Juventes mindreårige skjenkekontroll fikk kjøpt alkohol i 14 butikker i Oslo. Foto: Lene Neverdal/Juvente

14 butikker i Oslo solgte alkohol til mindreårige

Da Juvente kontrollerte om butikker selger alkohol til mindreårige, endte det med salg i 14 butikker, inkludert et vinmonopolutsalg.

Publisert

Gjennom kampanjen Skjenkekontrollen undersøker avholdsorganisasjonen Juvente hvert år om norske dagligvarebutikker og vinmonopol selger alkohol til mindreårige. Dette gjør de gjennom at mindreårige gjennomfører kjøpsforsøk. Nå har de sluppet rapporten som sammenfatter alle forsøkene på kjøp av alkohol i 2017.

Oslo under landsgjennomsnittet

I Oslo testet ungdomsorganisasjonen 89 butikker og vinmonopolutsalg, og av disse ble det salg i 14. Det betyr at 16 prosent av butikkene solgte alkohol til Juventes mindreårige kontrollør i ett eller flere tilfeller.

– Oslo kommer ganske godt ut, men vi ser at det fortsatt er forbedringspotensial her, sier Morti Kvisvik, leder i Oslo Juvente, i en pressemelding.

På landsbasis er 972 butikker kontrollert, og av disse har 26 prosent solgt alkohol til mindreårige. Hver butikk kan kontrolleres én eller flere ganger, og det ble til sammen gjennomført 1240 kontroller.

Morti Kvisvik er talsperson for Juvente og mener butikker må bli flinkere til å overholde reglene for salg av alkohol. Foto: Juvente

For lett tilgang til alkohol

Juvente trekker fram at Oslo er en av de kommunene med de beste rutinene for gjennomføring av salgs- og skjenkekontroll. Likevel ber Kvisvik om fortsatt og styrket innsats.

– Undersøkelsene våre viser at mindreårige lett får tak i alkohol på butikker. Derfor mener Juvente at kommunen bør gjennomføre både flere og bedre kontroller, og at butikkene må få på plass gode rutiner for å spørre kunder om legitimasjon, sier Kvisvik.

Bruker ikke falsk legitimasjon

I Juventes kontroller går en mindreårig inn i butikken, tar med seg alkoholholdig drikke og en annen dagligvare, for så å stille seg i kø for å betale i kassa.

– De som deltar i Juventes kontroller gjør ingen forsøk på å framstå eldre enn de er, og det brukes ingen former for falsk legitimasjon, forklare Kvisvik.

 

De som deltar i Juventes kontroller gjør ingen forsøk på å framstå eldre enn de er. Foto: Lene Neverdal/Juvente

Hvis kontrollørene blir spurt om legitimasjon, svarer de «Nei, det har jeg ikke, kan jeg få kjøpe likevel?». Får de et ja, betaler de for varene og forsøket registreres som salg. Får de ikke kjøpt, forlater de butikken og forsøket registreres som ikke salg.

Powered by Labrador CMS