er åpent til klokken 18 på hverdager og klokken 15 på lørdager.
— Ingen grunn til å stoppe der
Det var Rune Aale-Hansen selv som fremmet forslaget om salg av vin i butikkene, på vegne av Høyre St. Hanshaugen.
— Oslo Høyre har sagt at; "OK, la oss teste ut forslaget i regjeringsplattformen i Oslo". Det Høyre St Hanshaugen sier er; "Ingen grunn til å stoppe der, vi tar det ett skritt videre", sier han.
— Jeg blir ikke overrasket hvis byrådet ikke tillater dette. Men på et eller annet tidspunkt tenker jeg det er naturlig at vi tillater det mange setter pris på når de reiser på ferie til Syden: Muligheten til å ta med seg en flaske vin når middagen handles inn på supermarkedet.
— For noen av oss handler også dette om mindre formynderskap, skepsis til monopoler og troen på enkeltindividets evne, og rett, til å bestemme over egne handlinger.
Frykter ikke for Vinmonopolet
Aale-Hansen tror heller ikke at vinsalg i butikkene vil slå negativt ut for Vinmonopolet.
— Jeg har selv en fortid som ekspeditør på vinmonopolet mens jeg studerte, og har stor respekt for kvaliteten på varene og kunnskapen som de ansatte har. Derfor frykter jeg ikke at vin i butikk vil være kroken på døra for Vinmonopolet, sier han.
— Tvert i mot. I de fleste andre sammenhenger er iallefall vi i Høyre positive til konkurranse og mener at det bidrar til økt kvalitet og bedre tilbud. Vinmonopolet er en av verdens største vinaktører. De vil uansett ha mye større innkjøps- og forhandlingsstyrke enn for eksempel Rema1000 og Kiwi.
Oslo AP sier nei
Aale-Hansen forventer at Oslo Høyre fremmer forslaget i bystyret. Samtidig blir han ikke forbauset hvis det rødgrønne flertallet stemmer det ned. Og det har han nok rett i.
Bystyret skal snart behandle nye skjenkeregler for Oslo, men Frode Jacobsen, leder for Oslo Arbeiderparti, har ikke tro på at det fører til store endringer.
— Det blir nok mer en justering enn nye regler. Overordnet mener Oslo AP at skjenkereglene i Oslo i dag fungerer ganske bra. Vi ser ikke behov for store endringer på salgstider i butikk, og vin i butikk er ikke aktuelt fra vår side. Det kan være behov for å justere åpningstidene før helligdager litt og sånne ting, men vi har ikke konkludert ennå, sier Jacobsen.
— Vi har god tilgang på Vinmonopolet. Polet gjør en bra jobb med få frem god kvalitet på varene. Vi opplever at folk i denne byen synes det fungerer aldeles utmerket. Vi tror ikke det er klokt å øke tilgangen på alkohol, og vi har en god balanse slik det er i dag, sier han.
Ser mot neste kommunevalg
Rune Aale-Hansen har større tro på at høyresiden kan vinne tilbake makten i Oslo i neste kommunevalg. Dermed kan Oslo Høyre kanskje få gjennomslag for utvidede salgstider og vinsalg på butikker.
— Jeg forventer at forslaget vil komme inn som et av punktene i programmet i neste kommunevalg. Hvis det blir borgerlig flertall da, vil vi se om flertallet vi teste ut forslaget, sier han.
Aale-Hansen påpeker at de ikke vil være i mål selv om bystyret sier ja. — Byen må søke staten om et prøveprosjekt. Og regjeringen vil fortsatt være borgerlig på det tidspunktet. Men jeg er usikker på om staten har myndighet til å innvilge prøveprosjektet, eller om vi faktisk må gå til stortinget, sier han.
På stortinget kan partier som KrF (Kristelig folkeparti) forpurre planene, frykter Aale Hansen. Han leverer en siste bønn. — Når Herren kunne la sin enebårne gjøre om vann til vin, må vel KrF kunne la folk kjøpe vann og vin i butikken?