Høyres Alexander Stokkebø (t.h.) og hans kompanjong, Alero Ingunn Oritsewyimi, slet med sine brumaterialer. Foto: Torunn Strand Bølviken

Elevens første arbeidsdag i Bertel O. Steen var hans skumleste. Han visste ikke hva han skulle gjøre

Publisert

– Elevene skrur på en gammel Opel Kadett på skolen og møter en Tesla på jobben. De kjenner verken bilen eller utstyret på verkstedet.

Denne uka aksjonerte Elevorganisasjonen foran Stortinget for å rette fokus mot dårlig utstyr i den videregående opplæringen. Elever møter så utdatert utstyr på skolen at de er ikke kjenner til utstyret de møter når de kommer ut i arbeidslivet.

For å illustrere mangelen på utstyr utfordret Elevorganisasjonen Aleksander Stokkebø (H) og Mona Fagerås (SV) til å bygge en bru. Begge sitter i Stortingets utdannings- og forskningskomite, og Fagerås fikk planker, hammer og spiker, mens Stokkebø fikk en pappeske og grillpinner å bygge brua med.

– Jeg håper ikke dette er standarden yrkesskoleelevene blir møtt med, sier Stokkebø og ser ned på sin papp og pinner.

– Elevens skumleste arbeidsdag

– Vi får tilbakemeldinger fra elever over hele landet om at de ikke får en virkelighetsnær yrkesopplæring. Det betyr at de ikke er godt nok forberedt når de kommer ut i yrkeslivet, sier Rahman Akhtar Chaudhry, leder av Elevorganisasjonen.

Organisasjonen ønsker at alle skoler skal ha oppdaterte utstyrsparker.

– Jeg møtte en elev i Østfold. Den første yrkesdagen hans i Bertel O. Steen var også hans skumleste, siden skolen ikke hadde lært han det han ble satt til å gjøre. Utstyret var utdatert.

Rahman Akhtar Chaudry leder Elevorganisasjonen og mener regjeringen må satse på elevutstyr. Foto: Ka Man Mak

Kuben og Stovner har skjønt det

I Oslo er det Chaudrys erfaring at Kuben videregående og Stovner videregående skole har satset på en moderne utstyrspark.

– Elever skal ikke måtte skru på en gammel Opel Kadett på skolen og møte en Tesla på verkstedet.

Foreslår ekstrapott på 100 millioner

Det er SVs stortingskvinne, Mona Fagerås, enig i. Hun peker på at vi fremover vil ha behov for mange flere yrkesfagelever:

– SV har satt av 100 millioner ekstra til i vårt alternative statsbudsjett, sier Mona Fagerås (SV). Foto: Torunn Strand Bølviken

– Det er flott elevene setter dette på dagsorden. Skoleutstyret må selvsagt være virkelighetsnært. SV ønsker å sette av 100 millioner ekstra i vårt alternative statsbudsjett til bedre skoleutstyr. Spesielt linjene bilmekaniker og byggfag trenger en opprustning.

Ingen ekstratiltak

– Høyre vil gi fylkeskommunene en god økonomi. Da vil de få råd til å satse på yrkesfag, sier Alekasander Stokkebø (JH). Foto: Torunn Strand Bølviken

Høyre har ikke noen målrettede tiltak for å bøte på problemet, oppgir Høyres Aleksander Stokkebø.

– Det er viktig med relevant utstyr. Det du møter i klasserommet skal være mest mulig likt det du møter i arbeidslivet. Høyre vil sørge for at fylkene har en god nok økonomi til å prioritere moderne utstyr. Jeg håper fylkene vil prioritere dette, sier Stokkebø.

Powered by Labrador CMS