Liv Ragnhild Heier og Alexander Du Rietz mottar prisen fra Innovasjon Norges Christina Seegaard.

Honningprodusent med bikuber på taket av Vulkan mathall vant landsbrukspris

Bier og honningproduksjon startet som hobby på Hadeland. Så ble det designkuber på taket av Vulkan mathall i Oslo. Nå får familiebedriften Heier Du Ritz landbrukspris fra Innovasjon Norge.

Publisert

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet for 2021 er på 50.000 kroner og går til familiebedriften til Heier Du Rietz. De lager både byhonning fra bikuber på taket av Vulkan mathall i Oslo og fra gården på Hadeland.

Prisen deles ut av Innovasjon Norge og er en utbetaling på 50.000 kroner. Heier Du Rietz er nå med videre i konkurransen om den nasjonale prisen på 200.000 kroner.

Bikuber på Vulkan designet av Snøhetta

Unde koronapandemien har honningsalget virkelig tatt av.

— Vi merket folks fokus på norskprodusert mat og ønsket om å støtte lokale bedrifter under pandemien, sier Alexander Du Rietz.

Snøhetta har designet bikubene på taket av Vulkan mathall.

En hobbygeskjeft med to bikuber har nå vokst seg betraktelig større.

Bier fra 421 bikuber produserer nå honning fra gårdens områder med bringebær, fra utplasserte bikuber i Oslo og fra røsslyngen på Sølenfjellet.

— En hobby har utviklet seg til en fabrikk som sysselsetter seks personer med til sammen 2 årsverk. En enstemmig jury ønsker prisvinneren lykke til i den nasjonale konkurransen, skriver Innovasjon Norge etter prisutdelingen.

Våren 2014 åpnet Heier Du Rietz en av de første urbane bigårdene i Oslo – på taket av Mathallen. Bikubene var designet av Snøhetta.

Populært i enkelte innvandrermiljøer

På flere tak i Oslo er det nå etablert egne samfunn med bikuber. Det er inngått avtaler med blant annet kjøpesentre, hoteller og eiendomsselskaper. Honningen fra de urbane biene får sin egen identitet og etikett, som for eksempel «Storohonning».

På bestilling blander Heier Du Rietz også voks inn i honningen, som er populært i noen innvandrermiljøer.

— Vi holder på med det vi elsker, som er å ta vare på og samspille med biene våre. Jeg er utrolig takknemlig og ydmyk over at vårt arbeid har blitt verdsatt med denne prisen. Det gir oss motivasjon til å utvikle driften videre, sier en glad Alexander Du Rietz.

Powered by Labrador CMS