Ibrahim Salim Mohammed bor på Sletteløkka og samler naboer hver fredag for å spille og spise sammen. Her med Lars Eivind Bjørnstad fra områdeløftet i Bydel Bjerke.

Sletteløkka grendehus på Veitvet utvides med bevaringsverdig hus direkte fra Tokyo. – Vi er så heldige

Arkitekturbiennalen i Venezia er hustegnernes Oscar. Her viser hele verden fram det ypperste de har av arkitektur. Hvordan en av utstillingsobjektene endte opp innerst i Groruddalen, kan du lese om her.

Publisert

Men aller først en kortversjon av den fantastiske historien om hvordan det grendehuset som allerede eksisterer på Sletteløkka ble til:

Høsten 2018 iverksatte bydel Bjerke et nærmiljøprogram for Sletteløkka, og bare tre år seinere, 4. desember 2021, åpnet Sletteløkka grendehus.

Arkitekt Ryoko Iwase gir deltakere på idédugnad en liten guidet tur i modellen av påbygget til Sletteløkka grendehus, et påbygg som delvis har vært stilt ut på arkitekturens oscarshow.

Startet ombyggingen i 2020

Grendehuset ligger i underetasjen til bygningen som huser Joker-butikken i gata med det klingende navnet Linderudsletta. Lokalet har blitt til grendehus etter iherdig dugnadsinnsats, nærmere bestemt 900 timer fordelt på 100 innbyggere.

I mars 2020 kan man lese på Facebooksiden til grendehuset at håndverkere hadde begynt å skjære i betongen i inner- og yttervegger for å bytte smale dører og små vinduer ut med sjenerøse åpninger og store, tofløyete vinduer.

Modellen av tilbygget som skal lages med gjenbruksmaterialer og deler fra et japansk hus fra femtitallet.

Arkitekter bidro med idédugnader

I forbindelse med Oslo arkitekturtriennale i 2019, koblet tre arkitekter seg på grendehusprosjektet. De arrangerte idédugnader som supplement til den etablerte lokale prosjektkomitéen. Prosjektet med å gjøre en gammel barnehage i en smal underetasje om til grendehus skjøt fart.

På Sletteløkka bor det 2500 innbyggere, og en tredjedel av dem er mellom null og nitten år. Det sier seg selv at det er mye aktivitet og av og til trangt om plassen. Nå rommer huset et stort felleskjøkken, musikkstudio og to oppholdsrom. Rommene er smale og det er bruk for mer plass.

Allerede trangt om saligheta

De tre arkitektene som bidro med idedugnader i 2019 var Alexander Eriksson Furunes, arkitekt Maria Årthun og lektor ved Arkitekthøgskolen i Oslo, Mattias Josefsson. Førstnevnte har trått til med en uortodoks løsning på plassproblemet, og det er her de japanske arkitektene kommer inn.

Fagbladet Arkitektnytt var nylig på en idédugnad på Sletteløkka grendehus og laget reportasje om de to japanske arkitektene som i samarbeid med Furunes skal bidra til å skape flere rom til aktivitet.

Kozo Kadowaki (t.v.) og Ryoko Iwase var begge til stede på idédugnadsdagene på Sletteløkka i begynnelsen av mai.

Et helt vanlig Tokyo-hus til Groruddalen

Arkitektene Ryoko Iwase og Kozo Kadowaki er nå igang med å flytte prosjektet de stilte ut i Venezia, «Takamizawa House» til Sletteløkka i Oslo.

Vi lar grendehuset selv, via facebooksiden dere fortelle:

«Vi er så heldige at vi har fått et helt spesielt hus – et hus som er fraktet hele veien fra Tokyo i Japan – til Sletteløkka. Huset er et typisk hus fra 50-tallet i Japan. Det er stadig færre slike hus igjen. De går tapt for moderne byutvikling. Da eierne skulle kvitte seg med huset, var en nabo veldig interessert. Historien er slik at naboen er arkitekt og ville ta med huset til den prestisjetunge utstillingen Venezia Biennalen. Dette er som et OL og VM innen kunst og kultur. Så, via Alexander – en av arkitektene bak “dugnad days” - kom spørsmålet til oss om vi vil overta dette.»

Resirquel er med på lasset

Planen er nå at deler av Takamizawa-huset skal bli bærende konstruksjon i et gjennomsiktig og åpent, toetasjers påbygg til huset i Linderudsletta 13. Resten av materialene skal leveres av gjenbruksleverandøren Resirqel.

Ifølge grendehusets facebookside skal deler av tilbygget få rom for yoga, te-selskap, bønn, kunst, det blir et verksted og et stillerom.

Grendehuset brukes allerede til felles måltider flere ganger i uken, studioet brukes til musikkinnspillinger, det arrangeres biljard, spillkvelder og møter i velforeningen, det feires id og det er fredagsbønn under ramadan.

— De vil ha alt fra kino til bibliotek

— Det har vært veldig gøy, svarer de to japanerne på spørsmål fra Arkiteknytt om hvordan det har vært å jobbe med Sletteløkka grendehus.

– Vi har hatt workshoper med innbyggerne om hva de trenger og hvorfor de trenger det. Barna vil ha alt fra kino og bibliotek til et klasserom med tavle og trampoline. Flere har også påpekt at sport, planter og kunst er viktig i prosjektet fordi det er mange som ikke snakker godt norsk eller engelsk, sier Iwase til fagbladet.

I september kommer de to arkitektene tilbake til Sletteløkka for flere og mer konkrete innspillsmøter. Planen er at bygging av det halvt japanske tilbygget skal starte i løpet av høsten.

Powered by Labrador CMS