Johannes Anker (61) har bodd i blokka i 25 år. Fra toppleiligheten i 19 etasje har han oversikt over det meste i byen. Foto: Anders Høilund

Her er Norges nest høyeste boligblokk. Den ligger på Grünerløkka

Publisert

Fossheim borettslag er Norges nest høyeste boligblokk. Den ligger på Grunerløkka og har fantastisk utsyn over byen.

Obos-blokka sto ferdig mellom Ringnes bryggeri og Akerselva i 1966, og de første beboerne flyttet inn mot slutten av året. Den gang luktet det tungt fra ølproduksjonen på Ringnes, og Akerselva var ikke noen smilerynke i byens ansikt, men en død og sterkt forurenset elv. Nord for blokka, langs Nedre Vøyenfossen, var det flere bedrifter som drev med limproduksjon fra dyrekadavre. Det blir ikke mye godlukt av det heller.

160 leiligheter fordelt på 19 etasjer

Fossheim borettslag består av 159 leiligheter og en vaktmesterbolig, fordelt på 19 etasjer. Til sammen 55 meter høy er boligblokka. Til sammenligning er blokkene på Ammerud 14 etasjer høye, mens Oslo plaza, som er Oslos høyeste bygg, er 117 meter høyt.

Den aller høyeste boligblokka i Oslo er B13 (Tårn A) i Barcode, Trelastgata 21 med sine 73 meter og 20 etasjer.

— Byggstilen er amerikansk-inspirert. I forbindelse med boligblokka lå det småindustri og forretninger. Her skulle folk ha det de trengte i livet.

Thorvald Meyersgate 5 er trolig Norges nest høyeste boligblokk. Høyblokka står oppå en fem-etasjer. Foto: Anders Høilund

— Du ser at det på en måte er to blokker. En høy blokk som står oppå en annen fem-etasjers base. Inngangen er i sjette etasje. Det er flest ettroms leiligheter på 32 kvadratmeter, men også to- og treroms leiligheter. Innskuddet for en ettroms var 17.000 kroner, noe som var mye penger i 1966, sier tidligere borettslagsformann, Johannes Anker. Han bor på toppen av Thorvald Meyersgate 5, i 19. etasje, og har god utsikt over byen.

Anker har bodd i blokka i 25 år og har sett området bli forandret. Hele strøket har blitt gentrifisert.

— Mens det tidligere var håndverkere og folk med middels, men trygge inntekter som bodde i blokka, har vi nå mange yngre mennesker med god inntekt. Vi går til knes i dagligvarebutikker og treningsstudioer i området. Blokka tilhører bydel Sagene, men den ligger på Grünerløkka. Nærmeste kirke er Paulus, men vi tilhører Lilleborg. Vi har buss og trikk, teater på Torshov og kino i Sannergata, sier Anker med et smil.

— Tusen takk til Sissel Rønbeck

Det var Sissel Rønbeck som i sin tid som miljøminister trumfet gjennom miljøparken ved blokka.

— Blokka ligger inntil Akerselva miljøpark. Jeg kan hver dag stå og se på folk som nyter en tur langs elva. I elva finnes det fisk, og jeg har sett redet til Norges nasjonalfugl, fossekallen, i Vøyenfossen. At jeg kunne bo ved fossen, var grunnen til at jeg kjøpte leilighet her. Jeg liker lyden, og fosseduren overdøver trafikkstøyen. Tusen takk til Rønbeck, sier Anker.

Facebook bringer beboerne sammen

Fossheim, heimen ved fossen. Fossen og lyden av strømmende vann viktig for området. Foto Anders Høilund

På kunstgressbanen som ligger mellom blokka og Sannergata er det fullt av både organisert og uorganisert fotballspilling. Banen ble anlagt etter initiativ fra Grüner fotball, som også har driftsavtale for banen. Ellers kan man bare ta med seg en ball og noen kamerater og ha det gøy. Skate-rampen ved siden av blir også mye brukt.

— Allerede tidlig på våren kan vi høre klakk-klakk lyder fra skaterne. De sier at rampen vår har den beste betongen i hele byen, forteller Anker stolt.

Boligblokker, som Thorvald Meyers gate 5, blir nå revet og jevnet med jorden rundt om i Europa. Boformen viste seg å ikke fungere godt nok.

— Å bo i så store blokker bringer ikke folk nærmere hverandre og fremmer ikke godt naboskap. Folk vil treffe hverandre og være sosiale. Men nå har noen funnet på Facebook, og naboene finner hverandre i Facebook-gruppen til borettslaget. "Er det noen som har en mobil-lader å låne meg", er en typisk beskjed. Det kan være inngangen til et nytt bekjentskap i blokka, sier Anker.

Mer baksnakking når naboer ikke snakker sammen

Borettslaget har fått laget en møteplass ute og et aktivitetsrom hvor folk kan møtes.

— Åpenhet er et gode. Jeg har en forestilling om at det er mer baksnakking når naboer ikke snakker sammen, sier Anker

Det er tykke vegger i Thorvald Meyers gate 5, så det er ikke lytt. Men bore- og bankelyder går i veggene, og det evige blokkbeboersymptomet, at naboen tilsynelatende alltid skal pusse opp, gjelder også her.

Blokka fikk ny fasade og nye og større balkonger i 2014. Foto: Anders Høilund

— Om noen slår en spiker i veggen i sjuende stasje, så hører jeg det godt oppe i nittende, men det går ikke an å høre hvilken leilighet lyden kommer fra. Vi blokkboere tåler slikt, men det kan umulig være nødvendig å pusse opp kjøkkenet seint på lørdagskvelden. Med så mange boenheter, er det alltid noen som ikke forstår at man må ta hensyn til naboene, sier Johannes Anker.

Powered by Labrador CMS