Der snøskuteren er ferdig med sin jobb, overtar ambulansen. Det er et tett og godt samarbeid mellom de frivillige i Røde kors og AMK. Foto: Glenn Christian Sørensen

Endelig påske! Og endelig ski? I fjor havnet nesten 2500 slike som deg hos legevakta

Både gode og mindre gode skiløpere havner som pasienter på Oslo Røde Kors sin snøscooter.

Når uhellet er ute, og det kan det godt være akkurat når du tar en skitur, er det betryggende å vite at Oslo universitetssykehus, ambulansetjenesten i Oslo og Akershus og Oslo Røde Kors Hjelpekorps har et tett og godt samarbeid for å hente ut pasienter fra marka.

I følge statistikken for 2016, som nettopp er offentliggjort, ble hele 2464 osloborgere skadet på ski høyt til fjells eller i skogen det året.

Dette skriver Oslo universitetssykehus om statistikken på Facebook:

Nordmenn er født med ski på beina, men ferdighetene samsvarer ikke alltid med ambisjonene. 1661 personer ble skadet på bortoverski, nedoverski eller planker, og syv på afterski.

Og slik fordeler skadene seg på idrett og kjønn, basert på tall for registrerte skader hos legevakten:

  • Alpint menn: 432
  • Alpint kvinner: 247
  • Langrenn menn: 310
  • Langrenn kvinner: 357
  • Snowboard menn: 226
  • Snowboard kvinner: 81
  • Telemark menn: 7
  • Telemark kvinner: 1
  • Afterski menn: 6
  • Afterski kvinner: 1

At afterski skulle være så trygt kan overraske, men det kan foreligge en del underrapportering i den kategorien...

Røde Kors bruker snøscooter

Det er for lengst slutt på den tiden da du kunne møte fire huskyer i fullt firsprang i skiløypa dragende på en slede hvor en skadet og livredd skiløper lå bundet, og personell fra Oslo trekkhundklubb kloret seg fast.

Nå er det snakk om et samarbeid mellom Oslo Røde Kors hjelpekorps og Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK). AMK er dit du kommer om du ringer 113.

Snøscooteren brukes til å frakte pasienter ut av marka på vinterstid. Foto: Glenn Christian Sørensen

— Nå bruker vi stort sett snøscooter. Vi samarbeider med AMK og vi henter pasienten ut fra marka til nærmeste vei, hvor en ambulanse venter. Noen ganger har vi med personell fra ambulansetjenesten på snøscooterne inn til pasienten, forteller leder for Røde Kors hjelpekorps i Oslo, Stig Andersen.

For lite snø til snøscooterne

Alpinanleggene, som har en stor innvirkning på skadestatistikken, har sine egne opplegg med skadebehandling og transport. Røde Kors sine snøscootere, som blir betjent av frivillige, hadde det faktisk langt mindre travelt i fjor.

— I 2016-sesongen ble vi kalt ut på 23 redningsoppdrag med snøscooter. Det var en snøfattig sesong, og derfor er dette tallet lavere enn vanlig, sier Andersen.

— Det er snakk om typiske uhell, og det er stor variasjon på pasientene vi henter ut.

Snøfattige vintre gjør at det blir færre oppdrag for snøscooteren, men helt innerst i garasjen havner den ikke før all snøen er borte, også i de høyere områdene av Oslomarka.

Oslo Røde Kors har hele Oslomarka som sitt område, og de henter ut pasienter hvor det er naturlig å bringe dem til vei i Oslo. De transporterer pasienten enten til en ventende ambulanse fra AMK (Ullevål sykehus) eller til sin egen ambulanse. Skulle det være enklest å bringe pasienten ut til en annen kommune, samarbeider de med andre lokallag.

Og helt til slutt... På Facebook tillater Oslo universitetssykehus seg å gjengi et lite dikt i regi av Knut Melhuus på legevakta, som også står bak årets statistikk:

Is i rubben
En tilårskommen herre på skøyteski
skrek løype og falt da han måtte forbi.
Da båtbenet brakk
og kondomdressen sprakk
fikk vi andre nyte en helg i det fri.

Powered by Labrador CMS