Rådhuset i Oslo blir direkte rammet av streiken. Foto: Kristijan Velkovski

Rødt vil stanse gratis alkoholskjenking i Rådhuset

Partiet Rødt foreslår kraftige innstramminger i Oslo kommunes gratisskjenking av alkohol til politikere og gjester i hovedstadens rådhus.

Kun når kommuneansatte feirer 40- eller 50-års jubileum kan det skjenkes gratis alkohol, og da skal det begrenses til to enheter, mener Rødt.

– Vi er ikke mot at folk tar seg et glass vin eller øl, men vi vil stanse kommunens gratisskjenking av alkohol innenfor normal arbeidstid. Det er vanlig at det serveres alkohol på dagtid ved for eksempel prisutdelinger og mottakelser i rådhuset. Det ønsker vi å sette en stopper for, sier Rødts bystyrerepresentant Marit Halse til VårtOslo.

Gratis øl og vin til helsepolitikere

I over to tiår har Oslo-politikerne feiret seg selv med gratis øl og pølser den kvelden budsjettet er blitt vedtatt av bystyret. Mange bystyremedlemmer beskriver det som en hyggelig avslutning på en lang dags (og kvelds) førjulsferd mot å få på plass et budsjett som sikrer tjenester for Oslos innbyggere. I desember i fjor deltok de fleste av bystyrets helse- og sosialkomités medlemmer på øl og pølsefeiringen.

De samme helsepolitikerne hadde noen få dager tidligere hatt sin helt egen feiring av seg selv med enda mer gratis alkohol. Da feiret de med gratis bonger som kunne veksles inn i øl eller vin.

Marit Halse vil ha en slutt på alkoholserveringen på Rådhuset. Foto: Rødt

– Jeg valgte å betale for det jeg selv drakk da helse- og sosialkomiteen hadde sin juleavslutning. Det bør ikke være slik at vanlige folks skattepenger skal gå til å finansiere helsepolitikeres alkoholkonsum, sier Marit Halse.

I tillegg til forslaget om stans av gratisskjenkingen krever også Rødt en oversikt over hvor mye penger Oslo kommune bruker årlig på alkoholskjenking. Unntakene er sommerfester, julebord og andre tilstelninger der vanlige ansatte deltar og det kun serveres inntil to alkoholenheter per person.

– Rødt spiller på misunnelse, sier Carl I. Hagen

– Vi ser ingen behov for endring av kommunens alkoholpraksis. Ikke en eneste gang har jeg hørt om ubehageligheter eller at noen har vært overstadig beruset ved høytidelige anledninger i Rådhuset. I vår kultur er det helt vanlig og normalt å servere ett eller to glass vin ved høytidelige anledninger, sier Fremskrittspartiets gruppeleder i bystyret, Carl I. Hagen.

– Men Rødt bruker jo et argument Frp er godt kjent med; skattebetalerne skal ikke betale alkohol for politikere. Er du ikke enig i det?

– Dette er en lettvint måte for Rødt å kjøpe seg popularitet på ved å spille på misunnelse. Det er uhyre sjelden jeg har opplevd at politikere skjenkes gratis alkohol i Rådhuset. Og når det skjer, er det fordi vi er vertskap ved høytidelige anledninger som mottakelser eller prisutdelinger. Folk er pent kledd og det serveres små mengder alkohol. Husk at det er tusenvis av mennesker innom rådhuset når det er kongresser og andre arrangementer i Oslo. Vi ønsker å være et høflig og gjestfritt vertskap.

– Men er det nødvendig å skjenke alkohol innenfor normal arbeidstid?

– Det skjer nesten aldri. Og da i meget kontrollerte, dannede former under for eksempel prisutdelinger når det serveres tre retters lunsj. Når Rødt mener folk skal betale for sin egen alkohol som gjester i Rådhuset, faller det på sin egen urimelighet. Skal vi kreve deltakeravgift av fremmede lands ambassadører som vi har invitert til Rådhuset? Skal vi presentere regning for gjestene vår, spør en oppgitt Hagen.

Carl I. Hagen mener Rødt spiller på folks misunnelse. Foto: Christian Vassdal

Lenge før #metoo

I kjølvannet av #metoo-kampanjen har det kommet frem flere episoder der unge, kvinnelige politikere har opplevd uønsket seksuell trakassering og oppmerksomhet fra berusede voksne, mannlige partifeller.

– Dette forslaget utarbeidet Rødt lenge før #metoo-kampanjen. Men vi ser jo at alkohol-skjenking kan oppleves som svært ubehagelig for mange, og statistikken viser at alt for mange har et uheldig drikkemønster. Rødt ønsker ikke at det offentlige skal bidra til en slik utvikling, sier Halse.

– Vi i Frp ser jo helt klart at det kan oppstå uheldige og ubehagelige situasjoner når noen drikker for mye. Men jeg har aldri hørt om overskjenking i rådhuset. Og jeg spør igjen; hvor mange har klaget? Bevisbyrden ligger på Rødt, sier Carl I. Hagen til VårtOslo.

Gratis øl under bystyremøtene

Nåtidens pølser og øl en gang i året etter at bystyret vedtar Oslo-budsjettet rett før jul er uansett langt unna tidligere tiders drikkevaner i rådhuset. Frem til langt utpå 1970-tallet ble det servert gratis alkohol under alle bystyremøter. Riktignok ikke før middagspausen ved 17-tiden.

Men møtet varte til klokken 22 og det var tilgang til gratis alkohol hele kvelden mens ordførerne svingte klubba og representantene dampet på både piper og sigaretter. Onde tunger påstår røykskyen var så tett at publikum på galleriet knapt kunne oppfatte hvilket parti som stemte for og hvem som stemte mot. Men ingen foreslo alkoholforbud.

Powered by Labrador CMS