— Treningen her gir meg en følelse av å ha kontroll over den delen av helsen min som jeg selv kan ha kontroll over, sier kreftsyke Aline Nistad.
Vi treffer Nistad, i tillegg til fysioterapeutene Tiril Skjølsvik og Tilla Lien Larsen, i Oscar Frisklivssentral på Frogner, et populært sted. Antallet oppstartsamtaler på sentralen har doblet seg bare siden i fjor.
Dette tilbyr frisklivssentraler:
hjelp til å komme i gang med fysisk aktivitet
hjelp til å slutte å røyke eller snuse
hjelp til å få et sunnere eller mer tilpasset kosthold
hjelp til å mestre depresjon
— En av de få tingene jeg husket etter at jeg kom hjem fra sykehuset, var at sosionomen der rådet meg til å kontakte kreftkoordinatoren i bydelen. Gjennom kreftkoordinatoren kunne jeg få hjelp til å klare meg selv. Jeg fikk telefonnummeret til Oscar frisklivssentral. Jeg er ikke redd for å ta kontakt, så jeg ringte.
Annonse
Å trene i gruppe var ikke dustete
Der fikk jeg tilbud om å trene sammen med andre kreftsyke.
— Jeg har trent på treningsstudio i 20 år og tenkte at det var fint. Mer skeptisk var jeg til å trene med andre i en gruppe. Jeg slengte meg likevel med, og det er noe av det lureste jeg har gjort. Jeg overvant tvilen, sier Aline Nistad.
Aline Nistad var tidligere solotrombonist i Oslo-Filharmonien og er vant til øve og terpe på detaljer. En kunnskap hun benyttet seg av under opptreningen etter sykehusoppholdet.
— Da jeg kom hit i november 2015, var jeg dårligst i gruppa. I begynnelsen var to sekunder alt jeg klarte å stå på ett ben med lukkede øyne, forteller hun med latter. Etter hvert mestret jeg mer enn jeg trodde, og vi fikk det morsomt i gruppa, sier hun.
Trener tre ganger i uka
I dag trener Nistad på frisklivssentralen tre ganger i uka. En gang i kreftgruppa og to ganger i gruppa som kalles frisklivsgruppa.
— Poenget er at jeg skal bli uavhengig av dette og bli som før. Jeg er fortsatt syk og er avhengig tryggheten og miljøet her. Det gir meg en følelse av å ha kontroll over den delen av helsen min som jeg kan ha kontroll over. Derfor prioriterer jeg å komme hit, sier Nistad.
Kreftgruppa, som Nistad startet opp i, er et tilbud for pasienter fra hele byen. Frisklivsgruppa er for bydelens innbyggere.
Bydeler mangler fortsatt frisklivssentral
— Dessverre har ikke alle bydeler en frisklivssentral å tilby beboerne sine. Fem av femten bydeler mangler dette tilbudet. I den helt nye folkehelseplanen er det et krav om et slikt tilbud, forteller sentralens fysioterapeut Tiril Skjølsvik.
— Til nå har vi på Frogner hatt åpne dører for pasienter fra nabobydelene, for eksempel St. Hanshaugen, som mangler dette tilbudet.
Gratis tilbud for alle syke
Tilbudene er gratis for alle som har en henvisning, eller du kan ta kontakt selv for å få oppfølging.
Blant Oscar Frisklivssentrals tilbud finner vi et til barnefamilier med barn i tredje til femte klasse som er inaktive eller overvektige. Tilbudet kalles full fart, og formålet er å inspirere til økt fysisk aktivitet og endringer i kostholdet for hele familien.
— Det er tydelig at tilbudene våre trengs. I år har vi hatt dobbelt så mange oppstartsamtaler som i fjor, og vi er dobbelt så mange ansatte som i 2016. Nå er vi to, sier fysioterapeut Tilla Lien Larsen.
Frisklivssentralen er organisert under enhet for mestring og rehabilitering i Bydel Frogner.