To stolte ansatte hos Al Quds. Fra venstre: Marte Flatejord og Marianne Voss. Foto: Emilie Pascale
Et lite stykke Palestina på Grünerløkka
I et gatehjørne på Grünerløkka selges det varer til inntekt for palestinske lokalbedrifter. – I stedet for å jobbe for boikott av Israel, ønsker vi å fokusere på det fine ved Palestina.
Palestinabutikken Al Quds åpnet så sent som februar i år. Her selges varierte og håndlagde varer fra den okkuperte Vestbredden.
Vestbredden har vært under ulovlig okkupasjon av Israel siden 1967. Området, som ikke er særlig større enn Oslo og Akershus til sammen, huser om lag 2,7 millioner mennesker. Sammen med det okkuperte Gaza, er de palestinske områdene blant verdens tettest befolkede steder.
I årrekker har norske ildsjeler beskjeftiget seg med fredsbevarende arbeid for det palestinske folk. Butikken Al Quds er blant disse. Ved å selge varer fra lokalbedrifter på det okkuperte Vestbredden, ønsker det lille firmaet å bidra til å øke levedyktigheten hos lokalbefolkningen.
Den lille hjørnebutikken, som åpnet i februar i år, har røtter tilbake til 1980-tallet, da Karin Linstad og Trond Ali Linstad åpnet den første Palestinabutikken i Oslo. Etter et lite opphold, er butikken tilbake, denne gangen i Markveien 24.
Med tittelen beskjedent plassert på de høye vindusveggene, er innsynet til det lille østlige eventyret på innsiden lett tilgjengelig. Her står håndlagde varer i keramikk og oliventre, vegg i vegg med fargerike broderier og duftende såper. Det hele fremstår som en vennlig invitasjon vekk fra den grå gata.
– Vi handler mye med småfabrikker, for eksempel fem personer som sitter og maler krukker, sier Marte Flatejord, daglig leder for butikken. Hun forteller at hun ønsker at foretaket skal fungere som en utvidet markedsplass for de lokale aktørene på Vestbredden. I tillegg til småbedrifter og enkeltmannsforetak, tar også Al Quds imot varer fra dødehavsprodusenten Vitalité.
– Dødehavsprodukter fra Israelske produsenter på okkupert jord, er kjempestort og selges mye på ulike spa og parfymerier i Oslo, forteller Marianne Voss, heltidsansatt hos Al Quds. – For oss blir det et viktig standpunkt at vi selger tilsvarende varer fra lokale aktører i stedet, legger Flatejord til. At samarbeidet med småbedriftene har båret frukter, kan i mellomtiden begge to skrive under på:
– Vi erfarer at det får effekt, sier hun begeistret, og forteller om palestinske småbedrifter som har kunnet kjøpe nye maskiner og øke produksjonen sin som følge av samvirket.
Problemer med banken
Å forflytte varer og penger helt fra Norge til Palestina, går ikke alltid like uforstyrret for seg. Det ideelle foretaket opplever stadig å måtte svare på de samme kontrollspørsmålene fra amerikanske banker når lønningene skal sendes til lokalaktører på Vestbredden.
– Hvem eier dette firmaet, hvem er faren til vedkommende og hva driver han med? gjenforteller Voss, og legger til at hun syns det er litt merkelig at bankene ikke har noe kartotek på den gjentagende informasjonen om et 30 år langt samarbeid. Problemer med å få sendt pengene i tide er i tillegg noe som kan ramme småbedriftene:
– Det skaper problemer for leverandørene og kan svekke tilliten til samarbeidet, noe som er veldig synd, legger en oppgitt Flatejord til.
Palestinsk og norsk humor ligner
Den tidligere palestinabutikken arrangerte også eventyrkvelder og bokbad. Slike kulturaktiviteter er noe dagens Al Quds vurderer å gjenoppta:
– Når venner av oss leste opp de arabiske eventyrene, var det ofte folk som reagerte med undring over hvor likt disse var kjente, norske folkeeventyr, sier Voss smilende.
At kulturutveksling bidrar til økt fellesskap, er noe Marte også ønsker å understreke:
– Palestinsk humor er egentlig veldig likt som norsk humor, ler hun og utdyper: – De har også veldig sånn geografisk humor som poengterer karakterforskjeller mellom nord og sør. Det er sånn man merker at folk ikke er så forskjellig.
Det positive i Palestina
Både Voss og Flatejord er opptatt av at folks inntrykk av konflikten ikke skal hindre dem i å interessere seg for det den flotte kulturen har å tilby:
– Folk blir jo litt lei av denne problematikken, fordi det har pågått så lenge. Derfor ønsker vi også å fokusere på det positive ved Palestina, i stedet for kun å boikotte Israel. Foreløpig venter butikken på en stor leveranse av nye varer:
– Målet vårt er å ha det stappfullt innen 1. desember, sier en håpefull Marte og tilføyer en liten bønn for at leveringene kommer i orden før julehandelen inntar hovedstaden: