Aleris planlegger et nytt bygg med fire etasjer i ved Røde Kors klinikk i Frederik Stangs gate på Frogner. Plan- og bygningsetaten støtter planene om bygget, som skal brukes som klinikkbygg for Aleris.
Men etter naboprotester om at utbyggingsvedtaket er tatt på for dårlig grunnlag, vil Fylkesmannen nå se på saken på nytt.
Vanligvis blir reguleringsplanene i Oslo revidert hvert tiende år. På Skillebekk, på fineste Frogner, blir det vist til en reguleringsplan fra 1975. Denne ble laget i en tid da grøntområder og verneverdige bygninger hadde en mye lavere prioritet enn i dag.
Dette blir feil mener derfor Fortidsminneforeningen, Frogner historielag og naboer.
Et nybygg vil ødelegge helheten
Annonse
Naboen Øyvind Kaul Kragerud har bodd i området mesteparten av livet sitt.
— Å sette opp et moderne bygg i Røde Kors-hagen vil ta grøntområder fra beboerne. Dessuten vil det bryte med den helhetlige arkitekturen i området. Alle byggene her har en fin klassisk arkitektur. Det preget bør tas vare på. Det ville faktisk vært bedre om kommunen betalte Røde kors en erstatning for tomten, mot at den ble bevart for publikum for ettertiden, mener han.
Plan- og bygningsetaten mener på sin side at tilbygget Aleris planlegger ikke vil gi vesentlig negativ miljøbelastning eller vesentlige negative virkninger for nærmiljø, kulturminner og vegetasjon. Etaten har kommet til at den nye fløyen ikke utløser et krav om en ny reguleringsplan. At nybygget skal brukes til klinikkvirksomhet er i tråd med formålet for eiendommen, også ifølge ny kommuneplan.
Fylkesmannen vil se på saken på nytt
Plan og bygg ga rammetillatelse for en ny fløy i februar 2016. Da dette ble påklaget, stilte Fylkesmannen seg bak plan og bygg-vedtaket i oktober 2016. Da klaget naboene saken inn for Sivilombudsmannen. Sivilombudsmannen henvendte seg så til Fylkesmannen og pekte på at vedtaket var for dårlig begrunnet. Nå har Fylkesmannen varslet at de vil se på saken på nytt.
— Eiendommen er regulert til tomt for allmennyttig formål. Når kommuneplanen ble vedtatt, ble dette formålet opprettholdt. Slik etaten ser det, er klinikkvirksomhet allmennyttig, uavhengig om det er private eller offentlige driftere av klinikken, sier Per-Arne Horne, avdelingsdirektør for byggeprosjekter i plan- og bygningsetaten.
Plan og bygg mener også de nye planene tar hensyn til det eksisterende miljøet. Heller ikke Byantikvaren har noen bemerkninger til plasseringen av den nye fløyen på Røde kors klinikk, verken når det gjelder størrelsen på tilbygget eller materialbruken.
Parken er allerede åpen for allmennheten
Plan og bygg fremhever som positivt at utbyggingen vil åpne for at allmennheten kan bruke parken i området.
— Alle som bor i området vet at parken allerede i dag er åpen for publikum, sier nabo Øyvind Kragerud.
— Røde kors-bygget er et 100 år gammelt sykehusanlegg av høy arkitektonisk og historisk verdi. Dette anlegget burde vært fredet. Dessverre har ikke Byantikvaren landet på samme konklusjon som oss, sier Peder Valle, styreleder i Fortidsminneforeningen i Oslo og omegn.
— Uryddig planlegging
Valle er kritisk til at det ikke er blitt laget en ny reguleringsplan for området.
— Er det for å gjøre det lettere for utbygger? Slik vil ikke vi i Fortidsminneforeningen at byen skal planlegges. Den gamle reguleringsplanen fra 1975 var utdatert og ble strøket i kommuneplanen fra 2015. Likevel er det ikke laget noen ny reguleringsplan, så i praksis har 1975-planen vært førende. Dette er uryddig. I dag legger vi andre verdier til grunn for byutviklingen enn på 70-tallet, sier Valle.
Også Oslo vel støtter i et skriv til plan- og bygningsetaten Fortidsminneforeningens syn. De mener i tillegg at tomten burde utarbeides som park til nytte for hele befolkningen.
Allerede for 100 år siden, da Røde kors klinikk ble oppført, sto det tegnet inn en ekstra fløy, men den var av utseende ikke som den som er tenkt bygget nå.