Stuperne Oscar Beck, Emma Børset og Alexandra Gylvik synes det er synd at de ikke skal lage skikkelig stupetårn i nye Tøyenbadet. Foto: André Kjernsli

Kommunen bruker 1,4 milliarder på nye Tøyenbadet. Men uten et 10-meters stupetårn

Andre byer som har bygget 10-meters stupetårn forteller om stor tilstrømning av nye medlemmer, som vil lære å stupe. Oslo kommune sier nei.

Publisert

I hovedstaden har man landet på å bygge et rekorddyrt og helt sikkert flott svømmeanlegg, men stupetårnet stopper på fem meter. Dette diskvalifiserer Oslo fra å avholde internasjonale mesterskap, og stupemiljøet tror ikke de vil få samme eventyrlige tilveksten av stupere som i andre deler av landet.

Kan ikke arrangere stupekonkurranser

Tøyenbadet er et ikonisk bygg i hovedstaden. Siden 1976 har det ligget der, og kun avbrutt av stengning på grunn av vedlikehold for noen få år siden, har lite skjedd.

Byggingen av et nytt bad på Tøyen er forsinket med flere år, men nå ser det ut til at de setter spaden i jorda på nyåret.

VårtOslo tok seg en tur på Tøyenbadet for å snakke med ledere og aktive i Oslo Stupeklubb, byens eneste stupeklubb, ble etablert i 1993.

Høy aktivitet i Oslo Stupeklubb, men fra nyåret er det mer usikkert. Foto: André Kjernsli

Uforståelig for Oslo Stupeklubb

Gleden over å få et nytt anlegg noen år frem i tid er stor, men samtidig er det vanskelig for klubben å forstå hvorfor man ikke bygger et anlegg som holder internasjonale mål.

— Her bruker man 1,4 milliarder kroner på et topp moderne svømmeanlegg. At vi får et eget basseng til stuperne er flott, men når stupetårnet ikke holder internasjonale mål, sier de som bestemmer at i Oslo skal vi ikke bli gode i stuping. Det er Malin Gylvik, kursansvarlig styremedlem og stupemamma, som sier dette.

— At man ikke benytter sjansen nå til å sikre Oslos første nasjonale fullverdige svømmeanlegg, er bare trist for barn og unge i Oslo, og noe som samtlige partier bør være opptatt av, fortsetter hun.

Andre byer med rekordinteresse for stup

Informasjon VårtOslo har fått tak i fra andre byer som har fått internasjonalt godkjent stupetårn, viser at stuping faller i god smak hos de unge.

F.v. Nina Beck og Malin Gylvik. Vi har ikke gitt opp kampen for et skikkelig stupetårn, sier de. Foto: André Kjernsli

I Aquarama i Kristiansand har medlemstallene tredoblet seg. I tillegg har klubben arrangert flere NM, ett nordisk mesterskap og en åtte-nasjoners konkurranse.

I Alexander Dale Oen Arena (AdO) har de lignende opplevelser. AdO Arena har siden åpningen i 2014 doblet medlemsmassen. I helgene opplever de at det er dobbelt så mange som bruker stupetårnet som svømmere.

Kjempetilbud til de unge

Paul Joachim Thorsen, som er overlege, psykiater og hovedtrener i Bergen Stupeklubb, nøler ikke med å kalle dette byens største og beste rusfrie ungdomstilbud, hver helg!

Bergen Stupeklubb har også arrangert flere internasjonale stupekonkurranser, og stupetårnene i både Kristiansand og Bergen holder internasjonale mål.

Fra januar 2020 blir det tre års venting for stuperne i Oslo Stupeklubb. Foto: André Kjernsli

I tillegg til at kommunen ser ut til å droppe internasjonalt stupetårn, vil stengningen av Tøyenbadet skape store utfordringer for Oslo Stupeklubb i byggeperioden.

Må si nei til halvparten

— Vi opplever en økende interesse for stuping og har allerede nå alt for dårlig kapasitet, sier Nina Beck. Hun er styreleder, trener, dommer og stupemamma i klubben.

— Det skjærer meg i hjertet å si nei til så mange barn, fortsetter hun. Vi har fem kursrunder i året og må avvise omtrent halvparten av de som vil lære å stupe.

Bevegelighet er viktig i stup, og Jonathan Nistov kjenner litt på smerten ved å tøye. Foto: André Kjernsli

Klubben mister inntektene

Det er omtrent 150 personer, i all hovedsak barn, som hvert år får plass på disse stupekursene. Kursene utgjør også en viktig inntektskilde for en slunken klubbkasse.

Det finnes ingen løsning for å tilby barn og unge muligheten til å holde på med stuping mens det nye Tøyenbadet bygges, og Oslo Stupeklubb vil få store problemer med å tilby både kurs og treninger fremover. Mest sannsynlig står klubben uten treningsfasiliteter de neste tre årene.

— Fremtiden til klubben er ganske uviss, sier Malin Gylvik og Nina Beck

Joachim Moulia tar salto med kyndig veiledning fra trener Rokas Sermuksnis. Foto: André Kjernsli

Ingen stuping på tre år

Det er planlagt bygd et erstatningsanlegg på Økern. Dessverre blir dette kun tilpasset for svømming, mens stuperne står uten noen løsning og mulighet til trening i flere år.

I verste fall betyr dette fullstendig stopp for Oslo Stupeklubb, både for kurstilbudet og klubbutvikling.

Kommunen prioriterer breddeidretten

VårtOslo har spurt idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (AP), om hvilke prioriteringer som er lagt til grunn når beslutningen om å droppe ti-meters tårn ble gjort:

— Vi så på mulighetene for 10-meters stupetårn. Vi kunne dessverre ikke prioritere det. Det er veldig dyrt å bygge nye bad, og Tøyenbadet får også flere basseng.

Rina Mariann Hansen sier at totalkostnadene ved å bygge et 10-meters stupetårn ville blitt for høye. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Når man skal ha stupetårn på 10 meter må takhøyden økes tilsvarende. Det gjør at oppvarmingen blir mye dyrere, siden luftvolumet blir mye større.

Forstår skuffelsen

— Vi bygger nye anlegg for idretten i Oslo, ikke for internasjonale mesterskap. Oslo har et stort etterslep og mangler fortsatt mange idrettsanlegg. Vi har fått til en historisk satsing på idrett og skal bruke 6 milliarder de neste fire årene. Vi bygger fine moderne anlegg, men er mer opptatt av hverdagsbruken enn av de største konkurransene.

Hansen oppgir at byrådet har en lang ønskeliste til nye anlegg, men kan ikke få til alt. Hun skjønner godt at stupemiljøet er skuffet over at det ikke blir en 10-meter inne på Tøyen, men fant likevel ikke plass til dette.

Powered by Labrador CMS