Lillian Bakke er leder i Samarbeidsutvalget, som styrer samarbeidet mellom foreldre og barnehagen. — Det er mange som vil bo nederst i Løkka nettopp på grunn av barnehagen, sier hun.
Lillian Bakke er leder i Samarbeidsutvalget, som styrer samarbeidet mellom foreldre og barnehagen. — Det er mange som vil bo nederst i Løkka nettopp på grunn av barnehagen, sier hun.

Kommunen vil stenge Nedregate barnehage på Grünerløkka. Det får foreldrene til å mobilisere. - Hvis noen kan gjøre noe, er det oss

På grunn av færre og færre søkere av barn over 3 år, ønsker nå bydelsadministrasjonen på Grünerløkka å gradvis redusere barnehagetilbudet i Nedregate 5. Foreldrene frykter nå at flere og flere vil flytte vekk fra nedre Grünerløkka dersom det skjer.

Publisert

Rett ved Akerselva på Grünerløkka ligger Nedregate barnehage. Den kommunale barnehagen består av 2 bygg, Nedregate 3 og Nedregate 5. Nedregate 5 var opprinnelig planlagt kun for barn over 3 år.

Men de siste årene har det vært vanskelig å få nok søkere over 3 år til "storebarnshuset" i Nedregate barnehage. Derfor vil kommunen nå legge ned barnehagen i Nedregate. Dette har fått flere foreldre til å ta initiativ for sette en stans på den fremtidige nedleggelsen.

— Synd å legge ned når den fungerer så godt

— Vi mobiliserer oss som foreldre og tenker at hvis det er noen som kan gjøre noe, så er det oss, forteller Lillian Bakke, leder i Samarbeidsutvalget.

Sammen med FAU har de fordelt arbeidsoppgaver seg imellom for å nå ut til lokalpolitikere og andre foreldre, gjennom blant annet opprop på nett og jevnlige møter med politikere. De frykter store konsekvenser for nedleggelse av en godt likt barnehage med mange gode sider.

Det er storebarnshuset i Nedregate 5 som kommunen gradvis vil redusere tilbudet til. Nedregate 5 deler lekeplass med Nedregate 3, som er for barn under 3 år.
Det er storebarnshuset i Nedregate 5 som kommunen gradvis vil redusere tilbudet til. Nedregate 5 deler lekeplass med Nedregate 3, som er for barn under 3 år.

— Vi er glade i barnehagen, og mener at hvis den fungerer så godt er det synd å legge den ned, fortsetter hun.

Foreldrene har jevnlig vært med på åpen halvtime i bydelsadministrasjonen, hvor de har holdt appeller og argumentert for hvorfor det er viktig å la barnehagen stå.

Frykter folk flytter fra området

Blant annet mener de at en nedleggelse vil gjøre nedre Grünerløkka mindre attraktiv for småbarnsfamilier, og tvinge flere til å flytte nordover i bydelen.

Her planlegger bydelen å investere i store, effektive barnehager, sier oppropet.

— Det er mange som vil bo nederst i Løkka nettopp på grunn av barnehagen. Hvis den forsvinner så tror jeg mange også vil flytte, forteller Bakke.

— Det er en ny og moderne barnehage som er mer universelt utformet enn andre barnehager. Det hadde vært veldig synd å legge ned en barnehage som er så godt tilrettelagt.

I tillegg er dette en barnehage som scorer over nasjonalt snitt på trivselsundersøkelsen, og er en essensiell link for barn som skal videre til Møllergata skole, påpeker Bakke.

Ildsjelen forteller at det spesielt er synd på de ansatte i barnehagen, der flere har arbeidet der siden den åpnet for over 20 år siden.

— Men vi som foreldre har mulighet til å rope litt høyere, forklarer hun.

— Vi er glade i barnehagen, og mener at hvis den fungerer så godt er det synd å legge den ned, forteller Lillian Bakke.
— Vi er glade i barnehagen, og mener at hvis den fungerer så godt er det synd å legge den ned, forteller Lillian Bakke.

— Behov for nye barnehageplasser på Løren

Kate Iren Hansen er seksjonssjef for Oslo Kommunes barnehager i Bydel Grünerløkka, og forteller at befolkningsstatistikken viser nedgang i antall barn i alderen 0- 5 år på nedre del av Grünerløkka, hvor Nedregate barnehage ligger.

På bakgrunn av dette planlegger derfor bydelsadministrasjonen å redusere Nedregate 5 fra og med august 2024 og frem til året etter.

— Befolkningsstatistikken viser behov for nye barnehageplasser på Løren. Bydelsadministrasjonen har i samarbeid med byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap og Oslobygg planlagt etablering av nye barnehager på Løren. De nye planlagte barnehagene består av 4 avdelinger. Det er aldri vært tenkt eller uttrykt at barn og foreldre fra nedre løkka skal flyttes til Løren, forklarer Hansen.

— Bydelen har både Akersløkka barnehage og Grünerhagen barnehage i nærheten av Nedregate barnehage, begge barnehagene består av 4 avdelinger. Sjokoladefabrikken barnehage, som ligger på nedre del av Grünerløkka og vil være ferdig rehabilitert våren 2023, vil ha plass til 8 avdelinger fra august 2023, påpeker Hansen videre.

Powered by Labrador CMS