— Jeg sier ikke nei til folk som ber om hjelp, og jeg har hjulpet nesten alle jeg kjenner. Jeg passer også på å spørre andre om det er noe de trenger hjelp med, sier Mustapha Er-Rachidi, blant finalistene som «Norges hyggeligste håndverker».

Mustapha (44) fra Årvoll er blant finalistene som «Norges hyggeligste håndverker». — Jeg har valgt jobben med hjertet

Etter å ha jobbet som mur- og flislegger i 25 år, og 16 av dem i Norge og Oslo, er Mustapha Er-Rachidi én av totalt 21 personer som konkurrerer om tittelen «Norges hyggeliste håndverker». Årsaken til yrkesvalget dedikerer han til sin avdøde onkel.

Publisert

«Norges hyggeliste håndverker», et bransjesamarbeid mellom ulike aktører i håndverkerbransjen som ble avviklet for første gang i 2017, har som formål å hedre landets håndverkere.

Kåringen utgjør bransjens største og viktigste. Den fokuserer på de positive historiene fra håndverksbransjen, løfter frem gode rollemodeller og håper å inspirere ungdom til å velge yrkesfag. Det hele bunner ut i å bringe stoltheten tilbake til håndverksyrkene, heter det på kampanjens nettside.

Den 25. april ble det åpnet for nominasjoner, og på torsdag presenterte en fagjury 21 finalister, fordelt på syv kategorier. Blant dem finner man Årvoll-beboeren Mustapha Er-Rachidi (44), ansatt ved Aktiv Bygg AS.

Preget av oppveksten

Er-Rachidi har 25 års fartstid som mur- og flislegger. Først arbeidet han ti år i Italia, før det bar videre til Norge og Oslo i 2006. Yrkesvalget var ingen tilfeldighet, kan han fortelle.

— Jeg vokste opp i et lite område i Marokko, i et hjem med flere familiemedlemmer. Hver gang jeg spurte om hvem som hadde ordnet noe i huset, fikk jeg som svar at det var onkelen min. Han var død før jeg ble født, men jeg har latt meg inspirere av ham og jobben han har gjort. Jeg har valgt jobben med hjertet, sier Er-Rachidi.

At han nå er blant tre finalister i kategorien «mur og betong», mener Er-Rachidi nettopp oppveksten hans skal ha mye av æren for. Alle kjente og hjalp hverandre, og det ble naturlig å ta det med seg videre i livet, legger 42-åringen til.

På spørsmål om hvorfor han tror han er blant gjenværende finalister, påpeker han at han tror nominasjonene er basert på at han ikke bare oppfattes som hyggelig, men også faktisk er det.

— Jeg sier ikke nei til folk som ber om hjelp, og jeg har hjulpet nesten alle jeg kjenner. Jeg passer også på å spørre andre om det er noe de trenger hjelp med. Det er sånn jeg er som person. Hvis noen spør om noe, og jeg har en annen avtale, prioriterer jeg heller å hjelpe, sier Er-Rachidi.

— Den perfekte kandidaten

Eystein Orkelbog (42), også tilknyttet bransjen, var blant de første til å nominere Er-Rachidi, som omtales som «en kjempehyggelig fyr som alltid stiller opp for å gjøre forskjellige jobber».

Hadde det ikke vært for sin avdøde onkel, spørs det om ikke Mustapha Er-Rachidi hadde valgt en annen karrierevei.

— Han var den perfekte kandidaten å nominere til denne kåringen. Ut ifra hva jeg har forstått, er det han som bidrar med stå-på-vilje og god stemning i forbindelse med prosjekter med kort tid. Han er hardtarbeidende og leverer, men man skal også være dyktig for å havne blant finalistene, sier Orkelbog, som er bosatt på Brobekk.

På en oversikt over nominasjonene til Er-Rachid, er ordlyden mye av den samme.

«Positiv, faglig dyktig, idérik og med en enorm stå-på-vilje og arbeidskapasitet! Stiller alltid opp!», skriver en person.

«Mustapha er absolutt den vennligste håndverker noensinne. Han har hjulpet til ved en rekke anledninger, satt fliser gratis til oss og gjort en kjempejobb. Jeg vil gi mine beste anbefalinger for Mustapha», følger en annen person opp med.

«Mustapha lyser opp hverdagen din om du er så heldig å treffe han. Alltid positiv og alltid blid! Er det en som fortjener denne tittelen så er det Mustapha! Alltid snill!», er dommen fra en tredje person.

Fem andre fra Oslo

Det er fem øvrige representanter fra Oslo som sammen med Er-Rachid konkurrerer om den høythengende tittelen.

Robin Hundal, Hundal Bygg AS. Kategori: Snekker/ tømrer. Foto: Hyggeligste.no
Alexander Sametai, Viking Entreprenør AS. Kategori: Mur og betong. Foto: Hyggeligste.no
Erduan Esati, Pussmester AS. Kategori: Mur og betong. Foto: Hyggeligste.no
Mina Farmen Bertheussen, Kranfører AS. Kategori: Andre bransjer. Foto: Hyggeligste.no
Xhevahir Qoshku, MBH - Montasje og Betongarbeid Håndverker. Kategori: Andre bransjer. Foto: Hyggeliste.no

Selve finaledagen, som avholdes i Gamle Logen, finner sted den 24. september. Det vil da kåres kategorivinnere og endelig hvem den gjeveste prisen tilfaller.

Powered by Labrador CMS