Skulpturen 15 sider av Oslo er plassert i trappeoppgangen fra sjøsiden og representerer de 15 bydelene i Oslo.

Torsdag avdukes nytt kunstverk på Rådhuset. Bryter med stilen ellers på Oslo rådhus

Kunstner Anna Daniell: – Motivene på Rådhuset er veldig nasjonsbyggende, nesten litt kulturromantiske. Så jeg fikk lyst til å lage et kunstverk som representerte hver bydel i Oslo.

Publisert

Oslo Rådhus er kjent for å huse noen virkelige kunstskatter utført av noen av landets største kunstnere, som monumentalmaleriet Folket i arbeid og fest av Henrik Sørensen og fresken Et bilde av vår nasjon av Alf Rolfsen. Nå avdukes et nytt, permanent kunstverk på Rådhuset.

Kunstverket 15 sider av Oslo er laget av Anna Daniell og avdukes av kulturbyråd Omar Samy Gamal.

Bryter med kulturromantikken

Den skulpturelle installasjon 15 sider av Oslo er plassert i trappeoppgangen fra sjøsiden og representerer de 15 bydelene i Oslo. Daniell ville lage et kunstverk som markerer seg som annerledes enn de kjente verkene som er i Rådhuset fra før.

Anna Daniell foran kunstverket sitt.

– Rådhuset er jo et mesterverk når det gjelder utsmykning. Alt er veldig gjennomtenkt, men alle motivene er veldig nasjonsbyggende, nesten litt kulturromantiske. Så jeg hadde lyst til å lage et kunstverk som representerte Oslo-innbyggerne. Og da kom idéen om å lage en skulptur for hver bydel i Oslo.

Hemmelig tilhørighet

Som kunstner er Anna Daniell kjent for å skape historier omkring skulpturene ved å iscenesette dem i forskjellige situasjoner. Det ble også gjort i forbindelse med 15 sider av Oslo: før monteringen av verket inviterte kunstneren en person fra hver bydel til å hviske noe til hver sin bydelskulptur.

Akkurat hva som ble sagt forblir en hemmelighet mellom skulpturen og personen. Hun vil ikke avsløre hvilken skulptur som hører til hvilken bydel.

– Det er ikke uttalt hvilken bydel som hører til hvilken skulptur. Det får publikum bare spekulere om.

Powered by Labrador CMS