De voksne må ta ansvaret for alkoholbruken på nyttårsaften, av hensyn til barna, mener Av-og-til.
De voksne må ta ansvaret for alkoholbruken på nyttårsaften, av hensyn til barna, mener Av-og-til.

– Tenk over når det slutter å være hyggelig for barna, sier Randi fra Alkovettorganisasjonen Av-og-til

– Nyttårsaften er en dag med større fare for at skader kan skje. Rakettoppskyting kombinert med alkohol kan fort bli en farlig kombinasjon, både for barn og voksne, sier Randi Hagen Eriksrud.

Publisert

I en landsomfattende undersøkelse gjennomført av Ipsos, kommer det frem at 25 prosent i Oslo har sett berusede voksne sammen med barn på nyttårsaften. Alkovettorganisasjonen Av-og-til ber foreldre være varsomme.

– På nyttårsaften er mange barn lenge oppe og får med seg store deler av kvelden med oss voksne. Da må vi vite hvor grensa går, og når kvelden slutter å være hyggelig for barna våre, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Hvor mye er greit?

Hun understreker at barn blir preget av voksnes drikking tidligere enn mange tror.

– Vi forandrer oss raskt når vi drikker, og små endringer som at vi ler høyere og snakker mer, kan gjøre barn utrygge og være vanskelige for dem å håndtere, sier Eriksrud i en pressemelding.

Randi Hagen Eriksrud påpeker at nyttårsaften er en dag hvor de voksne må ta ekstra hensyn.
Randi Hagen Eriksrud påpeker at nyttårsaften er en dag hvor de voksne må ta ekstra hensyn.

Av-og-til undersøker jevnlig hvor barna selv mener at grensa går.

– De fleste barn svarer at null, ett eller to glass er greit. Alle barn er forskjellige, men jeg tenker det kan være en nyttig pekepinn for oss voksne, sier Eriksrud.

Farlig kombinasjon

Eriksrud påpeker flere årsaker til å være ekstra bevisst på alkoholinntaket på nyttårsaften.

– Nyttårsaften er en dag med større fare for at skader kan skje. Rakettoppskyting kombinert med alkohol kan fort bli en farlig kombinasjon, som kan gi varige skader både hos barn og voksne.

Råd til voksne

  • Tenk gjennom om du skal drikke alkohol i løpet av nyttårsaften, og i så fall hvor mange glass. De fleste barn svarer at de synes 0, 1 eller 2 glass er greit. Det kan være et fint utgangspunkt.
  • Dersom dere skal være flere voksne sammen, kan det være lurt å snakke med hverandre på forhånd og avtale hvordan dere gjør det med alkohol. Hva er greit, og hva er ikke greit? Et godt råd kan være at minst én holder seg edru, i tilfelle noe skulle skje.
  • Kjøp inn gode alkoholfrie alternativer, slik at det blir lett å bytte ut alkoholen med noen annet godt i glasset.
Powered by Labrador CMS