Hele 49 bilister ble tatt for å kjøre for fort ved osloskoler den første uka politiet aksjonerte. Foto: Politiet
Hele 49 bilister ble tatt for å kjøre for fort ved osloskoler den første uka politiet aksjonerte. Foto: Politiet

Bilist tatt i 80 km/t forbi skole. Oslopolitiet fortsetter med Aksjon skolevei.

Tross tydelige forhåndsvarlser har politiet opplevd mye uvettig og ulovlig trafikkatferd den første uka av Aksjon skolevei.

Publisert

Tilsammen har 1.541 bilister i Oslo blitt kontrollert av politiet ved skoler over hele byen den siste uka. Så langt har Aksjon skolevei ført til at 372 bilister i Oslo er ilagt forenklet forelegg for brudd på vegtrafikkloven. Aller flest er det som bryter forbudet mot å snakke i mobiltelefon. Tilsammen 298 bilister er bøtelagt for mobilbruk ved skoler i Oslo den siste uka, opplyser politiet.

— Mobilbruk blant sjåfører er et tiltagende problem i oslotrafikken. Det er veldig viktig å ha både øye og ører rettet mot trafikken, og her kan det fort skje et uhell med elever på vei til skolen, sier politioverbetjent i Oslo politidistriktFinn Erik Grønli.

Råkjører må møte i retten

Men den mest spesielle hendelsen var ved Bolteløkka skole på St. Hanshaugen. Der stanset politiet en voksen scooterfører som snakket i mobil mens han kjørte tohjulingen forbi skolen. Ved Møllergata skole forsøkte en bilist å stikke av fra politiet da han oppdaget kontrollen. Men ble raskt stanset.

49 bilister er bøtelagt for å ha kjørt for fort ved osloskoler, og så langt har aksjonen ført til at politiet har tatt beslag i to førerkort. Høyeste hastighet ved en skole var 80 kilometer i timen der fartsgrensen er 30 km/t. Førerkortet ble beslaglagt, og føreren må regne med en runde både i rettsvesenet og trolig fengselsstraff.

I i Oslo er ingen bilister tatt for promillekjøring eller annen ruspåvirket kjøring i løpet av den første uka.. Bilisten på bildet var lovlydig og blåste grønt. Foto: Politiet
I i Oslo er ingen bilister tatt for promillekjøring eller annen ruspåvirket kjøring i løpet av den første uka.. Bilisten på bildet var lovlydig og blåste grønt. Foto: Politiet

I Brobekkveien, like ved Vollebekk skole, opplevde også politiet en uvanlig hendelse. Sjåføren av en rutebuss ble stanset for å ha snakket i mobiltelefon mens han passerte en skole.

Barn ikke sikret i bilen

Men etter en ukes aksjon ved 73 skoler er det et par ting som er oppsiktsvekkende. Hele 106 bilister er stanset for å ikke bruke bilbelte, flere av bilistene har hatt barn i bilen som heller ikke er forsvarlig sikret, skriver politiet i en foreløpig oppsummering av Aksjon skolevei i Oslo. Men i Oslo er ingen bilister tatt for promillekjøring eller annen ruspåvirket kjøring i løpet av den første uka.

— Barn mangler trafikkerfaring og trafikkforståelse. De er ofte impulsive og har et uforutsigbart adferdsmønster. Voksne må ta ansvar, skriver politiet i oppsummeringen etter første uke.

Aksjon skolestart fortsetter på mandag og varer ut kommende uke.

Powered by Labrador CMS