Daglig leder Liv Katrine Steinheim og styreleder Alf Christian Falck foran noe av det enorme utvalget av produkter.
Daglig leder Liv Katrine Steinheim og styreleder Alf Christian Falck foran noe av det enorme utvalget av produkter.

Hobby- og kunstbutikken har holdt til i Pilestredet i 100 år. — I går fikk vi besøk av en kunde som var innom her første gang i 1946

Denne uka fikk kundene kake. Butikken har holdt det gående på gateplan i Oslo sentrum i utrolige 100 år. I dag blir du svimmel av det enorme utvalget til tegning, maling og kunstutøvelse. Hele 28.000 varer har de i sortimentet.

Publisert

Christ Engebretsen & Søn har siden oppstarten i 1922 drevet butikk fra samme adresse, og feirer nå 100 år med drift. De demonstrerer at det fortsatt er mulig å drive tradisjonell butikk, men nå med nogo attåt.

Butikken har et svært bredt utvalg innen kunstnermateriell, tegneutstyr og annet materiell til kreative kunder. Den lite kunstnerisk anlagte journalisten prøvde å orientere seg på nettsiden, og ble raskt svimmel av det enorme utvalget av ting og tang til tegning, maling og ulike andre former for hobby- og kunstutøvelse. 28.000 varer har de i sortimentet.

Av hobbymateriell tilbyr de alt fra blyanter og tusjer til maling til ulike underlag, pensler, lerret og verktøy, utstyr til brodering og sying og såpe- eller lysstøping. For å nevne litt.

Et historisk bilde av Christ Engebretsen i Pilestredet.
Et historisk bilde av Christ Engebretsen i Pilestredet.

— Det er ganske utrolig

Styreleder Alf Christian Falck sier det sitter tradisjon i veggene.

— I går fikk vi besøk av en kunde som var innom her første gang i 1946. Det er ganske utrolig, sier han.

Falck sier de har alle type kunder. Fra skolelever og hobbyentusiaster til etablerte gamle kunstnere. Norges mest kjente kunstnere handler her jevnlig, og de leverer også til kongehuset.

Butikken i Pilestredet 27 ble totalrenovert i 2016. Falck sier at veksten har vært god de siste årene. De klarte seg veldig bra gjennom pandemien, takket være en nettbutikk som nå står for 40 prosent av omsetningen.

Styreleder Alf Christian Falck og butikkmedarbeidere i butikken hvor virksomheten har holdt til siden 1922.
Styreleder Alf Christian Falck og butikkmedarbeidere i butikken hvor virksomheten har holdt til siden 1922.

Overlevde pandemien

— En effekt av pandemien var at folk holdt seg mer hjemme og hadde mer tid til å dyrke hobbyen sin. Vi er et godt alternativ til den digitale verden og skjermer. Man trenger å koble av fra alle de inntrykkene man får fra digitale medier, sier han.

I hele 100 år har butikken holdt til på samme adresse i Pilestredet.
I hele 100 år har butikken holdt til på samme adresse i Pilestredet.

Virksomheten holder kurs i egne lokaler på Ås og tilrettelegger kurs for eksterne kursholdere. Nettkurs er en mulighet, for eksempel i perspektivtegning.

Og har du et ønske om å begynne og tegne, men ikke klarer å komme i gang? Da kan de tilby kurset «Finn din indre inspirasjonskilde». Der kan du finne ut av om det er noe som blokkerer den kreative flyten eller som hindrer inspirasjon i å komme fram.

Daglig leder Liv Katrine Steinheim sier det har vært et kjempetrøkk de siste par dagene, med mange både nye og gamle kunder. Hun sier de i anledning jubileet har flere tilbud og aktiviteter i lokalene.

Avholder kunstkonkurranse

— Vi har markert jubileet blant annet ved å avholde en stor kunstkonkurranse. Alle som vil kan være med. Tema for konkurransen er fortid, nåtid og framtid, et tema de kan tolke som man vil. Og teknikk kan man velge selv, sier hun.

Og slik så det ut i gamle dager.
Og slik så det ut i gamle dager.

Butikken har fått mange bidrag allerede. Juryen består blant annet av Vebjørn Sand og Arild Midthun, Norges eneste Donald-tegner.

Den kjente kunstneren Katja van Strijk viser hver dag forskjellige teknikker med akryl og oljemaling, hvor kunder kan få komme og se og lære.

— Hun er veldig flink, og legger vekt på at det ikke finnes ingen noen regler så lenge man har det gøy, sier hun.

Powered by Labrador CMS