Gamle Oslo har fått sin nye storstue. Her kan du gjøre alt mulig, fra å booke møterom og låne ski til å arrangere dansekvelder, sygrupper og forestillinger.
— Dette er en utrolig stor dag, egentlig. Aktivitetshuset K1 er det største og kanskje viktigste prosjektet i områdeløftet på Tøyen så langt, sier byråd for byutvikling Hanna Marcussen.
Marcussen snakket med VårtOslo på den offisielle åpningen av huset i Kolstadgate 1 i går, i et lokale tettpakket med folk som ville få med seg den store dagen.
— Dette er en arena hvor man kan henge med venner og gjøre mange forskjellige ting. Så er det morsomt å se hvor mange aktiviteter og hvor mye som skjer her allerede nå. Det er heller ikke vanskelig å forestille seg at det kommer til å syde med liv i årene fremover!
Her er programmet for åpningsuka
Annonse
Selv om den offisielle åpningen var i går, har aktivitetshuset en hel åpningsuke med aktiviteter, frem til kommende lørdag:
Inga Tollerud er "hussjef" på stedet.
— Meningen med åpningsuken er å vise litt av hva huset har å by på av muligheter og å ha forskjellige aktiviteter for forskjellige målgrupper; blant annet ungdom, eldre og barnefamilier, forklarer hun.
I morgen har de for eksempel diplomseremoni for Tøyenakademiet, som er Tøyen sportklubbs ledelsesprogram, og parallelt med det aktiviteter med Oslo barnemuseum og Femårsklubben. De har noe som heter 'pop-up lekeplass'. På onsdag er det Tøyen Unlimited sin dag med fokus på sosiale spørsmål.
— Unge trenger andre steder enn gata
Ifølge byråd Marcussen er en stor del av målet med områdeløftet på Tøyen at det skal føles trygt å leve her. Og hun ser på Aktivitetshuset K1 som et sentralt virkemiddel.
— Unge på Tøyen har behov for et sted ute hvor de kan oppholde seg, for her er det mye trangboddhet. Men de trenger andre steder enn å rett og slett bare henge på gata. Her finner de engasjement, aktiviteter og mange ressurser.
— Den nye møteplassen på Tøyen
Aktivitetshuset K1 har hele tre og en halv etasje og 2400 kvadratmeter til rådighet.
Det er Bydel Gamle Oslo som har inngått leiekontrakt med den private eieren av selve bygget. Prosjektet finansieres gjennom det kommunale områdeløftet for Tøyen, som igjen er en del av Tøyensatsingen.
— Dette er den nye møteplassen på Tøyen. Et hus som skal by på aktiviteter og arrangementer for alle folk i alle aldre, uavhengig av kulturell, etnisk eller religiøs bakgrunn, sier hussjef Tollerud.
— Et slags samfunnshus, et bydelshus hvor man skal kunne komme med sine initiativer og låne et rom til utstillinger, trening, dansegrupper, sygrupper, hobbygrupper, forestillinger, møter. Det er det som blir spennende å se - hvordan folk velger å ta i bruk huset.
Hjelp med å skrive søknader, lage nabolagsfest
Terskelen for å starte prosjekter skal være lav og alle som som gjør det får hjelp med tilretteleggingen. Huset har til og med et "stikk innom"-kontor, Tøyenhjørnet, som er områdeløftets kontaktpunkt med befolkningen.
Her kan man låne utstyr som bord, benker, telt, kaffekanner og varmeplater, for eksempel til en nabolagsfest. En elkargosykkel har de også. Man kan stille spørsmål, komme med synspunkter, bli satt i kontakt med andre og få hjelp til å låne rom.
På info- og servicesenteret i kjelleren, Link-kontoret, kan man få hjelp med å forholde seg til bydelens tjenester på forskjellige språk. De hjelper også til med å skrive brev, søknader, klager og å fylle ut skjema, blant annet.
I den samme kjelleren kan elever i 7.-10.-klasse på utvalgte skoler i bydelen låne alpinutstyr hos Ø på SNØ. Og Frisklivssentralen tilbyr blant annet trening, aktiviteter, turer, gruppesamlinger, undervisning (mat, ernæring, helse, kosthold, trening, mm.) og individuell veiledning.
En annen fast aktør er en ungdomsklubb som er åpen hver dag for ungdom i bydelen.
— Så har vi jo noen teategrupper, filmgrupper, en sygruppe. En del faste ting er allerede avtalt. Så håper vi at huset brukes av alt fra noen som for eksempel skal ha en dansegruppe hver fredag frem til sommeren, til de som vil leie rom i korte perioder til møter, seminarer og andre engangsaktiviteter.
Billig eller gratis å låne rom
Barne- og ungdomsorganisasjoner, og frivillige organisasjoner for barn og unge opp til 25 år, får låne lokaler gratis. Lag og organisasjoner og bydelsorganisasjoner får leie "til en lav pris".
— Private aktører får til full pris. Men poenget er at det skal være veldig billig eller gratis å låne rom her, sier hussjefen.