Armend, Alea og Besarta Mehaj hjemme på Mortensrud. Foto: Andrs Høilund
Armend, Alea og Besarta Mehaj hjemme på Mortensrud. Foto: Andrs Høilund

Sjuåringen Alea fra Mortensrud er et usedvanlig skuespillertalent som gikk til topps i USA

I Hollywood-konkurranse med utøvende kunstnere i alle aldre fra 80 land, var det sjuåringen Alea fra Oslo som kom hjem med flest medaljer fra den amerikanske film-metropolen.

Publisert Sist oppdatert

Det ligger mye øvelse bak for å bli så flink, men øvelse og lekser er bare gøy, mener Alea Mehaj, som skal opp i tredje klasse ved Stenbråten skole om noen få dager.

— Når en er skuespiller nytter det ikke å late som. Du må gjøre det på ordentlig, ellers tror ikke publikum på deg. Det har jeg lært på Oslo Teatersenter ved Tøyenparken, forteller Alea.

Dro til VM i Hollywood og vant

Hun hadde skuespillererfaring fra Oslo Teatersenter, fra skolen og fra reklamefilmer tidligere.

Så ble hun ble plukket ut til å delta i verdensmesterskapet for utøvende kunstnere, som ble avholdt på USAs vestkyst i Hollywood og Long Beach i sommer.

Alea Mehaj ned medaljer og plaketter fra konkurransene i Hollywood. Foto: Anders Høilund
Alea Mehaj ned medaljer og plaketter fra konkurransene i Hollywood. Foto: Anders Høilund

Hele familien Mehaj reiste over, og ble der i tre uker. At mamma ble med gjorde at Alea hadde med egen frisør og make-up artist.

— Mamma er frisør, skjønner du, forklarer sju-åringen VårtOslos utsendte.

Takket nei til filmtilbud i USA

— Siden Alea var yngst, og så flink, ble hun en maskot for alle de norske som var med. Med sine sju år er hun den yngste som har vunnet i dette mesterskapet siden 1996, forteller far Armend Mehaj.

I alt fikk hun med seg seks gull, tre sølv og en bronsemedalje fra film-metropolen i California og hjem til Mortensrud.

— Vi ble kontaktet av et filmbyrå som ville arbeide med Alea. Vi sa pent nei takk. Vi skal ikke stå i veien for drømmene hennes. Men vi bor her i Norge, og nå er det skolegang som teller, sier pappa bestemt.

— Viktig å følge opp ungene

— Så får vi se hva hun selv ønsker når hun blir eldre, sier Armend.

I dag er Aleas framtidsdrøm å bli skuespiller og modell.

— Vi har tre døtre. Alle har forskjellig personlighet, heldigvis, sier mor Besarta Mehaj. Akkurat så overbevisende og fint som bare en mor kan si det.

Far Armend utfyller med å si at de som foreldre er opptatt av å følge opp barna godt, slik at fritidsinteressene og skole går hånd i hånd.

— Storesøster Angjelina driver med judo, og lillesøster Elena like alt som har med vinteraktiviteter å gjøre, forteller han

— Jeg tror Elena en dag blir skihopper, jeg, sier Alea utfyllende.

Overrasket seg selv

Alea framførte flere monologer på engelsk i konkurransene. Ideene til monologene hadde hun selv, mens instruktør og casting director Merete Vold hjalp Alea med å finne den rette måten å presentere monologene på.

En av hoveddommerne i mesterskapet, Darienne Arnold, gjør et unntak fra vanlig praksis og stiller opp på bilde med en av deltagerne. Foto: Privat
En av hoveddommerne i mesterskapet, Darienne Arnold, gjør et unntak fra vanlig praksis og stiller opp på bilde med en av deltagerne. Foto: Privat

— Det var morsomt og gøy å komme til semifinalen. Jeg var overrasket, sier Alea. Overrasket var hun også da hun ble ropt opp som finaledeltager. Hovedpersonen var opptatt med å spise croissanter og fulgte slett ikke med på hvem som hadde kommet til finalen.

Du er veldig flink i engelsk, hvor har du lært det?

— På skolen. Læreren min er veldig flink. Jeg har snakket engelsk med mamma og pappa også, svarer Alea.

Blir du aldri nervøs av å stå foran publikum og dommere?

— Nei, sier Alea, men trekker litt på det. Da tenker jeg at publikum er ugler og hester. Jeg liker dyr, og hester aller mest. Når jeg tenker at publikum er hester som står og spiser, blir jeg ikke nervøs.