Pappa Geir Listhaug brenner for den uorganiserte idretten og steder ungdommene kan henge med hverandre. Foto: Olav Helland
Ungdom på Grünerløkka og St. Hanshaugen kjemper for aktivitetspark på Kuba
Barn og unge fra St. Hanshaugen og Grünerløkka ønsker seg en aktivitetspark for skateboard, parkour og rekreasjon på Kuba. En park som knytter sammen naboer og ungdom.
VårtOslo møter pappa Geir Listhaug (43) og en gruppe ungdommer på den gamle Gassverktomta på Kuba. Sammen viser de oss mulighetene som ligger i området.
– Vi ønsker oss en skatepark i betong, og utstyr for dem som driver med akrobatikk, parkour og turn, diverse aktivitets- og rekreasjonssoner og gjerne et inngjerdet hundeområde. Det er viktig å se på parken som en helhet og sørge for at området får en utpreget barne- og ungdomsprofil, sier han.
Med seg har han fire barn, som alle er ivrige etter å komme i gang med planene. De ønsker seg Oslos kuleste betongpark for rullende aktiviteter.
– Vi trenger å tenke på andre ting enn bare de tradisjonelle, organiserte idrettene. Det er tydelig at det er behov for andre ting også. Mest av alt trenger man brukermedvirkning; ungdomsmiljøene må være med i å utforme parken, slik at man blir helt sikker på at det man lager, er det man trenger, mener Listhaug.
Annonse
Fikk støtte fra Big Bang
I valgkampen gikk tilhengerne av aktivitetsparken sammen innom valgbodene på Olaf Ryes plass. Der konfronterte de voksne politikere med sine håp og ambisjoner for parken. De hadde også med seg et skateboard med påskriften: «Jeg støtter Kuba Aktivitetspark». De kunne med glede se at alle partiene lot seg avbilde med det.
Deretter dro gjengen for å se X- games, hvor bandet Big Bang holdt konsert etter konkurransene. Frontmann Øystein Greni tok med seg alle barna opp på scenen og holdt en liten appell for Kuba Aktivitetspark.
Greni er selv en del av skatemiljøet og har skatet med flere av barna, blant annet Aksel Sørum (12).
– Man kan si mye om skating, men det binder sammen folk i alle aldre. Dersom man spiller fotball, så kan man ikke regne med å få trene med Ronaldo hver dag. Men i skating, så trener amatørene sammen med de proffe, fordi vi alle bruker de samme anleggene. Sånn sett er skating ganske unikt, forteller Aksel.
Håper på støtte fra kulturbyråden
Foreløpig jobber gruppen hardt med finansieringssøknader og med å vise folk i nabolaget potensialet. Kuba Aktivitetspark har allerede havnet i behovsplanen for idrettsanlegg i Oslo kommune, og i høst håper de å møte kulturbyråd Rina Mariann Hansen og snakke om mulighetene for å bygge parken.
– Vi håper virkelig vi får til et slikt møte. Vi vet at det er mange brukergrupper i Oslo som har behov for idrettsanlegg og at midlene er begrenset. Men vi håper å få satt de egenorganiserte aktivitetene på dagsorden, sier Listhaug.
Parken kan potensielt også løse overvannsproblematikk ved tungt regn i området, påpeker han og henviser til en skatepark i Roskilde i Danmark, hvor dette skjer.
Barna er i hvert fall villige til å stå på for å få en utendørs skatepark.