Flere tusen skoleelever streiket på Torgalmenningen i Bergen for klimaopprør forrige fredag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Natur og Ungdom håper på 15 000 under elevstreiken i Oslo

I morgen, 22. mars, streiker norsk skoleungdom for klima. I Oslo ser arrangørene for seg et oppmøte på over 15 000 ungdommer.

– Engasjementet for streiken er enormt. Alt fra næringsliv, foreldre, lærere til ungdommer har tatt kontakt og uttrykt støtte til streiken. Jeg ble så stolt da Ruter ringte for å passe på at de har nok kapasitet på fredag, sier Nils Nerhus Rørstad, leder i Oslo Natur og Ungdom.

Leder i Akershus Natur og Ungdom, Aksel Bødtker, sier streiken fredag 22. mars har vekket et engasjement:

– Vi har sittet på skolebenken hele livet og lært om hva politikerne gjør. Skolestreiken lar enda flere engasjere seg og viser enda tydeligere at vi mener alvor. Om politikerne ikke bryr seg om framtidas vår, hvorfor skal vi gjøre det? Sier Aksel.

I morgen samler tusenvis av elever seg i klimakamp foran Stortinget. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

1,4 millioner ungdom i streik

Skolestreik for klima er inspirert av svenske Greta Thunberg som i høst begynte å streike foran den svenske riksdagen. Hun ønsket å sette fokus på den manglende klimadebatten i Sverige. Siden har aksjonen spredt seg verden over, hvor ungdom krever klimahandling. Den 15. mars streiket 1,4 millioner ungdommer i om lag 123 land. I Belgia og Paris var 40 000 ungdom i streik.

En knapp måned tidligere var et utvalg av miljøbevegelsen for ungdom i Norge samlet for å fastslå dato for en norsk streik. Den skulle ha konkrete krav til norske politikere.

Les også: — Jeg får fravær for å klimastreike. Men det koster å stå for noe, sier Linnea (14) ved Frydenberg ungdomsskole

Krever stans i oljeutvinningen

De skolestreikende krever:

  • Stans i oljeletingen
  • Kraftige utslippskutt i Norge
  • Klimafinansiering i solidaritet med barn og unge i andre land

– Ifølge FNs klimapanels siste rapport må olje- og gassbruken kraftig ned innen 2030 for at vi skal begrense oppvarminga til 1,5 grader. Vi har funnet langt mer olje og gass enn vi noensinne kan bruke. Vi kan ikke lete etter enda mer. Det er på tide å gi oljen en sluttdato, sier Aksel Bødtker.

Arrangørene peker på at den eneste planen regjeringen har kommet med for å ta utslippskravene på alvor, er at Norge kjøper seg vekk fra problemet gjennom EUs klimakvotesystem. Det betyr at det ikke kommer noen omstilling i Norge.

Det er framtida det gjelder. Foto: Edvin August Velle

Har sørget for sikkerhet

– Klimaendringene rammer de som har minst, eksempelvis denne uken 400 000 mennesker, som har blitt hjemløse i Mosambik etter ekstremvær. Vi mener Norge må ta ansvar for problemene vi har skapt, og i solidaritet med barn og unge i det globale sør trappe opp klimafinansieringa, sier Nils Nerhus Rørstad i en pressemelding.

Arrangørene har vært i kontakt med politiet som skal sikre Eidsvolls plass. Flere organisasjoner stiller med vakter som vil gå med refleksvest. Norsk Folkehjelp har også førstehjelp dersom det skulle trenges.

Arrangementet åpnes av punkbandet Hudkreft. Gjennom musikken gir de uttrykk for frustrasjonen av å være ungdom satt på skolebenken, de kritiserer politikken og forbrukersamfunnet.

Powered by Labrador CMS