Denne basketbanen ved Vålerenga skole er stengt, og to kurver er fjernet. Foto: Geir Mugaas
Sterke reaksjoner på at Undervisningsbygg har fjernet basketkurvene ved sentrumsskoler i sommer
Både ungdom og foreldre er oppgitte over at Undervisningsbygg har skrudd ned basketkurvene i skolegårder og på den måten hindret ungdom fra å spille basket i sommermånedene.
Undervisningsbygg oppgir til VårtOslo at basketkurvene er fjernet fra Vålerenga skole, Jordal skole og Hersleb videregående skole, og at dette har vært en praksis de tre-fire siste årene. Ved basketkurven på Vålerenga skole står det nå bare et skilt som sier: «Velkommen til ballplassen. Vi ber publikum om å holde plassen ryddig. Av hensyn til naboene ber vi om at ballspill avsluttes kl 22».
Men også på Lakkegata skole og Kampen skole er kurvene borte. Altså er det sentrumsungdom, som fra før har dårligst tilgang på idrettsanlegg, som har mistet dette tilbudet.
Forbannet
Tidligere nestleder i elevrådet på Hersleb videregående, Ali Al-Shemmari, er sjokkert og forbannet.
– Mange unge liker å spille basket og fotball. Se for deg at de tok vekk målene fra fotballbanene om sommeren. Det er jo nettopp på sommeren du spiller basket, ikke på vinteren. Jeg synes ikke dette var så veldig lurt.
Annonse
Geir Mugaas, fra Vålerenga, har to barn på ni og tolv. Han er oppgitt.
– Dette er jo idiotisk. Fjerner du barns mulighet til å drive med idrett og aktiviteter, ber du samtidig om at barna gjør andre ting som ikke er så positivt. Attpåtil har Undervisningsbygg gjort dette uten noe forsøk på å gå i dialog med ungdommene.
Basketbane ble arena for fest
Undervisningsbygg på sin side vektlegger hensynet til naboene.
– Vi er de første til å beklage at disse basketkurvene ikke er oppe. Undervisningsbygg tok de ned for å skåne naboene for unødig støy. Vi har prøvd å sette opp skilt om at det er greit å spille til klokken 22, men det ble ikke respektert, sier Marit Thorsen, kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg.
Hun mener Undervisningsbygg hadde gode grunner til å ta ned basketkurvene.
– Basketbanen på Vålerenga tiltrakk seg folk som holdt på utover natta, slik at området ble brukt til festing. Naboene syntes det var ubehagelig med støy og bråk.
Kurvene opp i løpet av uka
Ifølge Thorsen har enkelte av naboene på Vålerenga prøvd å gå i dialog med ungdommene som oppholdt seg på basketbanene, uten å nå frem. De prøvde også å kontakte politiet, som oppga at de manglet ressurser til å følge opp uro på basketbanen.
På direkte spørsmål oppgir Thorsen at Undervisningsbygg har mottatt tre klager fra naboer på grunn av støy fra basketkurvene på Vålerenga skole. Også på Jordal skole har Undervisningsbygg mottatt klager, ifølge Thorsen.
– Undervisningsbygg setter opp kurvene igjen i løpet av uka. I mellomtiden må vi be folk om å være tålmodige, sier hun.
Ali Al-Shemmari stiller seg uforstående til at argumentet om støy gjelder på Hersleb videregående. – Jeg spiller der med venner om sommeren og har ikke opplevd noen spesiell støy. Det er i hvert fall atskillig mer støy fra biltrafikken.
Han synes ikke Undervisningsbygg har funnet noen god løsning på problemet og er sikker på at mange ungdommer er misfornøyde.
– Jeg skjønner at naboer ikke ønsker at banen blir brukt til festing, men basket er såpass stort blant unge at det å legge ned hele banen virker alt for strengt. Kommunen må finne andre løsninger, for eksempel å be om hjelp fra Natteravnene, synes Al-Shemmari.
En annen person som er bekymret er Vålerenga-beboer Wenche Nielsen.
– Min sønn er straks 17 år og benytter basketbanen ved Jordal skole i ny og ne sammen med sine kamerater når de kjeder seg. I og med at han har sluttet med organisert idrett, setter han pris på et slik lavterskel tilbud i nabolaget, der de kan dunke ball, løpe litt og bare være sammen. Det er svært synd at nettene tas ned. Vålerenga er et flott sted å bo, men med fortettingen av boliger de senere årene, blir det stadig færre plasser der unge kan møtes, sier hun.
Kunne anstrengt seg mer
Beboer Geir Mugaas synes tre klager er en alt for lav terskel for å fjerne kurvene.
– Det fins andre tiltak de kunne gjennomført, for eksempel stengt skolen på kvelden eller gått innom med natteravner.
Han bekrefter at Vålerenga skole har vært preget av festing og at det har vært et problem, men det problemet blir ikke borte over natta og må jobbes med over tid, mener han.
– I stedet for å gå i dialog med ungdommene har naboer presset på og fått ned kurvene. Barn og unge er de som blir skadelidende, mener han.