Hva med en liten tur med hest og vogn langs Akerselva? Her på vei forbi gamle Lilleborg såpefabrikk. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Du vet de røde Hop On - Hop Off-bussene? Langs Akerselva tar du Hop On - Hop Off hest og vogn

Det er vel og bra med Hop On - Hop Off-bussene som maler byen rød, men det er 2018 folkens. Hva med litt Hop On - Hop Off hest og vogn langs Akerselva?

Akerselva har gått fra å være byens flytende søppelbinge, hvor industri og hus dumpet stinkende kloakk og industriavfall, til et idyllisk kulturhistorisk turområde.

Et sted hvor tusenvis av mennesker opplever tusenvis av små, magiske øyeblikk hver eneste uke. Slik som Hopp på Hopp av hest og vogn.

Du må nok smøre deg med litt tålmodighet, og ikke bare fordi hest og vogn går liiit tregere enn buss. Den går nemlig også kun første lørdag i hver måned. Til gjengjeld går den første lørdag i hver måned året rundt, så du får mange muligheter.

Her er de på vei opp Myraløkka mot Lilleborg torg. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Fra Lilleborg torg til Hønse-Lovisa

Denne transportmetoden tar deg fra Lilleborg torg til Hønse-Lovisas hus, og Arbeidermuseet på den andre siden av Beierbrua.

Hestene lader batteriene på Lilleborg torg før avgang. Foto: Lilleborg torg

Det er ikke lange veien, altså. Men til gjengjeld får du plenty med kos.

På denne korte strekningen kan du nemlig se blant annet den gamle såpefabrikken til Lilleborg.

Javel, så er det ikke akkurat det fineste industribygget langs elva, men det gjelder å se den nå, før den (til naboenes jubel) erstattes av skole og idyllisk turvei.

Etterhvert passerer du en fin park langs elva som heter Myraløkka. Deler av parken er formet litt som en skål på grunn av Bentse teglverk, som hentet ut leire derfra frem til omtrent år 1900.

Langs Myraløkka kan du blant annet se en hel masse ender som slapper av nesten helt uanfektet av alle hundene på tur med menneskene sine — for her er det hunder på folketur hele tiden.

Ender. Og Myraløkka. En hellig klassiker av en kombinasjon. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Du kan også se en kråke som leker med en plastskje på isen på Akerselva langs Myraløkka, slik som her.

Hvis det ikke var for den bråkete vognen, hadde du kanskje hørt isen i Akerselva knekke sammen, bokstavelig talt.

Snart kommer du til Glads mølle, et stort gult hus på toppen av en bratt bakke som begynte som papirmølle. Glads mølle er fra 1736. Dermed er mølla den eldste bevarte fabrikkbygningen langs Akerselva og en av de eldste i hele Norge.

Hønse-Lovisa og Våghalsen

Etter en bratt tur ned bakken, med en imponerende utsikt ned til elven og en flott foss, kommer du til Hønse-Lovisas hus. Huset er plassert ved en enda mer imponerende foss som på folkemunne heter Våghalsen. Say no more.

Glads mølle. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Huset er stengt for oppussing akkurat nå, men gjenåpner med nye eiere som er ingen ringere enn Oslo Museum (folkene bak Arbeidermuseet, Oslo bymuseum, Interkulturelt museum og Teatermuseet).

Fra Hønse-Lovisas hus passerer du over Beierbrua, som har røtter tilbake til ihvertfall 1671.

Hønse-Lovisas hus. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Bare pass på at du ikke ramler ned i fossen. Hvis du likevel gjør det, hjelper det at den er temmelig frossen nå.

Hvis du stiger, eventuelt hopper, ut av vogna og krysser brua, ender du straks opp ved endestasjonen: Arbeidermuseet.

Beierbrua. Foto: Tarjei Kidd Olsen

På Arbeidermuseet kan du lære om arbeiderne som jobbet i industrien langs elva. Det var i dette området at den norske industrielle revolusjonen startet.

En frossen våghals. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Fra Beierbrua tar hester og vogn turen tilbake til Lilleborg torg. Men hvis du rekker det, er dette det perfekte øyeblikket til å skaffe deg en kasse lokaløl på Sagene bryggeris eget ølutsalg rett ved brua.

Litt av hvert mer

Arbeidermuseet. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Når sant skal sies, er det litt av hvert mer å se langs denne strekningen.

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Faktisk viser det seg at det også er litt av hvert mer enn hest og vogn å oppleve på Lilleborg torg første lørdag hver måned.

Dette futuristiske tiltaket er nemlig del av et større arrangement som heter Første lørdag i mars. Eller Første lørdag i april. Eller Første... Du skjønner tegninga.

I går var det for eksempel også live musikk, gratis pølser, bål og pinnebrød, lek og aktiviteter der.

Miljøet langs elva

Vi undersøkte litt, og det viser seg at det hele er et initiativ i regi av 8,2 Akerselva, som er et miljø- og kulturprosjekt i regi av Brødrene Placht, som igjen eier næringseiendommen i området ved Lilleborg torg.

Fra Første lørdag i januar-arrangementet. Foto: Lilleborg torg

— Dagen og 8,2 Akerselva er en arena for å lære barn om miljø og vann. Vi skaper en miljøbevegelse og et konsept for å snakke om vann og at det er vannmangel på jorda og at vi har nødt til å bry oss om miljøet, forklarer Brødrene Plachts Henriette Wulff til VårtOslo.

— Disse lørdagene handler altså egentlig om et større miljøperspektiv. Vi har lyst til å bruke et så sykt vakkert, grønt område midt i hovedstaden, en meter fra vannet som renner fra Oslos drikkevannskilde i Maridalsvannet, sier hun.

Amen til det.

Båtrace i Akerselva

Den første lørdagen i april gjennomføres det blant annet utendørs eksperimenter i naturvitenskap for barn, med fokus på vann og natur.

Minikonsert på Lilleborg torg på Første lørdag i desember-dagen. Foto: Lilleborg torg

Den første lørdagen i mai er dagen for nettopp våghalsene. Da skal det bygges minibåter og så blir det båtrace i Akerselva. Skuespillerne på Det andre teatret, som holder til rett bort i hødga, skal være kommentatorer. De er kjent for improteater, så det kan bli interessant...

Og disse folkene bak prosjeket mener forresten at Akerselva er så spesiell at de synes den har internasjonal betydning. Amen igjen. Eller, som New York Times så fint skrev det om Våghalsen for noen år siden:

Not many capital cities have impressive waterfalls gushing within the city limits. But that’s precisely what you’ll find on a well-caffeinated walk north along the pretty footpaths hugging the Aker River. At the Beier Bridge, the river crashes down a cliff to create the spectacular Waterfall at Molla, as well as ephemeral rainbows in the misty spray.

Ikke sant? Og hvis du vil vite mer om hester og vogn, pølser, båter, bål — og kanskje litt feltarbeid langs elva — tar du turen til Facebook-siden til Lilleborg torg.

God tur!

 

Foto: Lilleborg torg
Powered by Labrador CMS